На хвилі пробудження природи («Смачна «Галичина»)

Після тривалої перерви кулінарна рубрика «Смачна «Галичина» повертається на шпальти газети. З часу публікації останнього випуску сторінки з рецептами минуло три роки. За той час дуже багато чого змінилося. Але правила «Смачної «Галичини» залишилися незмінними: багато класних і простих переписів, перевірених на власній кухні. Як на мене, символічно, що рубрика повертається на шпальти улюбленої газети саме навесні. У період, коли природа потроху оживає, набирається нових сил і розквітає… Особисто я дуже гостро відчуваю цей спочатку невидимий, а згодом зримий прихід весни. Хочеться творити і створювати. Це стосується й готування. Тож у першій, після паузи, кулінарній сторінці, знайдете чимало класних, простих і смачних рецептів, котрі наповнять вашу весну смаком. А саме: лазанки з капустою і м’ясом, печінковий паштет, гарячі канапки, чебуреки з лавашів, сирник «Снікерс», брауні з сиром та багато інших цікавих переписів.

Лазанки з капустою і м’ясом

1 головка невеликої капустини, 500 г свинини (можна замінити беконом), 1 цибулина, 300 г макаронів (найкраще підійде паста квадратної форми або «бантики»), 2 ст. л олії, дрібка солі, дрібка перцю, хмелі-сунелі, 2 лаврові листки, 5 горошин духмяного перцю.

Капустину дрібно нарізати, цибулину – кубиками, м’ясо – тонкими квадратиками. Капусту залити водою, додати духмяний перець, лавровий лист і трішки солі. Варити до готовності. Відцідити. Пасту відварити в киплячій підсоленій воді. Вилити на друшляк, дати стекти рідині.  

На сковороді розігріти олію, додати цибулю, потушкувати декілька хвилин. Додати м'ясо, посолити, приправити і готувати під кришкою до готовності, час від часу помішуючи.

Відварені капусту, пасту і потушковане м'ясо з'єднати. За потреби посолити, додати приправи. Ретельно вимішати. Викласти суміш у форму для запікання. Запікати в розігрітій до 180 градусів духовці 20-25 хв.

Паштет із запеченої курячої печінки

700 г курячої печінки, 1 морквина, 2 середні цибулини, 60 г масла, 200 мл води, сіль, перець, коріандр, мускатний горіх, чебрець. 

Печінку помити, обсушити, почистити. Моркву й цибулю помити, почистити, порізати великими шматками. Форму для запікання змастити маслом, викласти печінку, моркву, цибулю. Посолити, додати спеції.  Пекти в розігрітій до 200 градусів духовці 45-50 хвилин.

Витягти печінку з духовки, перекласти в глибоку посудину, збити блендером до однорідності. Додати сіль та спеції до смаку. Паштет виходить неймовірно смачним і ніжним.

Роліні з куркою і сиром

1 пачка тіста філо, 500 г курячого фаршу, 150 г сиру сулугуні або моцарели, 1 яйце, 1 пучок петрушки або кропу, 100 г вершкового масла, сіль, хмелі-сунелі, сухий часник, кунжут або суміш насіння.

Тісто розморозити. Сир натерти на великій терці. Петрушку помити, обсушити, дрібно порізати. Жовток відокремити від білка. Масло розтопити в мікрохвильовці або на «водяній бані». Фарш викласти в миску, додати натертий сир, білок, порізану петрушку, сіль і приправи. Ретельно вимішати. 

Один пласт тіста викласти на робочу поверхню, змастити маслом, викласти другий пласт тіста. Зверху змастити маслом. На одне роліні треба два пласти тоненького тіста. На край тіста викласти фарш. Скрутити рулетик.  Скласти його навпіл. Роліні викласти на вистелене пергаментом деко. Повторити ці маніпуляції 5 разів. 

Закручені рулети змастити збовтаним жовтком. Посипати кунжутом або сумішшю насіння. Пекти в розігрітій до 200 градусів духовці 20-25 хвилин.

Гарячі канапки з сиром і кмином

350 г кисломолочного сиру, 100 г твердого сиру, 2 яйця, 2 ч. л кмину в зернах, сіль, перець до смаку, хліб для тостів або батон.

Кисломолочний сир з яйцями збити блендером до однорідної маси. Потерти твердий сир на грубій терці. До сирної маси додати твердий сир, сіль, кмин, приправи. Ретельно вимішати. Намастити хліб сирною сумішшю. Зверху ще можна посипати кмином. Канапки поставити на деко, вистелене пергаментом. Пекти в розігрітій до 180 градусів у духовці 15-20 хвилин.

Це справжня смакота. Хрумкий хліб і солений сир з кмином – справді вдале поєднання. Впевнена, що такі накладанці стануть окрасою святкового столу і доповненням буденного. А ще такі канапки дуже гарно смакуватимуть з руколою. Класне доповнення, яке додасть цій страві балансу смаків і кольору.

Салат з помідорами, моцарелою і медово-гірчичною заправкою

500 г чері, кілька скибочок гречаного багета або чіабати, 100 г моцарели-міні, 1 невелика червона цибулина, рукола, базилік. Заправка: 1 ч. л. яблучного оцту, 1 ч. л. рідкого меду, 2 ч. л. діжонської гірчиці, оливкова олія, сіль.

Руколу і базилік помити, обсушити. Руколу порвати, викласти на тарілку. З базиліка обірвати листочки і теж викласти на тарілку. 

Чіабату або багет нарізати тонкими скибочками, обсмажити з обох боків на сухій сковороді до скоринки. Порізати. Цибулю порізати кружальцями. Помідори – на половинки або четвертинки, залежно від їх розміру.

