Весняні експерименти (“Смачна “Галичина”)

Від авторки рубрики. У період, коли в повітрі уже витає весна, у мене прокидається непереборне бажання готувати та експериментувати. Хочеться готувати якомога більше легких, простих та яскравих страв і, звісно, додавати до них кольорів. Адже погодьтеся, взимку не дуже складається з різноманіттям смачних барв. Формуючи цей випуск «Смачної «Галичини», складно було ігнорувати такі свої бажання, а також те, що весна вже на порозі і будить природу від сплячки. Тож на сторінці ви знайдете переписи оригінальної святкової та буденної випічки, десертів, сніданків, салатів та інших страв. Отож читайте, обирайте улюблений і готуйте із задоволенням!

Торт «Карпатка»

Тісто: 100 мл молока, 100 мл води, дрібка солі, 1 ч. л. з гіркою цукру (10 г), 4 яйця, 140 г борошна, 80 г масла. Крем: 600 мл молока, 150 г цукру, 60 г кукурудзяного крохмалю, 2 яйця, 200 г масла, 1 ч. л. ванільного цукру.

Духовку розігріти до 250 градусів. У сотейнику з'єднати молоко, воду, сіль, цукор, масло, довести до кипіння, щоб з'явилася піна. Борошно просіяти в чашу комбайна. Залити гарячу суміш у борошно, збити. Повернути тісто в сотейник, покласти на середній вогонь і, розминаючи, підсушити впродовж 1-2 хвилин. На дні каструлі має утворитися скоринка.

Перекласти тісто в чашу комбайна чи миску, охолодити до 50-60 градусів. Щоб швидше остигло, можна пробити міксером чи комбайном. Яйця збити блендером до однорідності. Вмішати яєчну суміш у тісто невеликими порціями, вимішати. Перекласти половину тіста в розігріту до 250 градусів духовку без конвекції – одразу вимкнути. Через 15 хв. включити духовку на 170 градусів і пекти ще 20 хв. Опісля знизити температуру до 150 градусів і підсушувати корж ще 10 хв. У процесі випікання в жодному разі не потрібно відкривати духовку!!! Так само спекти другий корж. Щоб тісто не обвітрилося, поки чекатиме черги на випікання, потрібно щільно обгорнути його харчовою плівкою.

У сотейник влити 450 мл молока, решта відкласти. Покласти на вогонь, довести до кипіння. В цей час яйця розбити в миску, додати цукор, ванільний цукор, перемішати віночком. У цю ж суміш додати крохмаль, ретельно перемішати, аби не було грудочок. Щоб було зручніше вимішувати, потрібно поступово додавати решту молока.

Коли молоко закипіло, половину додати до яєчної суміші, збити інтенсивно. Каструлю з рештою молока повернути на вогонь. Усю масу влити в молоко, весь час помішуючи. Варити до загустіння, весь час помішуючи. Закрити крем герметично харчовою плівкою. Коли він охолоне, можна переходити до наступного етапу.

Масло кімнатної температури збити до пишності, десь 3-5 хв. Частинами, по 1-2 столовій ложці, поступово додавати крем, збити. Обгорнути форму, в якій складатимете торт, харчовою плівкою, помістити на дно один корж, зверху викласти весь крем, примостити другий корж. Покласти в холодильник на 3 години. 

Пиріг весняний

8-12 скибочок житнього бутербродного хліба, 2 пучки редиски, 1 невелика кольрабі, 100 г шинки, 200 г вершкового сиру (можна замінити домашнім), 100 г жирних вершків, 1 ч. л. желатину, сік з половини лимона, 5 зварених на твердо яєць, кілька пір’їн зеленої цибулі, сіль, перець.

Желатин замочити у 50 мл холодної води. Підготувати форму для пирога. По дну і стінках форми щільно викласти скибочки хліба. Редиску і кольрабі помити і обсушити. Кілька редисок відкласти для оформлення, решту разом з кольрабі натерти на грубій тертці.

Потерти на тертці 4 яйця. Сир збити з вершками до однорідності. Желатин розтопити у мікрохвильовці чи на водяній бані, додати в сирну масу, ретельно вимішати. Додати терті редиску та кольрабі, яйця, ретельно вимішати. Зелену цибулю помити, обсушити, дрібно нарізати. Трохи цибулі додати у сирну масу, решту відкласти для оформлення.

