“Закохане” меню (“Смачна “Галичина”)

Від автора рубрики. Можна по-різному ставитися до Дня святого Валентина, але складно заперечити той факт, що це гарна нагода ще раз освідчитися в коханні своїй половинці та приготувати для нього (неї) романтичну вечерю, обід чи сніданок. Цей випуск «Смачної «Галичини» вирішила присвятити саме ранковому прийому їжі, який не випадково вважають одним з найважливіших. Як на мене, святковий сніданок, приготований з любов’ю і гарним настроєм – найкращий подарунок для своєї половинки не лише в День святого Валентина, але й в інші пам’ятні дати чи у вихідні, а якщо є час, то і в будні. Вашій увазі пропоную п’ять меню різнопланових сніданків, які зроблять початок дня незабутнім, романтичним та смачним. До речі, підбірки сніданків, рецептами яких вирішила з Вами поділитися – не є істиною в останній інстанції, ви сміливо можете комбінувати переписи з них, доповнювати своїми ідеями та улюбленими стравами. Словом, робити все для того, щоб ранок найромантичнішого дня у році був незабутнім та особливим!

Сніданок №1 «Смачне освідчення»: Сирники з яблуками та фруктовий салат

З таким сніданком можна сміливо пропонувати руку і серце своїй половинці. В меню – фруктовий салат та сирники з яблуками. Словом, ідеальний початок дня.

Для сирників: 700 г домашнього сиру, 2 яйця, 5 ст. л. борошна + борошно для панірування, 1 пачка ванільного цукру, 0,5 ч. л. кориці, 1 яблуко. Для фруктового салату: 1 яблуко, 1 великий банан, 1 апельсин, жменя зернят гранату, 100 мл йогурту на свій смак.

Сир викласти в миску, додати яйця, цукор, ванільний цукор і корицю вимішати руками чи ложкою до однорідності. Додати борошно і ще раз вимішати.

Яблуко почистити від шкірки. Порізати тоненькими шматочками, додати до сиру і вимішати. На дошку просіяти борошно для панірування. Вологими руками скатати невеличкі кульки, обкачати їх в борошні та сформувати пляцочки. Обсмажити на розігрітій олії з обох сторін на середньому вогні. З цих складників виходить ціла гора смачних і соковитих сирників.

Тепер приступаємо до приготування фруктового салату. Банани порізати кружальцями. Яблука помити, апельсин почистити від шкірки. Яблука та апельсин порізати кубиками. З граната вибрати потрібну кількість зернят. В креманку або красивий бокал, наприклад для мартіні, викласти яблука та апельсин. По колу викласти банани. Полити салат йогуртом і посипати зверху зернами гранату.

Сніданок №2 «Ранковий поцілунок»: Французькі грінки і молочний ягідний коктейль

В цьому варіанті пропоную вразити свого коханого (кохану) французькими грінками та молочним ягідним коктейлем. Ніжний і легкий початок найромантичнішого дня в році.

Для французьких грінок: 1 здобна булка чи плетенка, 150 мл молока, 3 яйця, 1-2 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. кориці, 1 ч. л. ванільного цукру, дрібка солі, вершкове масло для смаження. Для молочного ягідного коктейлю: 2 невеличкі банани, 300 г йогурту, 200 г улюблених морожених ягід, 1 жменя мигдалевих пластівців (за бажанням), 1 ст. л. кленового сиропу або рідкого меду.

Булку порізати скибочками. В миску збити яйця, додати молоко, цукор, ванільний цукор і корицю, все ретельно збити. Скибочки хліба занурити в яєчно-молочну суміш. Обсмажити на вершковому маслі з обох сторін.

А тепер готуємо коктейль. Банан порізати. До банану влити йогурт, додати мед чи кленовий сироп, ягоди та мигдалеві пластівці. Всю суміш збити блендером до однорідності. Ось і все – романтичний сніданок готовий.

Сніданок №3 «Італійський ранок»: Фрітата з гарбузом і кава по-мавританськи

Думаю, Сніданок №3 сподобається тим, хто любить починати новий день з ситнішої їжі, аніж йогурти та грінки. Тож до Вашої уваги переписи італійського омлету – фрітати з гарбузом та кавою по-мавританськи.

Інгредієнти. Для фрітати з гарбузом: 300 г м'якоті гарбуза, пучок зеленої цибулі, 150 г твердого сиру, 4 яйця, 100 мл вершків або молока, 4 пластерки шинки, 2 гілочки свіжого базиліку, сіль, перець, дрібка мускатного горіху та солодкої паприки, готова суміш прованських чи італійських трав. Для кави по-мавританськи: 1 ст. л. меленої кави, 300 мл води, дрібка чорного перцю, 2 дрібки меленої кориці, 2 ч. л. цукру (якщо любите солодку каву).

