ПУТІН хоче правити довічно. Чим це може обернутися для людства й України зокрема?

У світі склалася ситуація, від якої ніяк не можна застрахуватися, – це війна Росії проти України і прагнення кремлівського господаря правити своєю країною до самої смерті, у чому вже давно ніхто й не сумнівався. Правда, білоруський чи то китайський сценарії обрання глави держави обернеться боком не лише для власного народу, а й для усього людства, про панування над яким мріє Путін.

Військовий парад 22 червня у Москві до Дня перемоги в Другій світовій, на якому він агітував за себе перед проведенням референдуму щодо змін в конституції РФ, подав небезпечний сигнал для усього світу і для нашої держави зокрема. Потім цілий тиждень часу дали росіянам, аби вони проголосували за вічного Путіна, адже запропоновані правки до російської конституції «обнуляють» терміни президентства В.В. Завдяки ним Володимир Путін зможе керувати Росією до 2036 року, тобто майже довічно. Тепер йому ніхто у цьому не зможе завадити, тому що опозиція фактично безсильна (лідера вбили, когось ув’язнили, інші в еміграції), а більшість росіян, попри недолуге правління свого керманича, від якого самі ж і страждають, сліпо довіряють йому і підтримують.

Ще задовго до завершення змін в основному законі країни Путін, як це рано чи пізно роблять усі диктатори, почав говорити про переділ світу, бо саме в цьому він бачить свою персональну історичну місію. Він хоче нових територій, бо вважає їх «ісконно русскімі», які випадково потрапили до складу інших держав. Президент РФ заявив: «Виникає запитання: якщо та чи інша республіка увійшла до складу Радянського Союзу і отримала у свій багаж велику кількість російської землі – традиційно й історично російських територій, а потім вирішила раптом вийти із Союзу, то має хоча б вийти з чим прийшла і не тягти за собою подарунки від російського народу…». Тож не лише українці, а й громадяни інших колишніх республік СРСР мали б хвилюватися, чи не посягне Росія і на їхні території.

Проте Владімір Владімірович зовсім забув чи й не хоче чути про те, що якщо уже й вирішувати питання про повернення «ісконних» земель, то Росія мала б повернути Україні не лише окупований Крим, а й вкрадені в перші роки існування СРСР Стародубщину, Слобожанщину, Кубань, вкрадені й подаровані іншим країнам після Другої світової війни Західну Лемківщину, Надсяння, Холмщину, Закерзоння, Підляшшя, частину Опілля. А ще варто би повернути інші загарбані території: Грузії – Північну Осетію, Німеччині – Калінінградську область, Фінляндії – Карелію, Японії – Курильські острови і т. д.

Пропозиція Путіна про новий світоустрій була включена до привітального тексту-звернення до своїх громадян з нагоди 75-ї річниці перемоги над нацизмом. Його ідея збирання російських територій нічим не відрізняється від мрій нациста Гітлера – про відновлення Третього рейху чи фашиста Муссоліні – про нову Римську імперію. Просто замість «аншлюса» Путін вигадав термін «інкорпорація». «Восени 1939 року, реалізуючи свої стратегічні оборонні завдання, Радянський Союз почав процес інкорпорації Литви, Латвії та Естонії. Їхній вступ до СРСР було реалізовано на договірній основі за згоди обраної влади», - заявив він з трибуни. Договірна основа та виборча влада – це, мабуть, В.В. мав на увазі й окупацію Криму та Донбасу з десятками тисяч убитих.

Перенесений на червень парад до Дня перемоги, попри погіршення епідеміологічної ситуації в країні, мав продемонструвати всьому світові велич і могутність путінської Росії. Гостями свята були лише кілька лідерів СНД і президент Сербії, інші ж проігнорували запрошення, давши зрозуміти Путіну, що не підтримують його загарбницьких методів розширення території Росії за рахунок інших держав.

А референдум, організований лідером Кремля, є лише фікцією, як і всі референдуми та президентські вибори в РФ. Таким чином, зробивши поправки до головного закону – конституції Росії, В. Путін хотів показати, що все відбувається згідно закону і волі народу. Проте ніхто не попередив росіян, що вони мали проголосувати за нові положення одним пакетом, до якого, окрім пропозицій про осучаснення системи освіти й охорони здоров'я, покращення рівня життя пенсіонерів, питань релігії, традицій та пам'яті предків і т. п., увійшов скандальний пункт про «обнулення» президентських термінів Путіна (начебто його президентства й не було) й інші. Тобто росіян фактично залишили без вибору.

Пропозицію про «обнулення» президентства Путіна на засіданні Думи оголосив не хто-небудь, а шанована усіма перша у світі жінка-космонавт СРСР Валентина Терешкова, до голосу якої, звичайно ж, дослухаються російські громадяни (подібна ситуація трапилася в 70-х роках за часів Брежнєва, коли під нього теж змінювали конституцію, а Терешкова виголошувала промову-агітацію). Це дасть нинішньому російському лідерові можливість остаточно узурпувати владу, збільшити свої повноваження і відповідно урізати функції прем'єра та уряду, поставити у залежність від президента суддів конституційного та верховного судів.

Також у російську конституцію внесли положення, яке дозволить РФ не виконувати рішення міжнародних органів. Тож у разі перемоги України в справі проти Росії в міжнародному суді ООН у Гаазі Росія зможе офіційно ігнорувати його вироки.

А ще Путін запропонував прописати в конституції готовність Росії відстоювати права своїх співвітчизників та захищати їхні інтереси за кордоном (мабуть, і методом війни теж), а також недоторканність російських територій і заборону відчуження російських земель (серед яких і нині загарбані), що дозволить ігнорувати міжнародні договори.

Конституційний суд РФ визнав ці поправки до конституції легітимними ще до завершення референдуму, тож фактично ніякої юридичної ролі, окрім показної картинки про начебто «демократичний вибір народу», він не мав. Такого порушення головного закону країни не дозволяла собі жодна нормальна, розвинута, правова держава в світі.

Закордонні експерти називають зміни в конституції РФ і сам виступ Путіна давно продуманим і підготовленим спектаклем, бо В.В. насправді не хоче відмовлятися від влади. А деякі російські правники назвали останні події в країні державним переворотом.

Низька явка на виборчих дільницях і масові порушення дають підстави стверджувати, що відбулася чергова фальсифікація виборів, хоча тамтешній виборчком запевняє світову спільноту в протилежному.

Зміни в конституції Росії, як стверджують світові політологи й експерти, – це буде головний біль не лише самих росіян, а й усього світу, бо вони дають право країні-агресору «законно» ухилятися від відповідальності за вчинення антилюдських злочинів.

На жаль, більшість громадян Російської Федерації настільки зазомбовані Путіним, що незважаючи на чисельні злочини, вчинені ним і його прибічниками не лише проти українців та інших народів, а й проти власного, не хочуть бачити нікого на посаді керівника держави, окрім нього.

Проте є й свідомі росіяни, які протестують проти дій нинішнього кремлівського узурпатора. Серед них навіть військові високих чинів, котрі усвідомлюють усю трагічність ситуації, в якій опинилася Росія та її народ.

До уваги – інтерв’ю радянського, узбекського і російського військового, суспільного діяча-опозиціонера, полковника головного управління розвідки генштабу ВС Росії, кандидата військових наук Володимира Квачкова, котрий назвав референдум і зміни до конституції політтехнологічною операцією 2020 року.