Сирна феєрія (“Смачна “Галичина”)

Від авторки рубрики. Сирники – це улюблений десерт багатьох українців. А для багатьох мам – це справжня палочка-виручалочка, адже іноді лише так можна змусити своїх дітлахів з’їсти сир. Тож підібрала кілька рецептів цього смачного десерту - всі вони дуже різні та оригінальні.

Чорничний чізкейк

Корж: 200 г шоколадного печива, 80 г вершкового масла. Маса: 1 л чорниць, 100 мл води, 5 ч. л. желатину, 600 г м’якого домашнього сиру, 400 мл густих вершків, 200 г цукру, 1 пачка ванільного цукру, 1 ст. л. лимонного соку.

Печиво змолоти в блендері в крихту. Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. З’єднати крихту з маслом, перемішати до однорідної маси. Дно роз’ємної форми, розміром 22 см, вистелити пергаментом. Викласти суміш з печива та масла, утрамбувати. Корж поставити до холодильника.

Тим часом готуємо сирний крем. Чорницю помити, перекласти в каструлю, залити водою та перемнути. Ягоди трішки проварити. Рідину зцідити через сито або марлю, щоб залишився лише сік. Готовий чорничний сік знову перелити до каструлі.

Желатин замочити в холодній воді, залишити набухати на 5 хвилин. За деякий час желатин додати до соку, розмішати доки він не розпуститься в теплій рідині. Охолодити.

Вершки, сир, лимонний сік, чорничний сік з желатином та цукор збити в блендері до однорідної маси. Фіолетову сирну масу викласти на корж з печива, розрівняти і поставимо мінімум на 4 години до холодильника.

Порційні шоколадні сирники з вишнями

900 г домашнього сиру, 100 г чорного шоколаду, 4 яйця, 250 мл вершків, 180 г цукру, 2 ст. л. рому чи віскі, 4 ст. л. крохмалю, 3 ст. л. какао, 200 г заморожених вишень. Для вишневого киселю: 300-350 г заморожених вишень, 100 г води, 3 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. кориці, 1,5 ст. л. крохмалю.

Сир, яйця, вершки, цукор перекласти в миску, збити блендером до однорідності. Шоколад розтопити в мікрохвильовці чи на «водяній бані». В сирну масу додати ром, крохмаль і какао, ще раз збити. Додати розтоплений шоколад і знову збити. Вишні розморозити, надібрати 200 г ягід, обкачати їх в крохмалі, додати до сирної маси, ретельно вимішати. Масу викласти у формочки для кексів. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 50-55 хвилин. Тепер готуємо вишневий кисіль. Для цього решту вишень із соком перекласти в сотейник, додати воду, цукор, корицю і крохмаль, ретельно вимішати. Поставити суміш на середній вогонь і постійно помішуючи довести до загустіння. Кисіль трішки охолодити, викласти на кожний кексик. Замість кільканадцяти порційних кексиків можна спекти один великий сирник в роз'ємній формі діаметром 24 см.

Сирник з вареним сиром

Тісто: 350 г борошна, 150 г вершкового масла, 100 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л порошку до печива, 1 яйце, 1 жовток, 2 ст. л сметани. Крем: 1 кг сиру, 250 г цукру, 5 яєць, 200 г вершкового масла, 40 г крохмалю, 80 мл молока, сік і цедра з одного лимона, 1 пакетик ванільного цукру.

В миску просіяти борошно, додати цукор, сіль та порошок до печива, перемішати. Додати порізане масло і швиденько розтерти його з борошном до утворення вологих крихт, додати яйце, жовток та сметану і замісити тісто. Залишити на 30 хвилин у холодильнику. Тісто поділити на три частини, кожну частину розкачати, виробити кола діаметром 26 см, викласти в тортівницю. Наколоти виделкою і пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин до золотистого кольору. З тіста, що залишилося, вирізати тістечка. Я використала їх під час декорування сирника.

