В полоні зелені (“Смачна “Галичина”)

Від авторки рубрики. Навесні хочеться вживати більше зелені. І це закономірно, адже саме цієї пори року все пробуджується. Разом з природою, яка розквітає після зимової сплячки, прокидаються гурмани в середині нас, котрі хочуть готувати та вживати більше яскравих та оригінальних страв. Тож готуючи цей випуск «Смачної «Галичини» та обираючи рецепти страв до нього, віддала перевагу тим, в складі яких більше зелені та кольору. Вийшло таке собі «зелене меню», звісно із вкрапленнями й інших барв.

Крем-зупа з зеленого горошку за рецептом Джеймі Олівера

1-2 картоплі, 2 великі стебла селери, 1 невелика цибуля, 30 г вершкового масла, 1 ст. л. олії, 1 л води (овочевого або м'ясного бульйону), 300 г зеленого мороженого чи свіжого горошку, 100 мл вершків, 100 г фети, кілька гілочок м'яти, 4 шматки багету, оливкова олія, сіль, перець, чебрець.

Картоплю почистити, порізати, відварити у підсоленій воді до готовності. Коли картопля звариться, злити воду, додати невеликий шматок вершкового масла, потовкти товкачиком в пюре. Селеру і цибулю дрібно порізати.

В каструлі розігріти 30 г вершкового масла і 1 ст. л. олії. Додати селеру і цибулю, потушкувати до м'якості. Додати горошок потушити 2-3 хвилини. Долити до овочів воду, варити на малому вогні до готовності. Додати картопляне пюре, вершки, посолити і поперчити. Довести зупу до кипіння. Зняти з вогню, пюрувати блендером до однорідності. Ще раз поставити на вогонь і довести до кипіння.

Фету порізати кубиками. Хліб також порізати кубиками, підсушити на сухій сковороді чи в духовці до золотистості. Грінки перекласти в миску, скропити оливковою олією, додати порізану фету, листочки м'яти, перемішати. Для подачі налити зупу в тарілки і щедро посипати грінками з сиром.

Пиріг з сиром і шпинатом

Тісто: 200 г борошна, 100 г масла, 1 яйце, 2 ст. л. води або молока, сіль. Начинка: 2 ст. л. олії, 2 зубці часнику, великий пучок шпинату, 1 ч. л. лимонного соку, 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 200 г вершків або сметани, 2-3 яйця, 250 г домашнього сиру, готова суміш прованських чи італійських трав, сіль, перець, 20 г кедрових або грецьких горіхів.

Борошно просіяти, додати дрібку солі. Порізати масло, розтерти з борошном до утворення вологої крихти. Додати яйце, воду чи молоко, замісити тісто. Прямокутну форму розміром 37 на 14 см, або ж круглу діаметром 27-30 см, змастити маслом і посипати борошном. Викласти тісто, наколоти виделкою. Поставити до холодильника на 30 хвилин.

Тим часом розігріти олію, викласти тонко нарізаний часник, обсмажити до появи аромату. Шпинат помити, обсушити, дрібно порізати. Додати до часнику, потушити до м'якості, посолити, поперчити, приправити лимонним соком. Майте на увазі шпинат дуже сильно зменшиться в об'ємі. Шпинат тушити поки не випарується заява рідина, охолодити.

Для заливки змішати вершки, сир, яйця, крохмаль, збити блендером до однорідності, посолити, поперчити, додати трави, шпинат, перемішати. Тісто підпекти в розігрітій до 180 градусів духовці 10-15 хвилин. В підпечений корж викласти начинку, посипати горішками. Пекти 40-45 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці.

Хрумка пісочна основа і кремова начинка разом утворюють неймовірно ніжний пиріг, котрий смакуватиме як самостійна страва, так і додаток до зупки чи просто замість канапок.

Пиріг зі шпинатом та яйцями

1 пачка (400 г) слойоного тіста, 400 г замороженого чи свіжого шпинату, 3 зубці часнику, 3 яйця, 100 г фети чи бринзи, мускатний горіх, сіль, перець, готова суміш прованських чи італійських трав.

