Смак любові (“Смачна “Галичина”)

Від авторки рубрики. Як на мене, кулінарією дуже легко висловити свою любов. Адже куштуючи страви, які готувала нам мама, бабуся, тато, дідусь, коханий чи кохана можна відчути це почуття. Я досі пам’ятаю смак дерунів, які спеціально для своєї внучки готувала моя бабуся Парасковія, макаронів по-флотськи, котрими годував мене з братом тато, коли мама була у від’їзді, чи сотні маминих страв, якими вона нас радувала в будні та свята… Цей список можна продовжувати до безкінечності. Впевнена, у кожного є ті смаколики, які, немов машина часу переносять нас у той час, коли нам було добре, а у повітрі витала любов. Формуючи цей випуск «Смачної «Галичини», хотілося наповнити його тими переписами, котрі стануть для когось смачним посланням любові і турботи. Тож читайте, готуйте, смакуйте і не бійтеся проявляти свою любов як у стравах, так і у вчинках.

Запечена курка з гарбузом і яблуком

2 курячих філе, 2 курячих стегна (разом 850-950 г), 550-600 г гарбуза без шкіри і серцевини, 160 г червоної цибулі, 1 зелене яблуко, 1,5 ч. л. чебрецю, 0,5 ч. л. солодкої паприки, 0,5 ч. л коріандру, 1 ч. л. сушеного часнику, сіль, перець за смаком, 3 ст. л. оливкової олії.

Курку помити, обсушити. Натерти сіллю, перцем, 0,5 ч. л. чебрецю та 1 ст. л. олії. Залишити маринуватися. Тим часом готуємо овочі. Круглу керамічну форму діаметром 30 см вистелити пергаментом. Гарбуз почистити від шкіри і серцевини, порізати довільними шматками, викласти у форму. Цибулю почистити, порізати четвертинками, маленькі цибулини залишити цілими. Також викласти цибулю у форму. Яблуко помити, обсушити, від шкіри не обчищати, нарізати брусочками, також викласти у форму. Посолити, додати приправ: 1 ч. л. чебрецю, солодку паприку, коріандр, сушений часник перець, додати 2 ст. л. оливкової олії, ретельно вимішати руками. Зверху на овочі викласти курку. Пекти в розігрітій до 200 градусів духовці 45-50 хвилин. Після 20-ти хвилин запікання можна акуратно перемішати овочі, притримуючи шматки курки виделкою.

До речі, цю страву можна готувати і з курячими гомілками чи лише стегнами, адже філе виходить злегка сухуватим. Для тих, хто любить більш соковите м'ясо рекомендую брати стегна чи гомілки.

Пиріг з цвітною капустою та броколі

500 г готового слойоного тіста, 500 г курячого філе, 2 яйця, по 200 г броколі та цвітної капусти, 200 г твердого сиру, 200 мл сметани, сіль, чорний мелений перець, готова суміш прованських чи італійських трав, зелень петрушки.

Тісто розморозити, скатати в кулю та розкачати. Форму, діаметром 28-30 см, змастити маслом, посипати борошном, викласти корж, сформувавши борти. Наколоти виделкою та поставити до холодильника.

Тим часом готуємо начинку. Капусту розділити на суцвіття, відварити 5-10 хвилин в підсоленій воді. Відварену капусту відкинути на сито. Куряче філе промити, просушити, натерти сіллю і травами, обсмажити до готовності на сковороді. Спочатку на сильному вогні з обох боків, а потім потушкувати на меншому під кришкою.

Сир натерти на крупній тертці. Зелень дрібно порізати. Сметану збити з яйцями, додати тертого сиру, зелень, посолити та приправити до смаку. Куряче філе порізати на шматки середнього розміру.

Корж витягнути з холодильника, викласти на нього капусту та курку. Залити яєчно-сирною сумішшю. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 40-45 хвилин.

Ліниві голубці

800 г м'яса чи готового фаршу, 1 велика морква, 1 цибуля, 1 головка капусти до 1 кг, 2 яйця, 150 г рису, 400 мл сметани, 100 мл томатної пасти, зелень петрушки, сіль, перець за смаком.

М'ясо змолоти на м'ясорубці з половиною зелені петрушки та цибулею. Моркву потерти на середній тертці. Капусту порізати кубиками, за бажанням можна трішки потушкувати чи відварити, тоді вона буде м'якшою і не хрумтітиме в голубцях. Рис відварити до напівготовності у великій кількості підсоленої води.

Відварений рис висипати на сито, дати стекти зайвій рідині та охолодити. Фарш змішати з яйцями, морквою, рисом та капустою. Ретельно вимішати. Додати сіль та перець за смаком.

Деко, в якому запікатимете голубці, змастити олією. З фаршу мокрими руками сформувати кульки, викласти їх на деко. Для соусу з'єднати сметану, томатну пасту та порізану петрушку, посолити до смаку. Цією сумішшю полити голубці. Запікати в розігрітій до 180 градусів духовці 60 хвилин.

Салат «Нісуаз»

Цей салат – родом з французького міста Ніцци. До складу традиційного рецепта цієї страви прованської кухні входять, помідори, анчоуси, часник і маслини. Хоча нині існує безліч інтерпретацій цього салату. Чого туди тільки не кладуть: стручкову квасолю, горох, листя салату, тунець, каперси, цибулю, огірки, артешоки, перець, варені яйця, картоплю чи рис. Словом, фантазії кулінарів немає меж. В «Нісуаза» стільки ж інтерпретацій, як в «Олів'є» чи Грецького. А поки кухарі з усього світу сперечаються між собою, що саме входить до складу правдивого «Нісуазу», пропоную свій варіант.