Шинку нарізати невеликими кубиками і підмішати у сирну масу. Масу посолити і поперчити до смаку, приправити соком лимона. У форму на хлібну основу викласти сирну масу і розрівняти. Відкладене яйце і редиску нарізати кружальцями і викласти на пиріг. Посипати зеленою цибулею. Покласти в холодильник на 2-3 години.

Запіканка з гарбуза та сиру

Гарбузова маса: 600 г гарбуза (400 г гарбузового пюре), 2 яйця, 4 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. кориці, 2 ст. л. крохмалю чи борошна. Сирна маса: 500 г домашнього сиру, 3 яйця, 2 ст. л. цукру, 1 ч. л. ванільного цукру, 1 ст. л. лимонного соку, 2 ст. л крохмалю.

Шматок гарбуза почистити від серцевини, шкірку залишити, обгорнути фольгою, запекти в розігрітій до 200 градусів духовці до готовності. Спечений гарбуз відокремити від шкіри, м’якоть перебити в блендері на пюре. Додати яйця, цукор, корицю, збити до однорідності. Додати борошно чи крохмаль і ще раз збити.

Сир збити з яйцями, цукром і ванільним цукром, лимонним соком до однорідності. Додати крохмаль, ще раз збити.

Форму для запікання змастити маслом і посипати борошном. По черзі шарами викласти гарбузову і сирну маси. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 60 хв.

М’ясний пиріг з картоплею і помідорами

300 г м’ясного фаршу, 1 пучок петрушки чи кропу, 2 яйця, 4 картоплини, 3 помідори, 2 цибулі, 70 г тертого сиру, олія, сіль, перець.

Духовку нагріти до 200 градусів. Підготувати роз’ємну форму для випікання діаметром 20-22 см, обгорнути пергаментом, змастити маслом.

Цибулю почистити, порізати кільцями, обсмажити на олії до прозорості. Картоплю зварити в лушпинні в киплячій підсоленій воді 15 хв. Охолодити, почистити і нарізати тонкими кружальцями. Половину картоплі і цибулі викласти у форму.

Зелень помити, обсушити, дрібно порізати, перемішати з фаршем. Додати яйця, посолити і поперчити, ретельно вимішати. Викласти фарш у форму на картоплю. Накрити рештою картоплі з цибулею.

Помідори помити, обсушити, порізати тонкими кружальцями, викласти на овочі. Скропити олією, посолити і поперчити, посипати тертим сиром. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 40-45 хв.

Салат «Цезар»

1 куряче філе, 200 г салату «Айсберг», 100 г твердого сиру, 2 ст. л. оливкової олії, 100 г багету, 2 яйця. Заправка: 1 зубок часнику, 1 яйце, 0,5 ч. л. гірчиці, половина невеликого лимона, суміш перців, сіль до смаку.

Куряче філе помити, обсушити, натерти сіллю і сумішшю перців. Обсмажити на оливковій олії з обох боків до готовності, спочатку на великому вогні, а відтак на меншому – під кришкою. М’ясо охолодити, нарізати скибочками. Два яйця зварити на твердо. Охолодити, почистити, порізати четвертинками. Листя салату помити, обсушити і порвати. Сир твердий натерти дрібно. Багет порізати кубиками, скропити олією оливковою, підсушити в духовці чи на сухій сковороді. Одне яйце відварити в кип’ячій воді 1 хвилину. У блендері чи міксером збити яйце, гірчицю та пропущений через прес часник. Тонким струменем влити оливкову олію, збити до загустіння. Вичавити у соус сік з половини лимона, ще раз збити. На тарілку викласти листя салату, курку, потертий сир, перемішати. Зверху викласти порізані яйця та сухарики, заправити соусом.

Картопляний салат із зеленню

1 велика картоплина, 2 яйця, 2 невеликі огірки, 1 пучок кропу з петрушкою, 4 ст. л. несолодкого йогурту, 1-2 ст. л. лимонного соку, 1 ст. л. оливкової олії, 1/2 ч. л. гірчиці, 2 зубки часнику, сіль до смаку.

Картоплю відварити в лушпинні. Окремо зварити яйця на твердо. Охолодити, почистити, порізати великими кубиками. Зелень помити, обсушити, порізати. Огірки помити, також порізати великими кубиками. Перекласти в миску, додати лимонний сік, оливкову олію, сіль, подрібнений часник, ретельно вимішати. Покласти в холодильник на 30 хв. Злити рідину.

