«Свято наближається» («Смачна «Галичина»)

Від авторки рубрики. Саме ця фраза уже кілька днів поспіль крутиться у моїй голові, адже Новий Рік та Різдво – не за горами. А це означає, що потрібно встигнути все: обрати цікаві подарунки для своїх близьких та рідних, підсумувати рік, що минає, окреслити плани та завдання на наступний, прибрати оселю до новорічних та різдвяних свят, скласти меню… З останнім допоможе «Смачна Галичина», адже у цьому випуску пропоную вашій увазі добірку святкових рецептів, котрі стануть справжньою окрасою новорічного чи різдвяного столу.

Торт-бізе «Святковий вінок»

Бізе: 6 білків, 250 г цукру, 1 ч. л. лимонного соку, 1 ч. л. кукурудзяного чи картопляного крохмалю, дрібка солі. Крем: 500 мл вершків 30 %, 3 ст. л. цукру-пудри, 2 ч. л. желатину, 50 мл холодної води. Декор: 1 гранат, кокосова стружка, м'ята чи розмарин.

Білки збити з дрібкою солі в стійку піну, спочатку на повільних обертах міксера, а згодом на швидких. Важливо, щоб миска, в якій збиватимете білки була сухою та чистою. Тож перш ніж перейти до збивання можна знежирити її лимонним соком або оцтом.

Коли піна стане стійкою, поступово, в декілька прийомів додати цукор, продовжуючи збивати до стійких піків. Додати лимонний сік та крохмаль, збити до з'єднання складників.

На деко вистелити пергамент. Від дна роз'ємної форми діаметром 24 см відмалювати простим олівцем коло. Щоб потім не їсти олівець переверніть пергамент, краї кола буде видно все одно. По колу ложкою викласти бізе, щоб утворився вінок, середину залишити порожньою.

З допомогою ложки на вінку з бізе зробити заглиблення для крему. Розігріти духовку до 150 градусів. Поставити бізе в піч і зменшити температуру до 120 градусів. Пекти 2-3 години. Після випікання залишити бізе в духовці охолоджуватися.

Желатин залити холодною водою, розмішати. Залишити набухати на 5-10 хвилин. Желатин розчинити в мікрохвильовці чи на водяній бані, важливо не перегріти, бо втратить свої властивості. Головне, щоб желатин розчинився і став однорідним. Тим часом збити вершки з цукром-пудрою. В кінці додати желатин, ще раз збити. Крем поставити на декілька хвилин до холодильника, щоб злегка загустів. Вінок з бізе посипати кокосовою стружкою, зверху викласти крем. Щедро присипати зернятами гранату і прикрасити м'ятою.

Салат «Оселедець під шубою по-новому»

2 буряки, 3 картоплі, 2 філе оселедця, 2 ст. л майонезу, 1-2 ст. л. сметани, 5 гілочок кропу, 6 перепелиних яєць, зелена цибуля, сіль, перець за смаком.

Буряк зварити або запекти в духовці. Картоплю ретельно помити та зварити в мундирах. Готовий буряк почистити, подрібнити до однорідності в блендері. Додати дрібно порізаний кріп, майонез та сметану, перемішати. Посолити, поперчити за смаком.

Філе оселедця порізати невеличкими кубиками, розкласти на дно широких бокалів. Додати дрібно порізану цибулю. Почистити картоплю, порізати невеликими кубиками, викласти зверху на оселедець.

Наповнити склянки доверху буряковим мусом. Прикрасити половинками перепелиних яєць та зеленою цибулею.

Закуски «Ялинки»

12-14 шт. солених крекерів, 200 г домашнього сиру, 1 пучок кропу, 1 ст. л. оливкової олії, 2 пригорщі горіхів, 2 ст. л. вершків, 50 г твердого сиру, сіль, перець, солодка паприка, готова суміш прованських чи італійських трав, зернята граната або цукати, кокосова стружка.

В чаші блендера подрібнити горіхи. Твердий сир потерти на дрібній тертці. Кріп дрібно порізати. В миску скласти сир, вершки, сіль, перець, паприку, трави подрібнити блендером. До сирної маси додати горіхи, твердий сир і ретельно вимішати. На дошку чи пласку тарілку викласти крекер. Вологими руками сформувати кульки однакового розміру. З кожної кульки сформувати конус, обкачати його в кропі, окрім дна. Кожну ялинку викласти на крекер. На верхівку кожної закуски прилаштувати зернятко граната чи цукати. Тарілку з ялинками притрусити кокосовою стружкою. Також можна додатково прикрасити тарілку із закусками цукатами чи зернятами гранату.

Пиріг з квашеною капустою та чорносливом

Тісто: 100 г гречаного борошна, 100 г пшеничного борошна, 50 г крохмалю (можна замінити 250 г пшеничного борошна), 0,5 ч. л. солі, 1 яйце, 120 г масла, 1-2 ст. л. холодної води. Начинка: 1 кг квашеної капусти, 200 г чорносливу, 1 цибуля, 2 яйця, 2 лаврових листи, 3 горошини духмяного перцю, 1 ч. л. кмину, 50 г грецьких горіхів, сіль, перець до смаку.

Капусту викласти в каструлю, залити холодною водою, щоб лише покрила капусту. Накрити кришкою, варити до м’якості. Готову капусту відцідити, охолодити.

