Потреба яскравих барв (“Смачна “Галичина”)

Від авторки рубрики. З приходом весни відчуваю гостру потребу експериментувати на кухні, готувати якомога більше яскравих та простих страв, адже ця пора року, немовби створена для цього. Наприклад, не уявляю весни без різноманітних салатів з першої зелені: черемші чи кропиви. Вони до речі, також добре смакують і в перших, і в других стравах. Готуючи до друку черговий випуск «Смачної «Галичини», акцентувала увагу на стравах, котрі у мене асоціюються з цією порою року. Тож, читайте, смакуйте та експериментуйте, адже весна – ідеальний час для цього!

Сирник «Яблука в карамелі»

Корж: 200 г печива «До кави», 80 г масла, 0,5 ч. л. кориці. Начинка: 1 кг 200 г сиру, 250 мл вершків, 4 яйця, 1 ч. л. ванільного цукру, 1 ч. л. кориці, 4 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 1 банка вареного згущеного молока, 1 кг яблук, 2 ст. л. лимонного соку.

Печиво подрібнити в крихту. Масло розтопити в мікрохвильовці. В мисці змішати крихту печива, корицю та розтоплене масло. Ретельно вимішати до утворення вологої крихти. Форму, діаметром 24 см, застелити пергаментом, змастити маслом і посипати борошном. Висипати у форму крихту печива, втрамбувати, утворюючи корж. Поставити в холодильник.

В миску викласти сир, яйця, вершки, 1 ст. л. лимонного соку, корицю. Зі згущеного молока надібрати 2 ст. л., відкласти, решту додати до сирної маси. Якщо любите більш солодшу випічку, то можете додати до суміші ще 50-100 г цукру. Усі складники ретельно збити блендером. Додати крохмаль, ще раз збити.

Яблука помити, обсушити, почистити. 3-4 яблука відкласти. Більшу кількість яблук нарізати кубиками. Скропити 1 ст. л. лимонного соку, додати 1 ч. л. кориці, ретельно вимішати. Яблука додати до сирної маси, вимішати. 3-4 відкладених яблука також порізати кубиками, додати 2 ст. л. згущеного молока, вимішати.

На корж викласти сирну масу, розрівняти. Зверху – суміш яблук та згущеного молока, розрівняти. Пекти в розігрітій до 180 градусів 20 хвилин. Зменшити температуру до 160 градусів і пекти ще 80 хвилин. Готовий сирник залишити остигати в духовці з привідкритими дверцятами.

Деруни з гарбуза

300 г гарбуза без шкіри та серцевини, 1 зубчик часнику, 1 яйце, 1 ст. л. подрібненої петрушки, 3 ст. л. борошна, сіль, перець за смаком, олія для смаження.

Гарбуз натерти на крупній тертці, додати пропущений через прес часник, подрібнену петрушку та яйце, посолити і поперчити за смаком, ретельно вимішати. Додати борошно – ще раз вимішати до однорідності.

Ложкою викласти гарбузову суміш на розігріту сковороду з олією, смажити на середньому вогні з обох сторін до золотистості.

Кропив’яні млинці з морквяною начинкою

Тісто: 400 мл молока, 200 мл холодної води, 3 ст. л. олії, 2 ч. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 250 г борошна, 20 г кукурудзяного або картопляного крохмалю, 50 г молоденької кропиви. Начинка: 2 великі моркви (500 г), 1 велика цибуля, 2 плавлених сирки, чебрець, сіль, перець за смаком.

Кропиву промити, обірвати листочки. Це рекомендую робити в рукавичках. Перекласти листочки кропиви в каструлю, залити кип'ятком, проварити 2-3 хвилини. Кропиву відкинути на сито, відтиснути, дрібно порізати. В миску вилити воду, молоко, яйця, олію, додати сіль, цукор, просіяне борошно, збити віночком до однорідності. До млинцевого тіста додати порізану кропиву, подрібнити суміш погружним блендером. Готове тісто можна поставити на 30 хвилин настоятися, а тим часом займемося начинкою.

Цибулю порізати кубиками. Моркву натерти на крупній тертці. На розігріту сковороду з олією викласти цибулю, посолити, додати чебрецю. Злегка потушкувати, буквально 5-7 хвилин. Додати до цибулі потерту моркву, за потреби додати ще олії. Тушкувати на середньому вогні, час від часу помішуючи, до готовності. В кінці посолити і поперчити за смаком.

Тушковані очі забрати з вогню, охолодити. Плавлені сирки потерти на крупній тертці. До моркви з цибулею додати сирки, ретельно вимішати. На сковороду влити небагато олії, нагріти. Зайвий жир вилити в млинцеве тісто. Невеликими порцію тіста вилити на сковороду, маневруючи нею, щоб тісто покрило все дно. Смажити з обох боків на середньому вогні. Якщо тісто буде загустим чи зарідким, то додайте трішки води чи борошна.

