Сезонне меню (“Смачна “Галичина”)

Від авторки рубрики. Влітку раціон чи не кожної сім’ї, як на мене, диктують сезонні овочі, фрукти та ягоди. Коли базари, магазини чи власний город багатий різноманіттям урожаю, набагато простіше зрозуміти, що сьогодні готувати на обід. Тому цей випуск «Смачної Галичини» - із сезонних страв, тих котрі здебільшого можна приготувати лише влітку. Вони чудово підійдуть і до святкового столу, і до щоденного меню.

Салат з шпарагівкою та в'яленим м'ясом

1 пучок листя салату, 1 пучок руколи, 80 г в'яленого м'яса, 6 помідорів-чері, 100-150 г стручкової квасолі, жменька лущеного соняшникового насіння, оливкова олія, сіль, готова суміш прованських чи італійських трав.

Листя салату та руколу замочити на кілька хвилин в холодній воді, помити, посушити. Зелень порвати та викласти на тарілку.

Квасолю почистити від кінчиків та ниточок і відварити до готовності в підсоленій воді. Помідори-чері помити, розрізати навпіл, м'ясо нарізати тонкими пластерками. На подушку з салату викласти помідори, в'ялене м'ясо, стручкову квасолю, посипати насінням. Посолити, притрусити травами, заправити оливковою олією.

Запіканка "Картопля з лисичками"

1 кг картоплі, 600 г лисичок, 1 морква, 1 цибуля, олія, вершкове масло, петрушка, 150 г твердого сиру, 250 г сметани або вершків, сіль, перець.

Лисички перебрати та відварити 30 хвилин в підсоленій воді, відкинути на дуршлаг. Моркву помити, почистити та натерти на грубі тертці, цибулю порізати кубиками. Обсмажити на олії до готовності. Додати до овочів гриби, потушити 10 хвилин, посолити та приправити до смаку. Картоплю почистити відварити в кип'ячій воді 10 хвилин. Воду злити, картоплю нарізати грубими кружальцями. Сир натерти на грубій тертці, з'єднати зі сметаною, посолити та поперчити до смаку. Форму для запікання змастити вершковим маслом. Викласти на дно форми картоплю, посипати петрушкою, можна трішки посолити. На картоплю викласти гриби. Зверху - сирно-сметанну заливку. Запікати в духовці при температурі 180 градусів 25-30 хвилин. Дуже гарна страва для вечері, та оригінальне вирішення класичного поєднання грибів з картоплею. Впевнена, що ця запіканка з легкістю прикрасить і святковий стіл, сподобається навіть найвибагливішим гостям.

Шпинатні налисники

500 мл молока, 1 скл. борошна, 2 яйця, 2 ст. л. олії, 100 г свіжого шпинату, 0,5 ч. л. солі, 2 ч. л. цукру, 100 мл води.

Шпинат помити, обсушити, обірвати листки. Шпинатне листя подрібнити в блендері з водою. Молоко збити з яйцями, цукром і сіллю. Додати просіяне борошно, збити до однорідної суміші без грудочок. Додати олію і ще раз збити. Суміш набуде ніжного зеленого кольору. Якщо маєте час, можете залишити тісто на 15-20 хв. відпочити.

Сковороду для млинців злегка змастити олією, розігріти на вогні. Зайву олію вилити в тісто. На розігріту сковороду налити половником тісто, швидко розподілити його по всій поверхні. Смажити з обох сторін до готовності. Налисники потрібно акуратно перевертати, бо легко рвуться.

Курка зі спаржевою квасолею та кунжутом

600 г курячого філе, 500 г стручкової квасолі, 3 зубці часнику, 1 ч. л. лимонного соку, 1 ст. л. насіння кунжуту, 1 ст. л. оливкової олії, 2 ст. л. соєвого соусу.

Куряче філе порізати невеликими кусочками, викласти в сотейник, залити 0,5 склянки кип’ятку, додати лимонного соку, посипати кунжутом і сіллю. Тушити на малому вогні до готовності філе, час від часу помішуючи. Готове м’ясо перекласти в миску.

Квасолю помити обсушити, обрізати хвостики і почистити від «ниток». Викласти в ту ж каструлю, де готувалося м’ясо, тушити 5-10 хвилин. Квасоля не повинна бути дуже м’якою. М’ясо повернути до квасолі, продовжувати тушити. Часник витиснути пресом для часнику, змішати з соєвим соусом та оливковою олією. Вилити в каструлю, потушити ще декілька хвилин, посолити до смаку.

Фарширований перець

600 г фаршу, 1 скл. рису, 500 г помідорів, 10 солодких перців середнього розміру, 2 невеличкі цибулини, 1 морква, 2 зубця часнику, 2 ч. л. пряних трав, лавровий лист, свіжа зелень, олія, сіль, перець за смаком.