Тісто розморозити, за потреби розкачати, викласти у змащену маслом та посипану борошном прямокутну форму, розміром 37 на 14 см. Корж наколоти виделкою. Пекти в розігрітій до 200 градусів духовці 10-15 хв.

Тим часом готуємо начинку. Часник дрібно порізати. На розігріту пательню з олією викласти часник, злегка підсмажити. Свіжий шпинат помити і порізати, для замороженого цей етап пропускаємо. Викласти шпинат в сковороду, тушкувати, поки не випарується зайва рідина. В кінці посолити, поперчити, додати мускатного горіха за смаком.

Фету порізати кубиками. Витягнути корж з духовки, викласти шпинат, зверху - фету. Насамкінець, дуже обережно зверху на пиріг вибити яйця, щоб не пошкодити жовток, посипати готовою сумішшю прованських чи італійських трав. Пекти в розігрітій до 200 градусів духовці 20-25 хв.

Смачний і соковитий весняний пиріг. Фета доповнює шпинат, відтіняє його, а яйця не лише підсилюють смак страви, а й роблять її візуально цікавою та незвичною.

Салат з молодої капусти з огірками та кунжутом

350-400 г молодої капусти, 2 огірки (300-350 г), 1 пучок кропу, 2 ст. л. лимонного соку, 1-2 ч. л. соєвого соусу, 2 ст. л. оливкової чи кунжутної олії, 1 ст. л. кунжуту.

Зазвичай молоду капусту перед використанням розрізаю навпіл, заливаю холодною водою і залишаю на 30-40 хв, щоб трохи вимочити нітрати. Капусту порізати. Посолити, злегка пом'яти, щоб пустила сік. Кріп дрібно порізати. Огірки помити, почистити, порізати соломкою. До лимонного соку влити соєвий соус та оливкову олію, додати кунжут, перемішати. В мисці змішати капусту, огірки та кріп, заправити соусом, посолити за смаком. Викласти на тарілку, посипати кунжутом.

Салат виходить дуже хрумким та смачним, лимонний сік додає пікантної кислинки, а кунжут – цікавинки. А ще салат виходить дуже соковитим. Бажано робити його перед самою подачею, щоб не пустив сік.

Сир «Філадельфія»

Зробити в домашніх умовах сир «Філадельфія», який є основою багатьох десертів, закусок та основних страв, не складно. Головне мати під руками необхідні складники, трішки часу і терпіння.

400 г сметани 20-30%, 330 г класичного йогурту без наповнювачів, 1 ч. л. солі без гірки, 1 ч. л. лимонного соку.

В мисці змішати йогурт зі сметаною, додати сіль та лимонний сік, перемішати. На каструлю поставити дуршлаг з дрібним ситом та марлю складену в 4-6 разів або ж в двоє складену ситцеву тканину. На марлю вилити суміш, акуратно закрити кінцями марлі, зверху поставити блюдечко, а поверх – літрову банку з водою. Цю конструкцію акуратно перемістити до холодильника і залишити на 12-16 годин. За цей час сироватка стече і ви отримаєте ніжну і смачну домашню «Філадельфію».

З цих складників виходить близько 400 г «Філадельфії». Важливо зауважити, що смаком і консистенцію сир не поступається своєму магазинному аналогу. До речі, до частини сиру можна додати порізаний свіжий базилік чи кріп.

Пана-кота з персиками

500 мл вершків, 1 пачка ванільного цукру або 1 ч. л. ванільного екстракту, 80 г цукру (любителі більш солодших десертів можуть збільшити кількість цукру до 100 і більше грамів), 10 г желатину, 1 пачка консервованих персиків (415 г).

Желатин залити холодною водою, беріть десь 50-60 мл води. Ретельно перемішати. Поставити набухати на 5-10 хв. Якщо використовуєте листовий желатин, то беріть більше води, а перед тим як давати його до маси, потрібно відтиснути руками.

