Солодке літо (“Смачна “Галичина”)

Від автора рубрики. Літо дарує нам чимало різних сезонних фруктів та овочів, котрі гріх не використати у приготуванні смачних та ароматних домашніх пирогів, тістечок, тортів, консервації та інших смаколиків. Цей випуск «Смачної «Галичини» вирішила присвятити солодкому. Тож пропоную нашим відданим читачам добірку рецептів різноманітних десертів з сезонних фруктів та ягід. Особливість цих переписів в тому, що у більшості з них можна експериментувати з фруктово-ягідними наповнювачами. Наприклад, Бісквітний торт «Королева Вікторія» традиційно готують з полуницями, проте його можна приготувати і з іншими ягодами, наприклад з малиною, абрикосами чи чорницями. У Сирнику з ягодами – поле для експериментів практично безмежне, і щоразу, залежно від наповнювача, він виходитиме іншим. Тож ціле літо можна тішити своїх домашніх новим рецептом, при цьому ви лише додаватимете різні ягоди чи фрукти. Те саме стосується і Пирога з сиром і фруктами. Словом, смакуйте, експериментуйте і нехай ваше літо буде по-справжньому солодким!

Бісквітний торт «Королева Вікторія»

Бісквіт: 6 великих яєць кімнатної температури, 1 скл (200 г) цукру, 1 ст. л. (15 мл) лимонного соку, 1 ч. л. цедри лимона, 1 скл. (150 г) борошна, 1/4 ч. л. солі, 30 г розтопленого масла, 1 ч. л. ванільного екстракту. Крем: 500 г полуниць, 375 мл вершків жирністю 30-33 відсотків, 125 г вершкового сиру, 70 г цукру-пудри, 2 ст. л. лимонного соку, 1 ч. л. ванільного екстракту, 100 г полуничного джему.

Духовку розігріти до 170 градусів. Форму, діаметром 24 см, застелити пергаментом, нічим не змащувати і посипати! Цукор збити з яйцями на найвищій швидкості міксера впродовж п’яти хвилин. За цей час маса побіліє і збільшиться в об’ємі десь втричі.

З лимона зняти цедру, вичавити лимонний сік. Додати до маси, з'єднати на середній швидкості міксера. Борошно просіяти, додати сіль, перемішати. Поступово, в декілька прийомів додати борошно до яєчної суміші, збивати на середніх обертах міксера. До розтопленого масла додати ванільний екстракт перемішати, додати декілька ложок тіста, вимішати. Вилити цю суміш до загальної маси тіста, ретельно вимішати лопаткою. Викласти тісто у форму, пекти в розігрітій до 170 градусів духовці 40 хвилин. Охолодити корж у формі. Акуратно з допомогою гострого ножа від'єднати торт від стінок форми, зняти пергамент. Холодний бісквіт розрізати на дві рівні частини.

Охолоджені вершки збити. Вершковий сир розтерти лопаткою. Додати цукор-пудру, вимішати. Додати лимонний сік та ванільний екстракт, вимішати. З'єднати збиті вершки з вершковим сиром, ретельно вимішати до однорідності.

Полуниці помити, обсушити, відрізати хвостики. Порізати тонкими шматочками. Додати до порізаних полуниць полуничний джем, вимішати.

На корж викласти трохи більше, аніж половину крему, зверху більшу частину полуниць. Накрити коржем. На центр верхнього коржа викласти решту крему, зверху полуниці. Поставити мінімум на годину до холодильника, а ще краще на чотири.

Сирник з ягодами

Тісто: 250 г борошна, 5 ст. л. цукру, 1 ч. л. порошку до печива, дрібка солі, 160 г холодного масла або маргарину, 1 яйце. Сирна маса: 900 г домашнього сиру, 250 мл вершків, 3 яйця, 180 г цукру, 2 ч. л. ванільного цукру або екстракту, 1 пачка ванільного пудингу або 40 г крохмалю. Ягідний прошарок: 450 г ягід чи фруктів (полуниці, малини, чорниці, абрикосів, персиків, черешень, вишень, чорної чи червоної смородини), 2 ст. л. крохмалю.

