Великодні приготування («Смачна «Галичина»)

Уже незабаром українці відзначатимуть одне з найбільших християнських свят – Великдень. Тому цей випуск «Смачної «Галичини» цілком передбачувано буде присвячено переписам страв, які гарно смакуватимуть за святковим великоднім столом. Тут ви знайдете швидкий рецепт паски на сирному тісті з яскравою ягідною глазур’ю, гарячі канапки за старовинним рецептом з кулінарної книжки Ольги Франко 1929 року, паштет із запеченої курячої печінки, а також різноманіття солодкої випічки. Словом, впевнена, кожен читач зможе знайти той перепис, який йому захочеться повторити на власній кухні.

Паска на сирному тісті з ягідною глазур’ю

Для тіста: 200 г кисломолочного сиру, 100 г м'якого масла, 100 г цукру (4 ст. л.), 2 яйця, 150 г борошна, 8 г порошку для печива, 70 г в'яленої журавлини (вишень або родзинок чи інших улюблених сухофруктів). Для глазурі: 60 г ягідного пюре (чорниця, смородина, малина), 120 г цукру, 7 г желатину + 25 г холодної води.

Важливо, щоб всі складники для тіста були кімнатної температури. Сир перетерти через дрібне сито. М'яке масло збити з цукром до однорідності, можна міксером або вручну. Додати яйця, ще раз збити. Додати перетертий сир, змішати до однорідності. Додати просіяне борошно та порошок до печива, ретельно перемішати лопаткою. Буде м'яка доволі липка маса. Додати журавлину або інші сухофрукти, вимішати. Викласти тісто у  паперову форму, заповнити її на 3/4, розрівняти. З цієї норми виходить дві паски діаметром 11 см і 4 пасочки діаметром 7 см. Пекти в розігрітій до 170 градусів духовці 50-60 хвилин.

Готовність перевіряти дерев'яною шпажкою, правило незмінне: суха шпажка – паска готова. Час приготування може бути і меншим, адже залежатиме від величини пасок і особливостей вашої духовки. Якщо верх паски буде дуже рум'янитися, накрийте його фольгою. Паски витягти з духовки, охолодити. Зняти паперові форми.

А поки печуться паски, готуємо глазур. Желатин залити холодною водою, перемішати, поставити набухати. Чорниці чи інші ягоди, брала заморожені, збити у блендері, перетерти через сито. 60 г пюре перекласти у сотейник, висипати цукор, перемішати. Поставити на вогонь, постійно помішуючи прогріти, щоб цукор розчинився. Можна довести до кипіння. Але не кип'ятити. У гаряче ягідне пюре додати желатин, перемішати. Збивати міксером або комбайном до повного остигання глазурі. Суміш має посвітліти, збільшитися в об'ємі. Покрити верх пасок тонким шаром глазурі. Важливо не класти глазур грубо, бо буде довго застигати. Прикрасити паски сухофруктами та горішками. Глазур доволі м'яка і спочатку липка. Тому для застигання їй буде потрібен час – орієнтовно 6-7 годин.

Паска виходить смачною й ароматною. Вона чимось схожа на кекс. Як на мене, це гарна альтернатива здобній пасці, якщо у вас немає часу, терпіння чи бажання бавитися з дріжджовою випічкою.  

Грінки з шинкою і сиром за рецептом Ольги Франко

100 г жирної шинки або підчеревини, пів різаного батона або багета, 100 г твердого сиру, 1/2 склянки сметани, перець, готова суміш італійських чи прованських трав.  

Шинку порізати дрібними кубиками. Сир натерти на дрібній терці. У миску викласти порізану шинку, тертий сир, додати сметану, перець і трави, ретельно вимішати. Викласти суміш на скибочки батона, рівномірно розмастити. Викласти на деко. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин.   

Великодній пиріг

Тісто: 250 г цільнозернового борошна, 1 яйце, 120 г вершкового масла, 1 плоска чайна ложка солі, 2 ст. л води. Начинка: 4 зварені натвердо яйця, 200 г шинки, 100 г твердого сиру, 400 г сметани або натурального йогурту, 2 яйця, невеликий пучок зеленої цибулі, сіль, перець.

У миску викласти всі складники для основи: просіяне борошно, яйце, масло, сіль і воду. Замісити тісто. Загорнути в харчову плівку і поставити у холодильник на 30 хвилин.

Форму діаметром 25 см трішки змастити маслом і присипати борошном. Тісто розкачати у пласт, викласти на підготовлене деко, наколоти виделкою. Зверху корж застелити папером для випікання і наповнити горохом чи квасолею. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 10 хвилин. Акуратно зняти пергамент з вантажем і пекти ще 5 хв.

Тим часом готуємо начинку. 4 яйця зварити натвердо. Сир натерти на грубій терці. Шинку порізати дрібними кубиками. Цибулю теж дрібно порізати. Варені яйця охолодити, почистити, розрізати навпіл. Змішати у мисці сметану, сирі яйця й тертий сир. Додати цибулю і нарізану шинку. Приправити сіллю, перцем і перемішати. Викласти начинку на попередньо випечену основу. Зверху викласти половинки варених яєць. Пекти у розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин, поки суміш не застигне і сир не зарум’яниться. 

Американський салат з куркою та яйцями

1 пучок листя салату, 1 куряче філе, 100 г помідорів-чері, 1 авокадо (можна замінити огірком), 2 яйця. Заправка: 6 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. яблучного оцту, 2 ч. л. меду, 1 ст. л. гірчиці у зернах, сіль, перець, готова суміш прованських чи італійських трав.

