Сезонне різноманіття (“Смачна “Галичина”)

Від автора рубрики. Як на мене, пори року дуже сильно впливають на наше меню. Кожен місяць урізноманітнює наш буденний та святковий стіл, щоденний раціон збагачується зеленню, дарами лісу, сезонними ягодами та овочами. Словом, стає яскравішим та різноманітнішим. В цьому випуску «Смачної Галичини» пропоную перевірені рецепти сезонних страв. Смачного!

Грінки з печерицями за рецептом Ольги Франко

0,5 кг печериць, 1 цибуля, 1 ст. л. вершкового масла, 100 г твердого гострого сиру, 2 ст. л. мелених сухарів з білої булки, 1 яйце, 1 батон (думаю, на чорному хлібі також буде смачно), сіль, перець за смаком, дрібка меленого мускатного горіха, мелених сушених білих грибів.

Батон порізати тонкими скибочками. Сир потерти на грубій тертці. Цибулю порізати кубиками. Печериці помити, почистити від шкірки, порізати кубиками. Загалом цей процес займає близько півгодини. У наш динамічний час, хочеться робити все швидше, тому як варіант гриби можна порізати крупно, потушити, а тоді пропустити через м'ясорубку. Мені ж хотілося максимально повторити автентичний рецепт. На суху сковороду дати ложку вершкового масла, порізану цибулю і дрібку солі. Потушити до напівготовності. Додати печериці, можна ще дати з пів ложки масла. Тушити на сильному вогні, час від часу помішуючи, поки не випарується зайва рідина. Через те, що печериці дрібно порізані рідини буде чимало, не лякайтеся, вона випарується з часом:). Гриби посолити, приправити до смаку. Я дала дрібку меленого мускатного горіха, чорного перцю, і свою секретну приправу – мелені сушені гриби. Все ретельно вимішати. Додати мелену булку, натертий сир, перемішати. Зняти з вогню, охолодити. Додати яйце, вимішати. Викласти на нарізаний батон, викласти на деко. Запекти в розігрітій до 180 градусів духовці до рум'яної скоринки. Готові грінки посипте порізаною зеленою цибулею.

Запіканка з картоплею та сосисками

650 г картоплі, 250 г сосисок, 2 цибулини, 500 г печериць, 1 шт. (200 г) червоного солодкого перцю, 1 ст. л. олії, 2 ч. л. томатного концентрату, 0,5 ч. л. солодкої або гострої паприки, 100 г твердого сиру, 1 ст. л. порізаної зеленої цибулі, сіль, перець до смаку.

Картоплю почистити, порізати на крупні кружальця, зварити до готовності, злити воду, охолодити. Сосиски порізати кружальцями. Цибулю порізати кубиками, печериці – пластинками, перець – соломкою.

На сковороді розігріти олію, всипати сосиски та цибулю, тушити разом 4-5 хв., додати перець і печериці, тушити разом ще 4-5 хв. Додати солодку чи гостру паприку, влити розведений в 1/3 склянки води томатний концентрат, посолити, поперчити за смаком, тушити ще 5 хв.

Твердий сир потерти на крупній тертці. У форму для запікання викласти половину картоплі, посипати злегка сиром, викласти зверху начинку з сосисок та печериць, прикрити рештою картоплі, щедро посипати сиром. Запікати в розігрітій до 190 градусів духовці 25-30 хв. Перед подаванням посипати зеленою цибулею.

Куряче філе з сиром та яблуками запечене в духовці

2 курячих філе, 120 г твердого сиру, 1 яблуко, сіль, перець, готова суміш прованських чи італійських трав.

Куряче філе промити, обсушити. На кожному шматку м’яса гострим ножем зробити надрізи. Має вийти 7-8 розрізів. Кожен шматок натерти сіллю, перцем і травами.

Яблуко почистити від шкірки та серцевини, порізати тонкими скибками. Сир також порізати тонкими шматками. В кожен надріз викласти по шматку яблука та сиру. Обгорнути філе фольгою. Пекти в розігрітій до 200 градусів духовці 30 хв.