У склянці змішати мед, оцет, гірчицю та оливкову олію, посолити. Ретельно вимішати до однорідності. На руколу й базилік викласти цибулю, помідори, моцарелу і порізаний багет. Зверху полити заправкою.

Впевнена, цей салат сподобається фанатам томатів. Головне правило – достиглі й ароматні помідори, адже це основний складник страви, який грає в ній першу скрипку.

Чебуреки з лавашів у духовці

2 пачки маленьких лавашів (можна круглі стандартного розміру), 500 г фаршу, 2 яйця, 1 цибулина, 1 пучок петрушки або кропу, сіль, перець.

Фарш можна купити готовий, або змолоти м'ясо на м'ясорубці. Почистити цибулину від лушпиння, порізати дрібними кубиками. 

Зелень дрібно порізати. До фаршу додати 1 яйце, ретельно вимішати. Додати цибулю, зелень, сіль, приправи. Ще раз ретельно вимішати. З іншого яйця відокремити жовток від білка, відкласти. Білком змастити краї лавашів – для того, щоб він добре склеївся. Також можна змастити водою. На одну частину лаваша викласти фарш, скласти його навпіл, закривши начинку. 

Майбутні чебуреки викласти на вистелене пергаментом деко. Верх виробів змастити жовтком, посипати кунжутом. Пекти в розігрітій до 180-200 градусів духовці 25-30 хв.

Якщо ви візьмете стандартні круглі лаваші, то вироби у вас будуть більші. Також чебуреки можна приготувати і з прямокутних лавашів. Для цього з пласта тіста потрібно вирізати за допомогою тарілки круглі палянички.

Чебуреки виходять смачними і соковитими. Готуються відносно швидко. Оскільки ці чебуреки не треба смажити у великій кількості олії, то вони виходять більш дієтичні.

Сирник «Снікерс»

Корж: 200 г печива «До кави», 70 г вершкового масла, 1 ст. л. вареного згущеного молока. Сирна маса: 1 кг кисломолочного сиру, 4 яйця, 250 мл вершків, 300 г вареного згущеного молока, 4 ст. л. крохмалю. Поливка: 200 г ірису, 30 мл вершків, 150 г смаженого почищеного арахісу. 

Печиво подрібнити на крихти. Масло розтопити в мікрохвильовці чи «водяній бані». До печива додати розтоплене масло, згущене молоко, ретельно вимішати. Можна в блендері. Роз'ємну форму діаметром 24 см вистелити пергаментом, змастити маслом і посипати борошном. Викласти вологі крихти печива у форму, втрамбувати, формуючи корж. Поставити в холодильник.

Тим часом готуємо сирну масу. У велику миску викласти сир, вершки, яйця, згущене молоко, подрібнити блендером до однорідності. Додати крохмаль, ще раз вимішати занурювальним блендером до однорідності. Викласти масу на корж. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 10 хвилин. Тоді зменшити температуру до 160 градусів і пекти ще 1 годину 20 хвилин. Готовий сирник витягти з духовки. Охолодити.

Карамельки іриски порізати. Викласти в миску, додати вершки, розтопити в мікрохвильовці до однорідності. Додати в розтоплені цукерки арахіс, ретельно вимішати. Сирник акуратно витягти з форми. Зверху викласти карамельно-арахісовий шар.  Поставити в холодильник на декілька годин.

Сирник виходить смачним з легкою карамельною нотою. Ніжну сирну частину дуже вдало підкреслює карамельно-арахісовий шар.

Сирна запіканка на банановому брауні

Для брауні: 2 стиглі банани, 45 г манки, 50 г цукру, 25 г какао, 1 яйце, 1 ч. л. розпушувача. Для сирної маси: 400 г кисломолочного сиру, 30 г манки, 50 г цукру, 50 мл молока, 2 яйця.

У миску викласти всі складники для брауні. Подрібнити блендером до однорідності. Можна банани розім'яти виделкою, а далі додати решту складників та збити віночком. Вилити тісто у змащену маслом і посипану борошном форму діаметром 22-24 см.

Для сирної маси в миску викласти сир, молоко, манку, цукор, яйця. Збити блендером до  однорідності. Якщо готуєте без блендера, то перетріть сир через сито і змішайте з іншими складниками.

Зверху на шоколадну масу ложкою нерівномірно викласти сирну масу. Зробити візерунки лопаткою. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 50-60 хв.

Простий шоколадний торт з ягодами

3 яйця, 150 г густого натурального йогурту, 150 г вершкового масла, 180 г цукру, 250 г борошна, 3 ст. л. темного какао (40 г), 2 ч. л. розпушувача, 1 ч. л. ванільного цукру, 0,5 склянки ягід (сміливо можна використовувати заморожені), 1 ст. л. мигдалевих пластівців.

Усі складники повинні бути кімнатної температури, тому перед випіканням витягніть з холодильника яйця та йогурт.  Вершкове масло розтопити до рідкої консистенції, дати охолонути. Борошно просіяти, змішати з какао і розпушувачем. Міксером або вручну збити яйця з цукром і ванільним цукром до пишної маси. Влити розтоплене вершкове масло і додати густий йогурт, збити до однорідності. До яєчно-йогуртово-масляної маси поступово за декілька разів умішати борошняну суміш. Акуратно вимішати до однорідності тіста.

Роз'ємну форму діаметром 24 см застелити пергаментом, змастити маслом і посипати борошном. Викласти в неї готове тісто, розрівняти. Зверху викласти ягоди та мигдалеві пластівці. Трішки приплюснути рукою. Важливо: якщо використовуєте заморожені ягоди, то давайте їх одразу, не чекайте, поки розморозяться і стечуть соком.

Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 45-50 хв. Але все ж орієнтуйтеся не на час, а на готовність пирога. Це можна перевірити за допомогою шпажки. Правило незмінне: сухий патичок означає, що кекс готовий.