1 пучок листя салату, 1 пучок руколи, 3 яйця, 6-8 шт. помідорів чері, 1 банка тунця в своєму соці, половина червоної цибулі, сіль за смаком. Для заправки: 2 ст. л. не гострої гірчиці, 4 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. лимонного соку, готова суміш прованських чи італійських трав, сіль.

Листя салату та руколу помити та висушити. Порвати руками і викласти на одну велику тарілку або ж на кілька порційних, посолити і злегка скропити оливковою олією. Цибулю порізати півкільцями, викласти зверху на салат. Помідори помити, витерти на сухо і розрізати навпіл. Половинки помідорів викласти на листя салату. Яйця зварити на твердо. Повністю їх охолодити, почистити від шкаралупи, порізати на четвертинки. Відкрити консервований тунець, злити з нього зайву рідину і викласти шматочки риби поміж помідори на салат, зверху – четвертинки яйця, посолити. Для заправки змішати гірчицю, лимонний сік, олію, сіль та прованські трави. Вимішати всі складники до однорідної суміші. Готовим соусом полити салат.

Шоколадний рулет з п'яною вишнею

Тісто: 100 г грецьких горіхів, 25 г борошна, 20 г какао, 2 яйця, 2 білки, 110 г цукру, 20 г масла. Крем: 500 г сиру «Маскарпоне» чи «Філадельфії» (гуцульська вурда чи домашній сир також підійдуть), 200 мл вершків 20-33%, 100 г цукру-пудри. Вишнева начинка: 400 г замороженої вишні без кісточок, 50 г цукру, 100 мл портвейну або домашнього десертного вина.

Горіхи подрібнити в крихту, змішати з просіяним борошном та какао. 2 яйця збити з 100 г цукру до пишної світлої маси. Білки збити до м'яких піків з 10 г цукру, що залишилися. Акуратно з'єднати білки з яєчною масою, легко вимішати лопаткою. Додати борошно, перемішати обережними рухами зверху вниз. Додати розтоплене масло і знову злегка перемішати.

Деко, розміром 40 на 30 см, застелити пергаментом. Викласти тісто, розрівняти. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 12-15 хвилин. Забрати бісквіт з дека, акуратно зняти пергамент, викласти на чистий рушничок. З гарячого бісквіта завернути рулет разом з рушником. Залишити остигати.

Вишню викласти в каструлю. Додати цукор, вино, поставити на вогонь, довести до кипіння, варити близько 10 хвилин, поки рідина злегка не загусне. Відкинути вишню на сито.

Сир «Маскарпоне» розім’яти з цукровою пудрою до однорідності. Якщо використовуєте вурду або ж домашній сир, то їх потрібно протерти через сито або ж збити блендером з вершками.

Добре охолоджені вершки збити з цукром. Додати сир, злегка збити. Розгорнути рулет, забрати рушник. Розподілити по коржі крем. Викласти вишню. Загорнути рулет. Обгорнути його фольгою і поставити до холодильника мінімум на 3-4 години, а ще краще на ніч. Перед подачею посипте рулет какао.

Пиріг «Гарбузова іриска»

Тісто: 250 г борошна, 120 г масла, 50 г цукру, 1 яйце, 1 ст. л. рому (коньяку або горілки), 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. кориці, 0,5 ч. л. приправи для гарбуза, дрібка мускатного горіха. Начинка: 500 г гарбузового пюре, 2 яйця, 250 г вареного згущеного молока, 50 г цукру, 1 ч. л. лимонного соку, 1/2 ч. л. кориці, 1/2 ч. л. солі, 1/2 ч. л. приправи до гарбуза, 2 ст. л. рому чи коньяку, 1 ст. л. ванільного цукру, 1 ч. л. апельсинової чи лимонної цедри.

Шматок гарбуза 700-800 г помити, обсушити, вичистити м'якоть, а шкіру залишити. Якщо у вас достатньо великий шматок гарбуза, то можна його порізати на декілька менших.

Кожну скибочку гарбуза обгорнути фольгою, поставити на деко. Пекти в розігрітій до 200 градусів духовці 60-90 хвилин або до готовності. Гарбуз охолодити. Почистити від шкірки. Подрібнити блендером до однорідності. Таке пюре можна зберігати в холодильнику до тижня і використовувати у різноманітній випічці: печиві, сирниках, млинцях, тортах, кексах.

У миску з просіяним борошном додати сіль, цукор, мускатний горіх, корицю, приправу для гарбуза, вимішати. Додати холодне, порізане кубиками масло, швидко перетерти руками до утворення вологої крихти. Додати яйце та ром і замісити м'яке тісто. Розкачати тісто в пласт. Викласти у змащену маслом та посипану борошном форму. Щодо розмірів форми тут можливі два варіанти – діаметром 22 см з високими бортами або більш пласка діаметром 27-30 см.

Підігнути краї коржа, сформувавши основу-кошик. Можна пальцями сформувати хвилясті краї. Поставити корж в холодильник на 30 хв.

Охолоджений корж вистелити пергаментом, насипати туди квасолю чи рис. Пекти в розігрітій до 200 градусів духовці 10 хвилин. Акуратно витягнути вантаж з коржа і підпекти його ще 5 хвилин.

Для начинки у мисці з'єднати гарбузове пюре, варене згущене молоко, яйця, цукор, приправи, цедру і ром. Ретельно збити віночком чи міксером.

Корж злегка посипати манкою. Готову начинку вилити у підпечений корж. Пекти в розігрітій до 200 градусів духовці 10 хвилин. Тоді зменшити температуру до 170 градусів і пекти ще 45 хвилин.

P. S. До речі, ці та інші рецепти з покроковими світлинами можете прочитати в моєму кулінарному блозі «Кулінарні варіації вар’ятки» за посиланням - https://olvenkylinar.blogspot.com.