Свято солодощів (“Смачна “Галичина”)

Від автора рубрики. Будь-яке свято не може обійтися без десерту - тортів, кексів, печива, цукерок чи морозива. І любителів поласувати ними завжди є достатньо. До вашої уваги - рецепти випічки до святкового столу.

Малиновий маршмеллоу-торт

Корж: 200 г печива "До кави", 80 г масла, 50 г малини. Маса: 500 г сиру, 250 г йогурту, 300 г маршмеллоу, 50 мл молока, 1 ст. л. соку лайма чи лимона, 250 г малини, 100 г цукру-пудри.

Печиво подрібнити в блендері в крихту. В подрібнене печиво додати малину - збити. Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. З'єднати печиво з маслом, ретельно вимішати. Висипати в застелену пергаментом форму діаметром 22 сантиметри. Втрамбувати, утворюючи корж. Поставити до холодильника.

Сир, половину малини, сік лайма, йогурт, цукор збити блендером до однорідності. Глибоку миску змастити маслом, налити молоко, висипати маршмеллоу. Поставити посудину на баняк з киплячою водою, помішувати, поки зефір не розчиниться і маса не стане однорідною. Зефірний крем додати до сирної маси, збити блендером. Маса виходить доволі тягучою, можна спробувати вилити сирний крем до розтопленого маршмеллоу, ретельно збити. На дно коржа викласти решту малини, залити кремом поставити до холодильника на кілька годин.

Як бачите, в цьому рецепті не використовується желатин, замість нього – маршмеллоу, який прекрасно справляється із завданням загусника. Структура торта ніжна і водночас стійка.

Еклери і профітролі

Для заварного тіста: 3/4 скл. води (185 мл), 3/4 скл. молока, 140 г вершкового масла, 2 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 300 г борошна, 5 яєць. Для заварного ванільного крему: 2 скл. молока (480 мл), 2 ч. л. ванільного екстракту або 1 пачка ванільного цукру, 4 жовтки, 2 ст. л. крохмалю (40 г), 4 ст. л. цукру, 2 ст. л. вершкового масла. Для шоколадної помадки: 2/3 скл. вершків (155 мл), 200 г чорного шоколаду з високим вмістом какао.

Приготування заварних тістечок розпочинаю з крему, адже він має охолонути до кімнатної температури, на це, звісно, потрібен час, тому його потрібно готувати першим. Молоко вилити в сотейник, додати ванільний екстракт чи цукор, поставити на вогонь і довести до кипіння. До жовтків додати цукор, злегка збити. Додати крохмаль, ретельно вимішати віночком. Масло викласти в миску, зверху поставити сито і залишити. Гаряче молоко повільно і поступово влити до яєць, постійно помішуючи. Перелити суміш в сотейник, знову поставити на вогонь, варити до загустіння, постійно помішуючи.

Крем процідити через сито на масло, розмішати до однорідності. Накрити крем плівкою так, щоб вона безпосередньо доторкалася до крему. Охолодити крем при кімнатній температурі.

Тепер можна приступати до заварного тіста. Воду вилити в сотейник, до неї додати молоко, порізане кубиками масло, поставити на середній вогонь. До цієї суміші додати сіль та цукор, довести до кипіння. В миску просіяти борошно. В молочну суміш додати просіяне борошно, мішати до тих пір, поки по боках каструлі не залишиться борошна. Тісто готується від 30 секунд до 1 хвилини. За цей час у вас утвориться кулька тіста. Гаряче тісто перекласти у чашу комбайна, збити його впродовж хвилини, щоб воно трішки охолонуло перед тим як додавати до нього яйця.

В тепле тісто спочатку додати 2 яйця, продовжуючи збивати, додати решту яєць по одному. Має вийти тягуче та еластичне тісто. З цим тістом потрібно працювати одразу, ставити його до холодильника не варто. Перекласти тісто в кондитерський мішок, поставити насадку «зірочка» або ж велику круглу.

