Суд звільнив від покарання пенсіонера, який скоїв смертельну аварію у Яремчі

Надвірнянський районний суд виніс вирок у кримінальному провадженні щодо порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть жінки у м.Яремчі.

«29 серпня 2017 року приблизно о 15.40 год. обвинувачений, керуючи автобілем марки "Opel Astra", рухався зі швидкістю біля 50 км/год ділянкою автомобільної дороги Н-09 Мукачево-Львів, що по вул. Свободи у м. Яремчі у напрямку м. Львова. У цей час на лівому узбіччі дороги, по напрямку руху даного автомобіля, знаходились двоє пішоходів. Рухаючись ділянкою дороги із заокругленням у праву сторону, що у м. Яремче по вул. Свободи, обвинувачений в порушення вимог Правил дорожнього руху України проявив неуважність, не врахував дорожню обстановку і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним, перед зміною напрямку руху не переконався, що це буде безпечним і не створить перешкод або небезпеки іншим учасникам руху, перетнув смугу зустрічного руху та виїхав ліве узбіччя, де вчинив наїзд на жінку. В результаті порушення обвинуваченим Правил дорожнього руху України сталася дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої пішохід померла від відкритої черепно-мозкової травми з уламковим переломом основи та склепіння черепа, розтрощенням речовини та оболонок головного мозку та крововиливами в мозок», - йдеться у рішенні суду.

Обвинувачений в судовому засіданні повністю визнав свою вину у вчиненні кримінального правопорушення. Стосовно події 29 серпня 2017 року пояснив наступне.

«Цього дня він з сестрою поїхав в м.Надвірна міняти масло в автомобілі. По дорозі в с.Татарів люди перекрили дорогу, тому рухався він в колоні машин з невеликою швидкістю - приблизно 40-50 км/год. Того дня була жарка погода, сухо і сонячно, спиртного він не вживав. Проїждаючи м. Яремче, він на деякий час втратив свідомість більш-всього від жари, поїхав через зустрічну смугу руху, в результаті заїхав в паркан і автомобіль зупинився. Пізніше, коли отямився, він вийшов з автомобіля і пішов на дорогу подивитися, чи нічого не трапилося серйозного. Тоді він виявив тіло жінки на узбіччі і зрозумів, що здійснив наїзд на потерпілу», - йдеться у рішенні суду.

Читайте також: Суд звільнив від покарання неповнолітнього, який скоїв смертельну аварію

«Своєї провини не заперечував, вказав, що що автомобіль був технічно справний. За весь період його керування транспортними засобами це перший такий трагічний випадок, за який йому надзвичайно прикро. Матеріальну шкоду родині потерпілих відшкодував, надалі має намір відшкодовувати і частково моральну шкоду, однак вважає її надто завищеною, і просить врахувати, що трагедія сталася в силу збігу певних обставин, тому просить це врахувати при визначенні розміру морального відшкодування. У вчиненому щиро розкаюється, просить вибачення за скоєне та запевнив суд, що подібного більше не повториться і просить його суворо не карати та звільнити його від покарання по амністії, оскільки він є пенсіонером», - йдеться у рішенні суду.

Суд вирішив визнати винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.286 КК України та призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 2 (два) роки. При цьому суд звільнив обвинуваченого від призначеного покарання на підставі Закону України «Про амністію у 2016 році».

Пенсіонер виплатив по 100 тисяч гривень моральної шкоди трьом родичам загиблої.

Рішення ухвалила суддя Флоряк Д.В.