Гарбуз порізати кубиками. Шинку також порізати кубиками. Цибулю і базилік подрібнити. Твердий сир натерти на грубій тертці. Гарбуз обсмажити на олії 5 хвилин, постійно помішуючи. Додати порізану шинку, злегка потушкувати. Додати порізану цибулю, посолити і тушкувати ще 5 хвилин. Яйця збити з молоком. Приправити до смаку і додати твердий сир, ретельно вимішати.

Форму для запікання змастити олією. Викласти посмажений гарбуз. У форму вилити яєчну суміш. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин.

Тим часом готуємо каву. Каву засипати в турку чи кавоварку, додати спеції та цукор. Варити до готовності.

Омлет виходить надзвичайно ніжним та соковитим, гарбуз та шинка гармонійно доповнюють смаки одне одного. А кава – міцна і неймовірно смачна, з легким пряним ароматом.

Сніданок №4 «Валентинка для коханого»: Сирний двоколірний десерт, тости і апельсиновий фреш

Свіжовичавлений апельсиновий сік, сирний десерт і тости – добре смакуватимуть саме 14 лютого, особливо, якщо приготуєте такий сніданок з любов'ю.

Для тостів: 4 скибочки тостового хліба, вершкове масло, «Нутелла» або джем, форма для вирізання печива у вигляді серця. Для сирного двоколірного десерту: 600 г м'якого домашнього сиру, 100-150 г цукру, 1 пачка ванільного цукру, 200 мл вершків або йогурту, 0,5 ч. л. лимонної цедри, 100 г морожених ягід, наприклад чорниці. Для апельсинового фрешу: 2 апельсина.

Посередині двох скибочок хліба з допомогою форми для печива вирізати серце. Інші дві скибочки намастити маслом. Поверх масла намастити «Нутеллу» чи улюблений джем. Дві половинки хліба з вирізаним серцем і без нього скріпити докупи. Для фрешу вичавити з апельсину сік, можна як вручну, так і з допомогою спеціального пристрою.

Переходимо до приготування десерту. В миску викласти сир, додати йогурт, цукор, ванільний цукор, лимонну цедру, збити блендером до однорідної суміші. Розділити суміш на дві частини. В одну додати розморожені ягоди, вимішати. На дно креманки викласти білу сирну масу, зверху – кольоровий крем.

Традиція дарувати в День святого Валентина «валентинки» поступово вкорінюється і в Україні. Я віддаю перевагу їстівним «валентинкам». До речі, такі тости можна робити не лише солодкими, а й солоними. Для цього замість «Нутелли» чи джему змастіть скибочки хліба соленою сирною масою чи печінковим паштетом.

Сніданок №5 «Французький ранок з галицьким акцентом»: Яйця-кокот і грінки з помідорами та сиром

Яскравий і невибагливий сніданок: сито і смачно. Яйця-кокот – це класика французької кухні. Ця страва сподобається тим, кому вже набридла традиційна яєшня. Такі яйця традиційно готують на водяній бані або ж запікають в духовці. Пропоную другий варіант.

Для яєць-кокот: 2 яйця, 1 шампіньйон, 50 г твердого сиру, 80 г шинки чи Дрогобицької ковбаси, 2 ст. л. сметани, кріп, сіль, перець за смаком, готова суміш прованських чи італійських трав. Для грінок: 0,5 багету (можна взяти рогалики чи батон), масло, 0,5 помідора, 100 г твердого сиру, сіль, готова суміш прованських чи італійських трав.

Спершу готуємо яєшню. З цих складників вийде дві порції страви. На дно невеличкої керамічної форми викласти по 1 столовій ложці сметани, додати кріп, сіль і перець. Розмішати, розмастити сметану по дні форм. Печерицю помити, нарізати пластинками. Ковбасу чи шинку порізати кубиками. Сир натерти на крупній тертці. У форму з сметаною викласти шампіньйони. Зверху викласти порізану шинку. Посипати твердим сиром. Останній штрих – вбити по одному яйцю, посолити, поперчити, посипати травами. Пекти в розігрітій духовці до 180 градусів 15-20 хвилин.

А тепер приготуємо грінки. Все дуже просто і легко. Багет порізати скибочками. Кожну скибочку намастити маслом, посипати травами. Сир порізати пластерками. Викласти сир на скибочки багета. Помідор порізати, викласти на сир, посолити, посипати травами. Канапки викласти на деко і пекти в розігрітій до 180 градусів духовці поки сир не розплавиться і трішки не підрум’яниться.

Ольга МОНЧУК.