Вершки перелити в сотейник, додати цукор та ванільний цукор, розмішати. Поставити на вогонь, довести до кипіння, час від часу помішуючи. Не кип'ятити.

Зняти суміш з вогню. Набухлий желатин додати у гарячу вершкову суміш, ретельно вимішати. Охолодити. Зазвичай ставлю каструлю з сумішшю в холодну воду, час від часу помішуючи масу. Персики відцідити від сиропу, дати їм добре стекти. Порізати кубиками.

Холодну масу вилити в склянки чи креманки, залишивши місце на персики. Поставити до холодильника, коли десерт почне застигати, викласти зверху порізані персики.

Шоколадний пиріг з вишнями

500 г замороженої чи свіжої вишні, 200 мл кефіру, 130 мл олії, 130 мл води, 250 г борошна, 100 г какао, 200 г цукру, 2 пакетики ванільного цукру, дрібка солі, 10 г порошку до печива, 100 г грецьких горіхів, цукор-пудра. Вишневе желе: 350 мл вишневого соку (саме стільки у мене залишилося від вишень), 4 ст. л. цукру, 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 1 ч. л. кориці.

Вишні розморозити, викласти на дуршлаг і дати їм добре стекти. Горіхи подрібнити в блендері, не дуже дрібно, щоб залишилися невеличкі шматки.

У великій мисці змішати просіяне борошно, какао, цукор, ванільний цукор, порошок до печива, сіль. В іншій посудині змішати кефір, воду та олію, ретельно вимішати. Влити кефірну суміш до борошняної, вимішати однорідне тісто. Я робила це з допомогою комбайну. Додати до тіста вишню та 80 г горіхів, акуратно вимішати.

Форму, розміром 25 на 30 см вистелити пергаментом, змастити маслом. Викласти тісто у форму, розрівняти, рекомендую по боках залишити більше тіста, аніж посередині.

Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 55-60 хв. Готовий пиріг остудити, посипати пудрою та рештою горіхів. З соку, який стік з вишні, рекомендую приготувати соус. Все дуже просто. Вишневий сік, цукор, крохмаль та корицю, ретельно вимішати. Поставити суміш на вогонь, варити, постійно помішуючи до загустіння. З таким соусом пиріг смакуватиме більш довершено, хоча і без нього – смачно.

Пудинг «М'ята в горщику»

Цей десерт ще раз доводить, що фантазії немає меж і все оригінальне просте. Авторка цього солодкого шедевру відома американська кулінарка Марта Стюарт. Я ж спробувала повторити цей оригінальний рецепт на власній кухні. Результат перевершив усі сподівання. Впевнена, цей рецепт сподобається тим, хто не любить довго стояти на кухні, адже «М'ята в горщику» «виростає» дуже швидко.

10 шт. шоколадного печива "Артемон" (170 г), 100 г чорного шоколаду, 0,25 склянки цукру, 1,25 склянки вершків, 1,25 склянки молока, 2,5 ст. л. вершкового масла, 3 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 2,5 ч. л. какао-порошку, 1 ч. л. ванільного цукру, дрібка солі, пучок свіжої м'яти.

Сухі складники: цукор, ванільний цукор, крохмаль, сіль та какао – перемішати. Окремо змішати вершки та молоко. Пересипати суху суміш в каструлю, залити її з 1 склянкою молочно-вершкової суміші, ретельно вимішати до повного розчинення крохмалю. Додати решту рідкої суміші, перемішати і поставити на середній вогонь. Довести до загустіння, постійно помішуючи. Подрібнити шоколад і додати до крему, перемішати до однорідності. Додати масло, знову перемішати. Зняти з вогню. Печиво подрібнити в крихту.

Готовий злегка охолоджений крем розлити в склянки. В кожну склянку насипати по столовій ложці подрібненого печива. А перед подачею, запхати в кожен десерт гілочку м'яти.

P. S. До речі, ці та інші рецепти з покроковими світлинами можете прочитати в моєму кулінарному блозі «Кулінарні варіації вар’ятки» за посиланням - https://olvenkylinar.blogspot.com.