Як вберегти дітей від поганого впливу соцмереж, щоб не втратити їх назавжди…

Нещодавно Україну приголомшили кілька трагічних історій з дітьми, котрі загинули, наковтавшись ліків. І змусили їх до цього "добрі порадники" із соцмереж (одна з них TikTok). А впродовж останніх кількох років діти потрапляли на смертельний гачок ігор "Рожевий кит", "Синій кит", "Біжи або помри" і т. п., що також закінчувалося загибеллю дітей. Хтось із кураторів подібних груп чи то соцмереж заробляє на цьому чималі гроші, а хтось через власну нездорову психіку просто отримує задоволення від хибного відчуття власної "всемогутності", від можливості залякувати та проводити злочинні експерименти над дітьми, у яких ще не сформувалися ні свідомість, ні психіка. І цих злочинців (серед яких є й підлітки) абсолютно не хвилюють наслідки їхніх вчинків.

Аби зрозуміти, що дитина потрапила в біду, батьків передусім мають насторожувати будь-які зміни у поведінці і вигляді дитини. З фізичних ознак - це безсоння, постійна втома і блідий колір шкіри, біль у шлунку чи головні болі. З психологічних - це розсіяна увага, нервозність, поява агресивної поведінки, стирання меж між реальним та нереальним світом та меж дня і ночі, тобто коли дитина плутається в часі. Також замикання в собі і уникання спілкування з оточенням. Небажання нічим займатися, окрім зависання в інтернеті. Занадто часте перебування в соцмережі або ж видалення свого акаунту із усіх інтернетмереж. Відмова дитини від того, що їй раніше подобалося, наприклад, від занять в улюбленому гуртку чи спортом. Прогулювання школи без причини, пояснюючи це тим, що в школі їй погано. Втечі з дому й т. п. І, що найгірше, у дитини можуть виникати серйозні психічні захворювання та схильність до суїциду.

Якщо ці показники яскраві і дитина раніше такою не була, то з нею відбувається щось не те. У такому випадку з дитиною варто поговорити і, за можливості, залучити спеціалістів.

А щоби уникнути потрапляння дитини у пастку соцмереж і захистити від їхнього негативного впливу, психологи дають такі поради:

1. Передусім батьки зобов'язані цікавитися життям своїх дітей: чим займаються, як почуваються, що їх турбує, які емоційні переживання вони проходять. А головне - щиро їх любити і усіляко цю любов проявляти до дітей. Адже саме через байдужість батьків, обмаль спілкування з ними їхні нащадки почуваються непотрібними, зайвими у сім'ї, а тому шукають це спілкування і розуміння в соцмережах (колись цю роль виконувала вулиця).

2. Потрібно організувати довірливі стосунки з дитиною. Коли вона отримає свій перший гаджет чи інший мобільний пристрій, одразу домовитися з нею про основні правила щодо користування ними. Наприклад, що саме вона може робити в інтернеті; на які сайти можна чи не можна заходити; які дописи та новини поширювати; кого з незнайомців може приєднувати до друзів, оскільки це може бути небезпечно і т. д. А батьки мають погоджувати з дітьми, які фотографії дітей та інформацію про них можуть викладати в соцмережі без їхнього дозволу.

3. Батьки мають дізнаватися, на які сайти заходять їхні діти, чим цікавляться (форуми, соцмережі, ігри, фільми), чому просиджують годинами в інтернеті. Які взагалі їхні життєві інтереси. І, за можливості, обмежувати час перебування в інтернеті та блокувати доступ до небезпечних сайтів.

4. Також батьки зобов'язані навчати дитину розвивати критичне мислення щодо інтернетної інформації: розповідати про те, що не вся інформація правдива, що деяка може бути не лише фейковою, а й нести небезпеку для життя, для фізичного й психічного здоров'я.

5. Не карати дитину за інтерес до підозрілих сайтів та ігор, адже вона ще у віці, коли цікавить усе нове, незвідане, а спокійно, з любов'ю пояснювати, до чого може призвести така цікавість.

6. З більш дорослими дітьми-підлітками приділяти увагу їхнім переживанням і невимушено обговорювати їх. Наголошувати дитині, що переживають за неї і люблять, намагатися підтримувати у всіх починаннях, терпляче давати мудрі поради, навіть якщо дитина їх відштовхує. Тобто налагоджувати такі душевні містки, які допоможуть побудувати довіру між батьками і дітьми.

7. Аби витягти дітей із соцмереж, психологи радять оформлювати їх онлайн-час, тобто подбати, щоб у дитини були додаткові заняття, прогулянки, відвідування музеїв чи бібліотек, інтерактивні ігри та читання книг. А щоб інтернет не замінив дитині увесь білий світ, у батьків з нею мають бути спільні ігри, спільні перегляди фільмів чи телепередач, спільні прогулянки та, за можливості, спільні відвідування спортивних чи мистецьких заходів та гуртків тощо.

* * *

Звичайно ж, не існує прописаних норм, скільки дитині можна користуватися інтернетом. Тим більше нині, коли школярі вчаться дистанційно і виконують домашню роботу теж дистанційно. Через це діти проводять більше часу в гаджетах, мобільних телефонах та комп'ютерах, ніж могли б. І коли дитина багато часу проводить в онлайні, це означає, що вона щось заміщає у своєму житті, знаходить в інтернеті щось таке, чого їй не вистачає в реальності. Тому варто з дітьми розмовляти про це. Іноді вони самі підкажуть, як би хотіли змінити свій офлайн-час і менше сидіти у віртуальному світі.

Тож лише любов і увага батьків до своїх дітей, до їхнього життя та інтересів можуть допомогти їм уникнути негативного впливу інтернетмереж та зупинити трагедії...