Тим часом підготуємо основу для пирога. Борошно просіяти в миску, додати сіль, порізане кубиками холодне масло. Швидко перетерти руками борошно з маслом до утворення вологої крихти. Додати яйце, якщо потрібно воду і замісити тісто. Воно буде доволі крихким. Зібрати тісто в кулю, обгорнути харчовою плівкою, поставити до холодильника на 20-30 хв.

Цибулю порізати кубиками. Чорнослив помити, просушити, порізати смужками. На сковороді розігріти олію, додати цибулю, потушкувити до прозорості. Капусту відтиснути і порізати, додати до цибулі. Також туди додати лавровий листок, духмяний перець, сіль, перець, кмин. Тушкувати декілька хвилин. Тоді додати порізаний чорнослив, накрити кришкою і тушкувати 10-15 хвилин, час від часу помішуючи. Вибрати з начинки лавровий лист, перець горошком, доправити за смаком, забрати з вогню. Охолодити.

Форму, прямокутну розміром 37 на 14 см або ж круглу діаметром 27 см, змастити маслом і посипати борошном, викласти тісто. Наколоти основу виделкою. Пекти 15 хв в розігрітій духовці до 180-200 градусів.

Тим часом завершуємо приготування начинки. Горіхи порізати. До капусти додати яйця і горіхи, ретельно вимішати. Викласти начинку на підпечений корж. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 35-40 хвилин.

Медові пряники

90 г меду, 100 г цукру, 80 г масла, 1 яйце, 340 г борошна, 1 ч. л. соди, 1 ч. л. какао, дрібка солі, 2 ч. л. приправи до медівника чи гарбуза (замість цієї приправи додайте 1,5 ч. л. кориці, 0,5 ч. л меленого імбиру, 1/4 ч. л. меленої гвоздики).

В каструлі з'єднати цукор, масло, та мед. Поставити на вогонь, варити на середньому вогні, постійно помішуючи, до повного розчинення цукру. Відставити суміш з вогню, дати охолонути.

Тим часом в мисці з'єднати всі сухі складники: просіяне борошно, какао, соду, дрібку солі, приправи, ретельно вимішати. Додати яйце і вимішати в комбайні з допомогою спеціальної насадки, можна зробити це вручну з допомогою ложки чи віночка. Поволі влити солодку суміш, продовжуючи збивати. Тісто зібрати в кулю, обгорнути харчовою плівкою і поставити до холодильника на 1-2 години.

Від тіста відрізати потрібний шматок, тонко розкачати. Вирізати різноманітні фігурки з допомогою спеціальних форм. Викласти на вистелене пергаментом деко. Пекти в розігрітій до 170 градусів духовці 7-10 хвилин.

Пряники ідеально підійдуть для прикрашання ялинки. Якщо ви вирішили прикрашати новорічну красуню тістечками, тоді не забутьте під час вирізання різних фігурок зробити в кожному печиві дірочку для ниточки. В цій справі стане у пригоді коктейльна трубочка.

Печиво - ідеальний подарунок на Різдво чи Новий Рік, особливо, те що приготовано власними руками з любов’ю. Якщо ви ще досі не знаєте, що подарувати своїм близьким та рідним на свята. Просто спечіть медівнички, складіть їх в гарну коробочку, - і даруйте.

Японський маківник

250 г сухого маку, 4-5 яблук (300 г попередньо потертих і відтиснених від соку), 5 яєць, 150 г цукру-пудри, 130 г масла, 100 г манки (8 ст. л.), 150-200 г сухофруктів (брала в'ялену журавлину, курагу та чорнослив), 1 ч. л. соди, цедра з 1 апельсина, сік з половини лимона, 2 ч. л. ванільного екстракту чи 1 пачка ванільного цукру. Поливка: 100 г шоколаду, 80 мл сметани або вершків.

Цитрусові обдати кип'ятком. З апельсина стерти цедру, з половини лимона витиснути сік. Мак помити, залити гарячою водою, варити на малому вогні 30-40 хвилин, час від часу знімаючи піну.

Зварений мак відцідити та добре охолодити. Охолоджений мак двічі пропустити через м'ясорубку з дрібним ситом або ж подрібнити блендером. Сухофрукти залити кип'ятком, залишити запарюватися до повного охолодження. Запарені сухофрукти порізати кубиками. Яблука почистити, потерти на крупній тертці, полити лимонним соком, відтиснути.

Жовтки відділити від білків. Масло збити з цукром-пудрою до пишної маси. До масляної маси поступово додати жовтки, по одному, збиваючи після кожного. Додати цедру апельсина, манку, змелений мак, соду, всі складники добре вимішати. Додати відтиснені яблука, ретельно вимішати. Додати ванільний екстракт, подрібнені сухофрукти, вимішати до однорідності.

До білків додати дрібку солі і збити до стійких піків. Спочатку збиваємо на низьких обертах міксера, згодом збільшуємо швидкість. Збиті білки перекласти до макової маси, делікатно вимішати ложкою обережними рухами знизу-вверх.

Квадратну форму, розміром 23 на 23 см, застелити пергаментом, змастити маслом та посипати борошном. Викласти в неї масу, розрівняти. Пекти в розігрітій до 170-180 градусів духовці 50-55 хвилин. Готовність пирога традиційно перевіряємо з допомогою сірника чи зубочистки, якщо паличка суха, маківник - спечений.

Тепер приступаємо до приготування помадки. В каструлю вилити сметану чи вершки, додати подрібнений шоколад, варити на малому вогні до однорідності. Покрити помадкою холодний маківник. Зверху пиріг можна посипати маком чи кокосовою стружкою. Поставити до холодильника застигати.