У миску скласти майже всі складники сирної маси: сир, яйця, цукор, цедру та сік лимона. Крохмаль розчинити в молоці і також вилити в сир. Усе ретельно збити блендером до однорідної маси. В металевий баняк додати масло, поставити на вогонь і розтопити. У розігріте масло додати по ложці сирну суміш, швиденько перемішати. Варити суміш 7 хвилин на великому вогні і 8 хвилин — на малому, загалом — 15 хвилин.

Увага! Суміш потрібно постійно помішувати, не варто від неї відходити ні на крок. Відкласти суміш лише на декілька хвилин, адже перекладати коржі потрібно гарячим кремом. З крему надбираємо 10—12 столових ложок для верху і приступаємо до збирання сирника. Форму, в якій пеклися коржі, помити і висушити, закласти дно і поставити один корж. Половину маси вилити на корж, зверху поставити ще один корж, вилити решту суміші і покласти третій корж. Зверху — гніт і залишити торт на ніч при кімнатній температурі. Вранці розігріти надібраний крем в мікрохвильовці чи на «водяній бані», полити ним верх коржа. Готовий сирник прикрасити тістечками і готовими безе.

Сирно-малиновий торт

Для тіста: 4 яйця, 1 дрібка солі, 2/3 скл. цукру, 2/3 скл. борошна, 1,5 ст. л. какао, 2 ст. л. олії, 2 ст. л. води, 1/2 ч. л. порошку до печива. Для малинового шару: 500 г замороженої чи свіжої малини, 2 пачки малинового желе, 600 мл окропу, 1 пластинка листового желатину. Для сирної маси: 700 г сиру, 250 мл вершків, 100 г цукру, 2 ст. л. малинового варення, 5 ч. л. желатину, 100 г холодної води.

Яйця збити з цукром і сіллю до пухкої маси. Потім додати воду та олію, перемішати. В мисці чи тарілці змішати просіяні борошно, какао, порошок до печива. Какао з борошном та розпушувачем додати до яєчної суміші і вимішати до однорідної маси.

Тісто вилити в роз'ємну форму для випічки 24-26 см, вистелену пергаментним папером. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин. Охолоджений корж розрізати на дві частини. З верхнього коржа акуратно зрізати верхівку. 1 лист желатину залити холодною водою. Залишити набухати на 5 хвилин. Вміст пакетів желе розчинити в гарячій воді, додати відтиснутий желатин, розмішати. Охолодити, періодично помішуючи. Додати ягоди малини, перемішати. Відкладаємо малинове желе і беремося за приготування сирної маси. Желатин залити 100 г холодної води, розмішати, залишити набухати. Сир, цукор, вершки, малинове варення збити блендером до однорідної маси. Набухлий желатин розчинити, нагрівши в мікрохвильовці чи на «водяній бані». Трішки охолодити і поступово вилити його в сирну масу, збити блендером. Верхню частину коржа викласти у форму, вилити зверху сирну масу. Можна поставити на низ кілька ягід малини. Розрівняти, покласти в холодильник. Коли сирна маса застигне, вилити желе і накрити коржем. Поставити до холодильника до повного застигання на кілька годин, а ще краще — на ніч. Прикрасити торт можна какао, цукровою пудрою чи шоколадною помадкою.

Пиріг з сиром та персиками

Тісто: 120 г вершкового масла, 250 г борошна, 1 яйце, 40 г цукру, сіль, 2-3 ст. л. води. Начинка: 600 г сиру, 3 яйця, 1 пачка ванільного чи вершкового пудингу, 100 г цукру, 1 пакетик ванільного цукру, 700 г персиків (абрикосів або слив).

Холодне масло порізати кубиками та викласти в глибоку миску. Просіяти борошно, додати цукор та сіль, швидко розтерти руками до утворення крихт. Додати яйце та воду і швиденько замісити м'яке еластичне тісто. Форму змастити маслом та посипати борошном. Тісто розкачати та викласти у форму, формуючи борти. Форму з тістом поставити до холодильника десь на 30 хв. Тим часом готуємо начинку.

Сир перетерти через сито. Перетертий сир, цукор, ванільний цукор, яйця та пудинг змішати міксером до однорідної маси. З холодильника витягнути корж, наколоти його виделкою. На тісто вилити сирну масу та викласти по колу половинку персиків. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 50 хвилин.