Яскрава кухня літечка (“Смачна “Галичина”)

Від авторки рубрики. Коли все навколо буяє соковитими фарбами, хочеться бачити у своїй тарілці яскраву та здорову їжу, масні страви точно не серед фаворитів. Натомість, вітаються легкі другі страви та салати, корисні десерти та багато інших «смаколиків», котрі асоціюються зі словами «здоров’я» та «краса». Тож наступну «Смачну Галичину» компонувала опираючись на ці принципи, традиційно підбираючи рецепти, випробувані мною та нашими читачами.

Печеня «Фрикадельки + гарбуз»

900 г м'яса, 800 г гарбуза, 100 г білого хліба, 2 великі цибулі, 7 ст. л. молока, 2 яйця, зелень петрушки, сіль і перець за смаком, готова суміш прованських чи італійських трав, оливкова олія.

Спочатку готуємо фарш. Хліб порізати кубиками та збризнути молоком. М'ясо порізати кубиками і прокрутити через м’ясорубку разом з хлібом та почищеною однією цибулею. Порізати петрушку. До фаршу додати частину петрушки, сіль, перець та яйця. Ретельно вимішати.

Гарбуз почистити від шкірки та серцевини, нарізати тонкими дольками. Скласти в глибоку миску, посолити, додати трав, оливкову олію, вимішати.

Цибулю порізати півкільцями, з'єднати з петрушкою та оливковою олією. На дно форми викласти суміш цибулі та петрушки. Вологими руками з фаршу сформувати кульки. У форму викласти фрикадельки та гарбуз. Фрикадельки легенько змастити оливковою олією. Запікати в розігрітій до 180 градусів духовці 40-45 хвилин.

Морквяне пюре

600 г моркви, 1 цибуля, 2 зубчика часнику, 100 г кореня селери, 2 плавлених сирки, 1 ч. л. готової суміші прованських чи італійських трав, 2 ст. л. олії, 1 ст. л. вершкового масла, кріп, сіль, дрібка меленого мускатного горіху, перець за смаком.

Моркву помити, почистити, порізати крупними шматками і відварити в підсоленій воді до готовності. Цибулю та селеру помити, почистити і порізати кубиками. Часник почистити і пропустити через прес. В сковороді нагріти олію та масло, пасерувати цибулю. Посолити, додати трави і лавровий лист. Через деякий час додати селеру, часник і тушити до готовності. З готової суміші цибулі та селери забрати лавровий лист. Злегка охолодити. Тим часом порізати плавлені сирки. В мисці з'єднати селеру, моркву, плавлені сирки, посолити, поперчити, додати мускатний горіх. Блендеруємо всі складники до однорідності.

Огірковий салат по-турецьки

0,5 кг невеличких огірків, 30 г кропу, 30 г м'яти, невеличка червона цибуля. Для заправки: 125 г натурального йогурту, 50 г сметани, 2 ст. л. оливкової олії, 2 зубчика часнику, 0,5 ч. л. солі, щедра дрібка цукру, мелений чорний перець за смаком.

Огірки та цибулю порізати півкільцями. Кріп та м'яту подрібнити. Для заправки змішати йогурт, сметану, олію, сіль, перець, цукор та подрібнений часник. Ретельно вимішати. Заправити салат соусом, перемішати і подавати до столу.

Тістечка на пиві, або Солені ломанці за рецептом Ольги Франко

200 г масла, 0,5 склянки пива (найкраще підійде темне), 300 г борошна, 2 ч. л. кмину, 1,5 ч. л. солі.

Борошно просіяти у велику миску, додати сіль, кмин. Перемішати борошно зі спеціями, додати порізане кубиками масло. Швиденько перетерти руками до утворення вологої крихти. Долити пиво і замісити м'яке тісто. За потреби ще додати борошна. Тітсо тонок розтачати. Виробити тістечка: ножем нарізати квадратики чи повирізати спеціальними формами. Деко вистелити пергаментом, викласти печиво. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 10-15 хвилин.

Яблучно-сирний пиріг

Корж: 250 г цільнозернового борошна, 250 г вівсяних пластівців, 200 г масла або маргарину, 3 ст. л. цукру. Сирна маса: 900 г м'якого домашнього сиру, 200 мл вершків, 3 яйця, 150 г цукру, 2 ч. л. ванільного цукру, 4 ст. л. крохмалю (найкраще підійде кукурудзяний). Яблучний шар: 800 г яблук, 1 ч. л. меленої кориці, жменя почищених та порізаних грецьких горіхів.

В блендері подрібнити вівсяні пластівці, з'єднати з борошном. Масло порізати невеличкими шматками, додати до борошна. Швиденько перетерти руками до утворення вологих крихт. 1 склянку крихти надібрати і відкласти.

Форму для випічки, розміром 26 на 26 см, застелити пергаментом, змастити маслом і посипати борошном. Висипати більшу частину крихти, втрамбувати, утворюючи корж. Основу для пирога спекти в духовці 10 хвилин. Тим часом готуємо сирну масу. В мисці з'єднати сир, вершки, яйця, цукор, ванільний цукор. Збити блендером до однорідної кремової маси. Наприкінці збивання додати крохмаль і ще раз збити. Вилити сирну масу на підпечений корж. Яблука почистити від шкірки та серцевини, порізати кубиками, змішати з корицею. Яблука викласти на сир, злегка притиснути рукою, розрівняти. Зверху посипати крихтою та порізаними горіхами. Пекти в розігрітій до 170-180 градусів духовці 70 хвилин.

Полуничний мус

500 г полуниці (можна використовувати морожену), 500 мл молока, 50 г манної крупи, 100 г цукру.

Полуницю помити, почистити від плодоніжок, подрібнити в блендері. Подрібнену полуницю перетерти через сито. В каструлю налити молоко, додати манку, цукор і розмішати. Поставити варити, постійно помішуючи, довести кашу до загустіння. Відставити суміш з вогню і дати охолонути. Манний крем перекласти до миски, додати полуницю. Збити до світлої пухкої маси. Готовий мус розлити по склянках, поставити на годину-дві до холодильника.