Деко вистелити пергаментом, з допомогою шприца вичавити еклери, довжиною 10-12 см. Кінчик на кінці еклера придавити змоченими у воді пальцями. Профітролі робимо так само, видавлюючи на пергамент круглі пишечки. Якщо у вас немає кондитерського мішка можна викладати заварні тістечка з допомогою змоченої у воді ложки. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 35-40 хвилин, після цього залишити ще на 10 хвилин у вимкненій духовці з привідчиненими дверцятами. Важливо, перших 15 хвилин, коли тісто починає рости, не відкривати духовку!

Спечені еклери охолодити, з допомогою дерев'яної шпажки зробити в кожному тістечку прокол і проробити серединку кожного еклера чи профітроля, щоб звільнити місце для крему. Крем перекласти в кондитерський шприц і начинити кожне тістечко. Заварне заповнюємо кремом, поки не відчуємо, що воно вже повне.

Тепер приступаємо до приготування помадки. Вершки перелити в каструлю, довести до кипіння. Шоколад порізати, перекласти до миски. Гарячі вершки влити до шоколаду, залишити на 1-2 хвилини, тоді розмішати до однорідності. Начинені еклери занурити в ганаш, можна змащувати тістечка помадкою з допомогою кісточки, так шар помадки на еклерах і профітролях буде тоншим. Готові тістечка зберігати в холодильнику.

Корисні цукерки «Абрикосове баунті»

Спеціально для тих, хто вважає, що корисні цукерки не бувають смачними і солодкими, пропоную приготувати "Абрикосове баунті".

300 г кураги, 80 г кокосової стружки, 80 г грецьких горіхів або будь-яких інших на ваш смак, 60 мл води, 150 г чорного шоколаду, морська сіль.

Горіхи подрібнити в блендері, висипати в миску. Курагу помити, порізати, також подрібнити в блендері. Додати воду, ще раз збити до стану пюре. До горіхів викласти кокосову стружку та подрібнену курагу. Ретельно вимішати. Найкраще це зробити руками. Шоколад розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. З горіхово-курагової маси сформувати кульки. Обмакнути їх в розтоплений шоколад і викласти на пергамент. Останній штрих - посипати сіллю.

Готові цукерки поставити до холодильника. У мене вийшло 14 цукерок, хоча у вас може вийти більше, якщо робитимете менші кульки. Коли цукерки застигнуть можна сміливо переходити до дегустації.

Торт «Фрезьє»

Тісто: 3 яйця, 100 г цукру, 50 г борошна, 25 г крохмалю, 1 ч. л. порошку до печива, 10 г ванільного цукру. Крем: 400 мл молока, 200 г цукру, 3 яйця, 200 г масла, 6 ст. л. без гірки крохмалю (60 г), 15 г желатину (1,5 ст. л.), 700-800 г полуниці чи інших ягід. Для цукрового сиропу: 100 мл води, 100 г цукру, можна додати 2 ст. л. ароматного лікеру.

Жовти відділити від білків. Білки збити до стійкої піни. Не зупиняючи збивання додати 50 грамів цукру та збити до стійких піків. Змішати борошно, крохмаль та розпушувач. Жовтки збити з ванільним цукром та 50 грамами цукру до пишної білої маси. Почергово в жовткову масу додати борошняну суміш та білки, легенько вимішати. Велику пательню вистелити пергаментним папером. Використовуючи форму, діаметром 22 см, як шаблон, простим олівцем намалювати коло. Щоб на коржах не залишився олівець, перевертаємо пергамент. Викладаємо половину тіста на папір, трішки виступаючи за межі кола.

В розігрітій до 190 градусів духовці спекти корж до золотистого кольору. Це займе десь 15-20 хвилин. З другої половини тіста спекти ще один корж. За допомогою бортика від роз'ємної форми вирізати коржі потрібного розміру. Бортик форми обгорнути харчовою плівкою, встановити його на корж.

Тепер приступаємо до приготування крему. Молоко зі 100 грамами цукру довести до кипіння на середньому вогні. Тим часом яйця збити з 100 грамами цукру та ванільнім цукром. До яєчної суміші додати крохмаль. До закипівшого молока влити яєчну суміш, постійно помішуючи, довести її до загустіння. До гарячого крему додати 100 грамів масла, добре збити. При кімнатній температурі повністю охолодити крем. Желатин залити 50 грамами холодної води, залишити набухати. До охолодженого крему додати ще 100 грамів масла, добряче збити десь зо 5 хвилин. Желатин розвести на водяній бані, додати його до крему, не перестаючи збивати. Для цукрового сиропу з'єднати воду, цукор та лікер за бажанням. Довести до кипіння.