Борошно просіяти в миску, додати цукор, сіль, порошок до печива, ретельно вимішати. Додати порізане холодне масло. Швидко розтерти руками до утворення вологої крихти. Вбити яйце, замісити м'яке тісто. За потреби можна додати 1-2 ст. л. холодної води, але це лише за умови, коли тісто не буде збиратися в кулю і сильно кришитиметься.

Тісто поділити на дві частини: більшу і меншу. Обгорнути обидві частини харчовою плівкою, більшу поставити до холодильника, меншу – в морозильну камеру мінімум на 1 годину.

Тим часом готуємо сирну масу. У миску викласти сир, яйця, вершки, цукор, ванільний цукор, ретельно збити погружним блендером до однорідності. Додати ванільний пудинг чи крохмаль і ще раз збити.

Полуниці помити, обсушити, відрізати плодоніжки, порізати четвертинками чи половинками, залежно від розміру ягід. Додати до полуниць крохмаль, ретельно вимішати.

Для випікання цього сирника підійдуть такі розміри форм: 21 на 28 см, 24 на 24 см, кругла, діаметром 25-26 см. Форму застелити пергаментом, змастити маслом і посипати борошном. Більший шматок тіста, що охолоджувався у холодильнику, розкачати в пласт. Акуратно з допомогою скалки перенести у форму. Наколоти виделкою. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15-18 хвилин. На підпечений, можна гарячий, корж вилити сирну масу, зверху викласти полуниці. Зверху потерти менший шматок тіста з морозильної камери. Легенько приплюснути потерте тісто рукою. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 60 хвилин. Залишити остигати у вимкненій духовці з привідкритими дверцятами.

Млинці з полуничним джемом та вершковим сиром

3 яйця, 50 г цукру, дрібка солі, 100 мл вершків, 500 мл молока, 0,5 ч. л. ванільного екстракту чи ванільного цукру, 1,5 скл. борошна, 3 ст. л. олії. Начинка: 200 г полуничного джему, 1 пачка вершкового сиру типу «Філадельфії» (125 г). Переписи джему та вершкового сиру подані нижче.

Яйця злегка збити віночком з цукром, ванільним цукром чи екстрактом та дрібкою солі. Влити половину молока, перемішати. Просіяти в суміш 1,5 склянки борошна і добряче вимішати віночком, до однорідності. Тісто буде густим, але без грудочок. Додати решту молока, перемішати. Додати в тісто вершки та олію, перемішати. Якщо тісто вийшло доволі густим, то до нього ще можна додати трішки молока чи холодної води. Залишити тісто на 10-15 хвилин.

Сковороду для млинців змастити олією, розігріти, рештки олії вилити назад в тісто. Перед початком випікання млинців, тісто потрібно ретельно перемішати. З допомогою черпака виливаємо невелику кількість тіста (десь пів черпака) на розігріту сковороду, з допомогою інтенсивних рухів допомагаємо йому розтектися по всій поверхні пательні. Через хвилинку-дві перевертаємо млинець і випікаємо його з другого боку. Щоб налисники рівномірно пропеклися і не були сирими, їх потрібно смажити на середньому вогні.

На готові млинці викласти вершковий сир, а зверху – полуничний джем, скласти трикутником. Можна не загортати всі млинці з начинкою, а подати до столу з джемом та вершковим сиром, і кожен зможе собі сам начинити налисник у тих пропорціях, які вважає за потрібне. Мені цей варіант подобається більше. За такої умови сніданок перетворюється на класне, майже магічне дійство, де кожен створює собі свою страву.

Готові, не начинені млинці, рекомендую викласти на пласку тарілку та обгорнути харчовою плівкою, щоб не сохли. Зберігати – в холодильнику. Перед вживанням млинці потрібно злегка розігріти в мікрохвильовці, адже холодні налиснички втрачають свою еластичність і можуть порватися.

Швидкий полуничний джем

500 г полуниць, 250 г цукру, 1-2 ч. л. лимонного соку, 1 ч. л. ванільного екстракту або 1 пачка ванільного цукру, 1 ч. л. агар-агару, 50 мл холодної води.