Рис промити холодною водою, залити 1,5 склянками кип’ятку, відварити майже до готовності. Холодний рис змішати з м’ясним фаршем, посолити, поперчити, додати трави, подрібнену зелень. Цибулю почистити, порізати дрібно, обжарити на олії. Моркву натерти на тертці, додайте до цибулі, тушити до м’якості. Помідори обдати кип’ятком, знати шкірку. М’якоть подрібнити в блендері. Додати помідорове пюре до цибулі з морквою, потушити 5 хвилин. Додати томатну суміш до фаршу, залишивши півсклянки.

В перців вирізати плодоніжки, видаліть насіння, обдати кип’ятком, дати стекти зайвій рідині. Нафарширувати овочі і скласти в каструлю, зверху кожен перець полити томатним пюре. Перці залити кип’ятком, посолити воду і тушити 30-40 хвилин. За 20 хвилин до кінця приготування покладіть в каструлю лавровий лист і мелений перець, а за 10 хвилин – подрібнений часник.

Овочеве соте

500 г баклажанів, 250 г кабачків, 400 г помідорів, 300 г болгарського перцю, 100 г цибулі, 100 г моркви, 3 ст. л олії, 3 зубці часнику, пучок петрушки, сіль, перець за смаком.

Баклажани помити, порізати кубиками, замочити в соленій воді. Через 30 хвилин баклажани промити і відтиснути. Моркву, цибулю, кабачки, перець порізати кубиками, помідори – соломкою. Перекласти в сотейник з олією, тушити 30 хвилин, час від часу помішуючи. Посолити, поперчити. Зелень дрібно порізати, часник пропустити через прес для часнику. Додати за 5 хвилин до готовності страви.

Каннеллоні з сиром та шпинатом

Каннеллоні – це італійська паста у вигляді трубок діаметром приблизно 2-3 см та довжиною близько 10 см, тому її так зручно фарширувати різноманітними начинками. Сьогодні пропоную вашій увазі Каннеллоні з сиром та шпинатом. Паста, сир та шпинат дуже гарно «дружать» між собою, тому таке поєднання завжди добре смакує.

250 г шпинату (3 великі пучки), 1 гілочка базиліку, 400 г домашнього сиру, 8 штук каннеллоні, 2 зубці часнику, 50 г твердого сиру, сіль, перець, солодка або копчена паприка. Для соусу бешамель: 1 ст. л. борошна, 30 г вершкового масла, 300 мл молока, 200 мл вершків, сіль, мускатний горіх.

У великій кількості підсоленого окропу відварити макарони 2-3 хвилини. До води можна додати 1 ст. л. оливкової олії. Каннеллоні акуратно перекласти в миску з холодною водою. Сир натерти на тертці. Зі шпинату обірвати листя, порізати. Часник почистити, притиснути широким лезом ножа, щоб злегка розчавити. Обсмажити на оливковій олії 1-2 хв. Витягнути часник. Викласти в сковороду шпинат, потушити на середньому вогні 5-7 хвилин, щоб випарувалася зайва рідина. Посолити, поперчити. Перекласти шпинат в миску, охолодити. Базилік помити, порізати. Викласти в сир, вимішати, можна рукою. Тоді додати шпинат, знову вимішати. Посолити, поперчити до смаку, додати паприку.

Готуємо бешамель. В сотейнику розтопити 30 г масла, додати борошно, сіль та мускатний горіх, перемішати до однорідності, прогріти кільканадцять секунд. Тонкою цівкою влити молоко, тоді - вершки, інтенсивно помішуючи, варити соус до загустінння.

Каннеллоні витягнути з води, обсушити. Форму для запікання змастити бешамелем. Пасту начинити сиром зі шпинатом, викласти у форму. Залити макарони бешамелем, зверху посипати тертим сиром. Якщо бешамель за той час як ви начиняли пасту застиг не біда, варто його ще раз нагріти з додаванням невеликої кількості молока. Запікати в розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хвилин.

Легка окрошка на кефірі

1 великий пучок редиски, 1 великий пучок зеленої цибулі, 1 пучок кропу, 3 огірки середнього розміру, 3 яйця, 1 л. кефіру 2,5% або 3,2%, сіль, чорний перець.

Назва окрошки – традиційної страви української та російської кухні походить від слова «кришити», тобто «різати», тож процес приготування в основному базується на цій дії. Тому далі все просто. Огірки помити, почистити від шкірки та порізати невеличкими кубиками. Так само порізати помиту редиску. Овочі пересипати в миску, злегка посолити і залишити на 10-15 хвилин, щоб пустили сік. Цибулю та кріп дрібно порізати. Яйця зварити на твердо, 10 хвилин. Охолодити, почистити, розрізати навпіл, витягнути жовтки. Білок порізати кубиками. Жовтки перекласти в каструлю, де робитимете окрошку, додати порізану цибулю, посолити та розтерти в пасту. Залити частиною кефіру, ретельно вимішати. До цієї суміші додати настояні овочі з соком, кріп та решту кефіру, посолити, поперчити. Вимішати. Поставити до холодильника настоюватися на 1-4 години. Подавати до столу добре охолодженою.