Салат помити, просушити, порвати й викласти на велику плоску тарілку. Помідори порізати половинками. Авокадо почистити, порізати кубиками. Куряче філе посолити, натерти травами і посмажити до готовності. Готове охолоджене філе порізати кубиками. Яйця зварити натвердо і порізати четвертинками. На подушку із салату викладаємо смужками помідори, порізане філе, авокадо та яйця. Для заправки змішати всі складники і полити нею салат.

Це дивовижний салат. Його смак здивує і найбільшого гурмана: він доволі ситний, але й легкий водночас. Смажена курка, авокадо, помідори і яйця під пікантною медово-гірчичною заправкою – вдале поєднання.

Млинцевий торт «Тирамісу»

Для тіста: 4 яйця, 400 мл молока, 60 мл міцної кави, 45 мл олії, 20 г цукру, 150 г борошна, дрібка солі. Для крему: 500 г вершків 30%, 250 г маскарпоне, 100 г цукру-пудри (для любителів солодших десертів збільште до 150 г), 40 мл міцної кави. Додатково: 50 г чорного шоколаду, какао. 

Запарити каву, додати цукор. Збити молоко з яйцями, кавою, цукром і сіллю. Додати борошно, збити до однорідності. Додати олію, вимішати. Дати тісту 10 хвилин постояти.

На сковороді для млинців розігріти олію, зайву вилити в тісто, вимішати. Вилити трішки тіста на сковороду, розрівняти по всій поверхні. Смажити з обох боків до готовності. Посмажити таким чином усі млинці. Шоколад натерти на дрібній терці. Вершки збити з цукровою пудрою до густої консистенції. Додати маскарпоне, ще раз збити. Влити каву, вимішати. Змастити кремом млинцеві коржі. Кожен четвертий посипати шоколадом. Зверху посипати какао. Поставити на декілька годин у холодильник стабілізуватися. 

Цей тортик виходить неймовірно смачним. Яскраво виражений вершковий смак крему з легкими нотками кави й тоненькими млинцями – це щось неймовірне. Спробуйте, впевнена, вам сподобається.

Крухі тістечка з горіхами

350 г борошна, 0,5 склянки цукрової пудри, 2 жовтки, 200 г масла або маргарину, 2 ст. л. холодної води, дрібка солі. Додатково: 100 г мигдалевих пластівців або подрібнених волоських горіхів, 2 білки, цукор для посипання.

Борошно просіяти в миску, додати цукор-пудру, сіль, перемішати. Додати порізане шматочками холодне масло. Швидко перетерти руками до утворення вологих крихт. Додати жовтки й холодну воду, замісити однорідне м'яке тісто. Загорнути у фольгу, поставити в холодильник на 1-2 години, або ж на ніч. Стільницю посипати борошном, розкачати тісто у пласт близько 0,5 см. Вирізати тістечка спеціальними формочками, наприклад, великодньої тематики. Викласти їх на деко, вистелене пергаментом. Тістечка змастити яєчним білком, посипати цукром і мигдалевими пластівцями чи горіхами. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 15 хвилин.

Кексики «Ізаура»

Для тіста: 190 г борошна, 50 г какао, 1 ч. л. розчинної кави (1 стік 18 г), 2 ч. л. порошку до печива, 150 г розтопленого вершкового масла, 2 яйця, 180 мл молока, 100 г цукру, 1 ч. л. ванільного екстракту або цукру, дрібка солі, 100-150 г шоколадних крапель або подрібненого чорного шоколаду. Для сирної начинки: 250 г домашнього сиру, 1 яйце, 3 ст. л. цукру, 8 г ванільного цукру, 1 ст. л. кокосової стружки. Для помадки: 100 г чорного шоколаду, 100 мл вершків. Для декору: шоколадні цукерки у вигляді яйця.

Рідкі складники: яйця, розтоплене масло, молоко, ванільний екстракт, перекласти в чашу комбайну. Ретельно збити. В іншій мисці змішати сухі складники: цукор, сіль, просіяне борошно, порошок до печива, какао, каву. Поступово всипати до рідкої суміші, суху, збити до однорідності. Додати шоколадні краплі, вимішати.

До сиру додати цукор, ванільний цукор та яйце, ретельно вимішати. Додати кокосову стружку, ще раз ретельно перемішати.

У форму для випікання кексиків вкласти паперові вкладиші, можна використати формочки з фольги. У форму викласти по 1-1,5 ст. л. тіста. Зверху викласти 2-3 ст. л. сирної маси. Начинку зверху накрити тістом.

Пекти в розігрітій до 170 градусів духовці 30-35 хвилин. Готовність кексів перевіряти зубочисткою. Потрібно проколоти нею центр кексика, якщо зубочистка суха – кексики готові.

Для глазурі нагріти на вогні або в мікрохвильовці вершки, додати до них подрібнений шоколад. Залишити на 2-3 хвилини. Ретельно вимішати шоколад з вершками до однорідної маси. Поки помадка рідка помастити нею верх кексиків.

На кожен виріб прилаштувати розрізаний навпіл цукерок, вийде дуже красиво і тематично.

Шашлики «Оригінальні»

6 шт. курячого філе, 2 цибулини, 100 мл олії, 30 мл молока, 2-3 зубки часнику, сіль і перець - до смаку. Приготувати маринад: цибулю подрібнити, перетерти у блендері, додати подрібнений часник, сіль, перець, олію і молоко.

Куряче філе промити, обсушити, нарізати пластинками або кубиками, нанизати на великі дерев’яні шпажки, змастити маринадом, викласти у широку посудину і залишити на 30-60 хв. Смажити в розігрітій до 180оС духовці до готовності.

До столу подавати з улюбленими овочами.