Переходимо до найбільш творчого етапу - збирання торту. Корж пропитати сиропом. Полуницю помити, обсушити, відірвати хвостики. Декілька ягід розрізати навпіл. Край коржа промастити кремом. Викласти полуниці по колу форми, притискаючи зрізом до борта. Зверху – частину крему. Цілу полуницю викласти по колу, запихаючи в крем. Знову викласти крем, залишивши кілька ложок. Зверху накрити коржем. Пропитати його сиропом та викласти решту крему. Накрити торт харчовою плівкою та поставити до холодильника на 8 годин. Коли торт застигне можна приступати до його прикрашання.

Пиріг з ревенем і безе

100 г масла, 3 яйця, 300 г цукру, 50 г сметани, 1 ч. л. соди, 1 ст. л. лимонного соку, 340 г борошна, 700 г ревеню.

Масло порізати кубиками, залишити на 30 хв. при кімнатній температурі. Жовтки відділити від білків. М’яке масло збити міксером зі 100 г цукру в пишну масу. Додати жовтки, сметану, перемішати. Соду залити лимонним соком і перемішати, додати до жовтково-масляної маси. Всипати борошно і замісити тісто. Тісто перекласти у форму, змащену будь-яким жиром, і розрівняти. Ревінь порізати невеликими шматками. Розподілити румбарбар по тісту і посипати 100 г цукру. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 180 хв.

Білки збити міксером з рештою цукру в стійку піну. Білкову масу викласти зверху на пиріг, пекти 10 хв. в розігрітій до 200 градусів духовці.

Йогуртове желе з ревенем

200 г натурального йогурту, 1,5 ч. л. желатину, 6 ст. л. холодної води води, 100 мл молока, 1 ст. л рідкого меду (кількість меду регулюйте за смаком), 3-4 стебла ревеню, 1\4 склянки цукру, 1 пачка ванільного цукру.

Йогурт з’єднати з молоком. Желатин розпустити у воді, залишити набухати на 5 хв. Набухлий желатин розтопити в мікрохвильові чи на водяній бані, не кип’ятити. Вилити желатин в молочно-йогуртову суміш, ретельно вимішати. Вилити в креманки, поставити до холодильника застигати.

Ревінь помити, почистити, порізати, викласти в каструлю, засипати цукром та ванільним цукром. Варити на повільному вогні до запустіння. Холодний мус викласти на желе, прикрасити листочками м’яти.

Печиво «Орео»

Печиво «Орео» народилося в США 1912 року. Воно складається з двох шоколадних дисків з білим кремовим прошарком. Ці тістечка є дуже популярними по всьому світі, а от Америці вони вибороли титул найбільш продаваного печива. В Україні «Орео» також можна придбати, а я пропоную приготувати його вдома.

200 г масла, 200 г цукру-пудри, 1 велике яйце, 1 пачка ванільного цукру або 1 ч. л. ванільного екстракту, 250 г борошна, 90 г темного какао, 1,5 ч. л. порошку до печива, 1 ч. л. солі. Крем: 250 г маскарпоне, 50 г цукру-пудри, 100 г білого шоколаду.

Какао, просіяне борошно, сіль, порошок до печива висипати в миску, ретельно вимішати. М'яке масло збити з цукром-пудрою і ванільним цукром до кремової маси. Додати яйце, продовжити збивати до однорідності. Висипати суміш сухих складників, збити. Руками замісити тісто. Воно буде доволі м'яким і піддатливим. Розділити тісто на дві частини. З кожної частини сформувати пласт, товщиною 1-1,5 см, обгорнути харчовою плівкою і покласти до холодильника мінімум на 1 годину.

Тим часом готуємо крем. Шоколад розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. Маскарпоне злегка збити з цукром-пудрою. Важливо, щоб сир був кімнатної температури. Тож перед тим як готувати крем варто заздалегідь викласти маскарпоне з холодильника.