У миску перекласти огірки, яйця, картоплю, зелень, трішки посолити. Змішати йогурт з гірчицею і 1 ч. л. лимонного соку, додати салат і ретельно вимішати.

Запечені яблука, фаршировані сиром

5 яблук, 100 г домашнього сиру, 1 ст. л. сметани, 8-10 цілих ядер грецьких горіхів, 1 ст. л. цукру, сік з половини лимона, кориця.

Яблука помити, обсушити, зрізати верхівку, акуратно вибрати серцевину і зернята. Скропити яблука лимонним соком, посипати корицею. Горіхи дрібно порізати. Сир розтерти зі сметаною та цукром, додати горіхи, вимішати. Наповнити масою яблука. Перекласти в деко, налити гарячу воду, щоб трішки покрила дно. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хв.

Запечені яблука

4 великі яблука, 4 ч. л. цукру, 1 ч. л. кориці, 4 ч. л. подрібнених горіхів, 4 ч. л. родзинок чи в’яленої журавлини, 1 ч. л. вершкового масла, 3/4 склянки води.

Яблука помити, вирізати серцевину. Змішати цукор, корицю, горіхи і родзинки. Викласти яблука на деко, наповнити їх сумішшю. Зверху покласти по шматочку масла. В деко влити гарячу воду. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 30 хв.

Чорно-біле пісочне печиво

Для ванільного печива: 130 г борошна, 100 г вершкового масла, 50 г цукрової пудри, 1 жовток, 1 ч. л. ванільного цукру чи ванільного екстракту, дрібка солі. Для шоколадного печива: 100 г борошна, 100 г вершкового масла, 50 г цукрової пудри, 1 жовток, 30 г какао, дрібка солі.

Починаємо готувати ванільне печиво. Масло кімнатної температури перетерти з  просіяним борошном, цукровою пудрою, сіллю та ванільним цукром до утворення вологих крихт. Додати жовток, замісити тісто. Обгорнути харчовою плівкою, покласти в холодильник на 30 хв. Для шоколадного тіста у мисці змішати просіяне борошно, какао, цукрову пудру і какао.

Додати масло, перетерти усі складники до утворення вологих крихт. Додати жовток і замісити м'яке тісто. Обгорнути тісто харчовою плівкою і покласти в холодильник на 30 хв. Тісто розкачати в пласт, найкраще це зробити на листі пергаменту, тоді з ним буде легше працювати. Вирізати з допомогою формочок тістечка довільної форми. Перекласти їх на вистелене пергаментом деко. Майте на увазі, що тісто виходить дуже ніжне, тож його потрібно перекладати акуратно, щоб не деформувати. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 10-12 хв.

Печиво виходить ароматним і надзвичайно крухким, у роті розсипається на тисячу шматочків. У шоколадного печива насичений смак какао, ванільне – більш ніжне. Обидва надзвичайно смачні. Жодне магазинне печиво не зрівняється з домашніми тістечками. Ні смаком, ні складом. А ще варто додати, що під час його приготування ви отримаєте неймовірне задоволення від процесу, адже випікання печива – це справжня магія. 

Полуничний десерт на всі пори року

0,5 л заморожених полуниць, 0,5 л вершків, 20 г желатину, 50 мл холодної води, 1 пачка не вареного згущеного молока (290 г), 1 п. червоного желе, 250 мл кип’ятку.

Якщо у вас цілі полуниці, то їх потрібно подрібнити у блендері на пюре. Желатин замочити у 50 мл холодної води, розмішати, залишити набухати. Вершки збивати декілька хвилин, додати згущене молоко, продовжувати збивати. Додати полуничне пюре, ще раз збити. Розтопити желатин у мікрохвильовці чи на водяній бані, важливо його не перегріти і не довести до кипіння. Додати до маси, ретельно збити до однорідності. Вилити суміш у креманки чи склянки, покласти в холодильник на декілька годин для застигання. Тим часом готуємо ще один шар десерту. Желе розчинити у 250 мл кип’ятку. Охолодити. Холодним вилити на застиглий десерт, покласти в холодильника до застигання.

P. S. Більше рецептів з покроковими світлинами – у моєму авторському гастрономічному блозі «Кулінарні варіації вар’ятки» за посиланням https://olvenkylinar.blogspot.com