Полуниці помити, відірвати хвостики, розім’яти товкачиком або подрібнити блендером. Якщо використовуєте цей пристрій, збивати потрібно дуже обережно і не сильно, щоб залишилися шматки ягід. Агар-агар залити водою, перемішати, залишити набухати на 10-20 хв. Перекласти пюре в сотейник, поставити на середній вогонь, довести до кипіння, коли суміш почне кипіти та утворюватиметься піна додайте невеличкий шматок вершкового масла, буквально 1 ч. л., перемішайте. Завдяки цій маніпуляції піна не буде утворюватися. Додати розчинений агар-агар та лимонний сік, ретельно вимішати, 1-2 хв. проварити. Висипати цукор, ванільний екстракт, перемішати. Довести до кипіння. Варити 4-5 хвилин. Перелити гаряче варення в стерилізовані банки, закрити стерилізованими кришками і можна зберігати до зими. Готувала цей джем спеціально для млинців, тому просто перелила його в звичайну чисту банку. Холодний джем дуже густий, його смак неймовірно насичений, в міру солодкий та ароматний. З цих складників виходить близько 600 мл джему.

Домашній вершковий сир

400 г сметани жирністю 20-30 % (чим жирніша, тим краще), 1 пачка (330 г) класичного йогурту без фруктових наповнювачів та цукру, 1 ч. л. солі без гірки, 1 ч. л. лимонного соку.

Спосіб приготування вершкового сиру «Філадельфія» неймовірно простий. В мисці змішати йогурт зі сметаною, додати сіль та лимонний сік, перемішати. На каструлю поставити дуршлаг з дрібним ситом та марлю складену в 4-6 разів, я брала вдвічі складено ситцеву тканину. На марлю вилити суміш.

Акуратно закрити марлею, зверху поставити блюдечко, а поверх – літрову банку з водою. Цю конструкцію акуратно перемістити до холодильника і залишити на 12-16 годин. З цих складників виходить близько 400 г вершкового сиру.

Пиріг сиром та фруктами

Тісто: 250 г борошна, 130 г масла або маргарину, 50 г цукру-пудри, дрібка солі, 1 яйце. Начинка: 200 г черешень (вага цілих фруктів з кісточками), 350 г абрикосів (вага цілих фруктів з кісточками), 600 г домашнього сиру, 200 г сметани або вершків, 2 яйця, 1 пачка ванільного цукру, 150 г цукру, 2 ст. л. крохмалю.

В мисці змішати просіяне борошно, сіль, цукор-пудру, додати порізане кубиками холодне масло. Швиденько розтерти руками масло з борошном до утворення вологих крихт. Вбити яйце і замісити м'яке тісто. Розкачати в тонкий пласт.

Викласти тісто у форму, розміром 30 см, розрівняти, сформувати борти. Наколоти виделкою і поставити до холодильника на 30 хв. Згодом застелити корж пергаментом, висипати туди квасолю чи рис. Пекти корж з вантажем в розігрітій до 180 градусів духовці 15 хвилин. Акуратно зняти пергамент з вантажем. І пекти ще 5 хвилин.

Тим часом підготуємо фрукти. Абрикоси помити, обсушити, видалити кісточки. Половину порізати кубиками, іншу – розділити на половинки. Черешні помити, розрізати навпіл, видалити кісточки.

Відкладаємо фрукти і готуємо сирну масу. У велику миску скласти сир, сметану, яйця, цукор, ванільний цукор збити блендером до однорідної маси. Наприкінці додати крохмаль, збити ще раз.

Висипати в крем порізані кубиками абрикоси, легенько перемішати. Викласти сирну начинку на підпечений корж, можна в гарячий, розрівняти, зверху викласти половинки черешень та абрикосів зрізами вверх, посипати 1-2 ст. л. цукру.

Пекти в розігрітій до 170 градусів духовці 60 хвилин. Після випікання залишити пиріг ще на півгодини в духовці з привідкритими дверцятами.

P. S. Більше рецептів з покроковими світлинами – у моєму авторському гастрономічному блозі «Кулінарні варіації вар’ятки» за посиланням - https://olvenkylinar.blogspot.com