Додати розтоплений шоколад, збити. Готовий крем поставити до холодильника охолоджуватися.

На посипану борошном стільницю спочатку викласти один шматок тіста, розкачати в пласт. Головне, не дуже тонко, бо буде важко перекладати вирізані тістечка на деко. З тіста вирізати круглі тістечка. Варто зауважити, що з тістом потрібно дуже швидко працювати, поки воно холодне, по під час нагрівання втрачає свою еластичність.

Акуратно перекласти печиво на деко вистелене пергаментом. Це потрібно робити обережно, щоб не пошкодити форму майбутніх тістечок. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 12-15 хвилин.

Готове печиво перекласти на тарілку чи решітку і повністю охолодити. Холодні тістечка змастити кремом і скріпити з половинками без крему.

Готові тістечка поставити до холодильника, щоб крем застиг. До речі, зберігати їх також варто в холодильнику.

Йогуртовий торт «Бите скло»

200 г печива «До кави», 70 г масла, 3 ст. л. желатину, 3 пачки різнокольорового желе (наприклад, жовте, червоне, зелене), 1 л натурального йогурту, 8 ст. л. цукру.

Кожне желе розвести в 300 грамах гарячої води, налити в більш менш однакового об'єму ємності та поставити в холодильник для застигання. Коли желе застигне можна приступати до приготування усього торта.

Для коржа подрібнити печиво з м'яким маслом до утворення вологої крихти. Форму розміром 24-26 см застелити пергаментним папером. Крихту печива викласти у форму та втрамбувати.

Поставити корж до холодильника на мінімум 30 хв. Тим часом йогурт збити з цукром. Желатин розчинити в 100 грамах холодної води, залишити набухати десь на 15 хвилин. Набухший желатин розпустити, нагріваючи на водяній бані чи в мікрохвильовці, додати до йогурту, розмішати. Якщо йогурт буде дуже холодним, то желатин може згорнутися. В такому випадку потрібно просто трішки нагріти суміш на водяній бані, постійно помішуючи до розчинення желатину.

Желе витягнути з холодильника, порізати кубиками, змішати в мисці всі кольори. Різнокольорові желейні кубики викласти на корж. Зверху залити йогуртовою масою. Поставити торт на 4 години до холодильника застигати. Готовий торт можна прикрасити кольоровими драже.

Рецепт з конверта

Постійна дописувачка «Смачної Галичини» Руслана Гуцало з села Ворони Коломийського району цього разу поділилася з нашими читачами рецепту торту «Снікерс». Думаю, він сподобається багатьом.

Торт «Снікерс»

Тісто: 5 яєць, 180 г цукру, 170 г борошна, 1 ч. л. розпушувача для тіста, 2 ст. л. крохмалю. Крем: 1 банка вареного згущеного молока, 200 г вершкового масла, 200 г арахісу, 180 г вершкового крекеру. Глазур: 150 г молочного шоколаду, 1 ст. л. олії, січений арахіс для прикраси.

Для бісквіту відокремити білки від жовтків. Білки збивати 5 хвилин. Потім поступово додати цукор і збивати ще 10 хвилин. Додати жовтки і знову збити на найменшій швидкості. Додати просіяний разом з борошном крохмаль і розпушувач. Акуратно перемішати до однорідної маси. Вилити тісто в роз'ємну форму, діаметром 26 см, застелену пергаментним папером. Випікати бісквіт в попередньо розігрітій духовці до 180 градусів 10 хвилин, потім зменшити температуру до 160 градусів і випікати 25-30 хв.

Готуємо крем. Вимитий арахіс обсмажити на сухій сковороді і очистити від лушпиння. Крекер поламати на шматочки, розміром з ніготь великого пальця. Згущене молоко і масло добре збити. Потім додати арахіс і крекер, перемішати.

Спечений бісквіт охолодити і розрізати на 3 частини. На нижній корж нанести крем. Накрити другим коржем, змастити кремом і знову накрити коржем. Поставити в холодильник для, щоб крем трохи застиг.

Для глазурі розтопити 150 г шоколаду, додати столову ложку олії. Покрити цією сумішшю торт з усіх боків. Боки прикрасити січеними горішками.