Салат з крабовими паличками і помідорами

240 г крабових паличок, 2 помідори, 2 зубчики часнику, 5 ст. л. майонезу, сіль, перець за смаком.

Крабові палички порізати навскоси не дуже тонкими кільцями. Помідори помити, висушити, нарізати невеликими кубиками. Сік з помідорів злити. Часник подрібнити. В мисці з’єднати крабові палички, помідори, часник, заправити майонезом, посолити, поперчити до смаку і ретельно вимішати. Для подачі салат можна викласти в порційні склянки чи креманки.

Мус з авокадо і фетою

Такий мус пропоную в якості начинки до налисників чи просто як намазку на хліб чи грінки.

1 авокадо, 100 г фети, 1 ст. л. оливкової олії, чорний мелений перець, дрібка солі.

Авокадо почистити, довільно порізати і розім’яти в пюре. Додати фету, ретельно вимішати. Додати оливкову олію, перець, сіль, перемішати.

Брускети з буряком

Брускета – це традиційна італійська закуска. Відмінна риса брускети від канапки в тому, що скибочки хліба попередньо обсмажують на грилі чи на сковорідці без олії.

1 буряк (300-400 г), 100 г фети або бринзи, 1 ст. л. оливкової олії, 1-2 ч. л. бальзамічного оцту або соусу «Бальзаміко», 1 ч. л. рідкого меду, 50 г грецьких горіхів, 50 г твердого сиру, сіль, перець, готова суміш прованських трав, 0,5 батона.

Буряк відварити до готовності або ж обгорнути фольгою і запекти в духовці 60 хвилин. Готовий буряк почистити від шкірки, подрібнити в блендері до дрібних кусочків. Додати фету, ретельно вимішати. Додати оливкову олію, соус «Бальзаміко», мед, сіль, перець, трави та подрібнені горіхи, ретельно вимішати. Батон нарізати скибочками. Підсушити в духовці або на сухій сковороді. Викласти суміш на підсушений батон. Затерти твердим сиром.

Яйця-кокот

Яйця-кокот - це класика французької кухні, ця страва сподобається тим, кому вже набридла традиційна яєчня. Такі яйця традиційно готують на водяній бані, або ж запікають в духовці.

2 яйця, 1 шампіньйон, 50 г твердого сиру, 80 г шинки чи Дрогобицької ковбаси, 2 ст. л. сметани, кріп, сіль, перець за смаком, готова суміш прованських чи італійських трав.

З цих складників вийде дві порції страви. На дно невеличкої керамічної форми викласти по 1 столовій ложці сметани, додати кріп, сіль і перець. Розмішати, розмастити сметану по дні форм. Печерицю помити, нарізати пластинками. Ковбасу чи шинку порізати кубиками. Сир натерти на крупній тертці. У форму з сметаною викласти шампіньйони, зверху - порізану шинку. Посипати твердим сиром. Останній штрих - зверху вибити по одному яйцю, посолити, поперчити, посипати травами. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин.

Паштет з печінки

150 г ягід (малини, чорниці, чорної чи червоної смородини тощо), 600-700 г курячої печінки, 2 цибулі, 100 г вершкового масла, 150 г вершків, 5 г желатину, мускатний горіх, сіль, перець.

Желатин залити невеликою кількістю води, залишити набухати. Ягоди залити 100 мл води, поставити на вогонь, додати 1 ст. л. цукру, варити 5-7 хв. Гарячі ягоди протерти через сито, додати желатин, ретельно вимішати.

Цибулю помити, почистити, порізати кубиками, потушити до готовності на суміші вершкового масла та олії. Печінку помити, почистити, потушити до готовності окремо від цибулі. Печінку та цибулю подрібнити блендером. Додати вершки, масло, приправити і посолити до смаку ще раз ретельно збити блендером. Викласти паштет в порційні креманки чи невеличкі банки, зверху викласти ягідне пюре, поставити до холодильника застигати.