Начинити готові млинці начинкою, скласти трикутничком. Млинці виходять дуже смачними та красивими. Подобається, як зелений колір налисників доповнює жовто-гаряча начинка, те що треба до весняного сезону. Також такі млинці можна начинити масою з домашнього сиру, сметани та часнику. Впевнена і в такому варіанті налисники чудово смакуватимуть.

Вітамінна паста з черемші

1 пучок черемші, 200 г домашнього сиру, 6 ст. л. сметани, 100 г вершкового масла, 1 ч. л. солі.

Молоду черемшу промити, обсушити, дрібно порізати. У чашу блендера помістити усі складники: черемшу, сир, сметану, м'яке вершкове масло, сіль. Здрібнити усе до однорідності. Викласти у баночку, закрити кришкою, відправити у холодильник. Використовувати за потребою. Може зберігатися у холодильнику 3-4 дні. Добре смакує з чорним хлібом, млинцями, вареними яйцями та картоплею – запеченою або вареною «в мундирах».

Мариновані шампіньйони

500 г невеличких печериць, 600 мл води, 5-6 ст. л. яблучного або винного оцту, 1 ч. л. цукру, 2 ч. л. солі, 2 шт. лаврового листя, 5 горошин чорного перцю, 3 горошини духмяного перцю, 3 гілочки кропу, 0,5 ч. л гірчиці (сухі зерна або порошок), 2-3 зубці часнику, половина цибулі.

Печериці ретельно помити, обрізати пошкоджені ділянки, обсушити, викласти в ємність, в якій плануєте маринувати гриби. Цибулю порізати півкільцями. Часник почистити, роздушити ножем. Кріп дрібно порізати. Для маринаду, в сотейник влити воду, додати сіль, цукор, лавровий лист, духмяний та чорний перці, гірчицю, цибулю та часник, ретельно вимішати. Поставити сотейник на вогонь. Варити близько п'яти хвилин, за цей час цукор та сіль мають розчинитися, а спеції віддати свої аромати. Забрати маринад з вогню, додати оцет.

В печериці викласти порізаний кріп, вилити маринад, важливо, щоб він повністю покрив гриби, розмішати, накрити кришкою. Залишити при кімнатній температурі до повного охолодження, а ще краще на ніч.

Гавайська піца

Тісто: 300 г борошна, 200 мл кефіру, 4 ст. л. олії, 1/2 ч. л. цукру, 1/2 ч. л. солі, 1/2 ч. л. порошку до печива. Соус: 200 мл сметани, дрібка солі, пучок кропу. Начинка: 1 банка консервованих ананасів, 1 банка консервованої кукурудзи, 1 копчене куряче філе, 200 г твердого сиру.

В просіяне борошно додати сіль, цукор та порошок до печива. В горнятку змішати кефір та олію. Цією сумішшю замісити м’яке тісто. За потреби – підсипати трішки борошна. Накрити тісто кухонним рушничком, залишити на 20 хвилин відпочити.

Кріп порізати, додати до сметани, посолити і ретельно вимішати. Ананас відкинути на сито, порізати кубиками. Кукурудзу також відцідити. Курку порізати шматочками. Сир натерти на крупній тертці.

Тісто розрізати навпіл. Одну частину знову накрити рушником, другу розкачати в пласт. Перекласти корж на застелене пергаментом деко, наколоти виделкою. Змастити корж половиною соусу. Викласти половину усіх складників, твердий сир – вкінці. Пекти в розігрітій до 250 градусів духовці 15 хвилин. З другої частини тіста і решти складників зробити те саме. Гарячу піцу розрізати на шматки гарячим ножем.

Курячі ніжки в кожушку

8 курячих ніжок, 150 г кукурудзяних неглазурованих пластівців, 2 яйця, 100 г борошна, сіль, перець, солодка паприка. Соус: 100 г несолодкого йогурту, пучок кропу або петрушки, 1 ст. л. лимонного соку, 1-2 зубці часнику, сіль за смаком.

Ніжки ретельно помити, обсушити, зняти шкіру. Кожну гомілку щедро натерти сіллю, паприкою, посипати чорним перцем.

Кукурудзяні пластівці подрібнити в крихту в чаші блендера. Яйця з дрібкою солі збити виделкою. По черзі обкачати ніжки в борошні, яйці та кукурудзяних пластівцях. Викласти на деко вистелене пергаментом. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 45-50 хвилин.

Для соусу змішати йогурт, пропущений через прес часник, порізану зелень, лимонний сік та сіль.

Виходить дуже смачно. Це улюблена страва моїх рідних. Через те, що ніжки запікаю в духовці, а не обсмажую у великій кількості олії, страва виходить більш кориснішою, аніж у ресторанах фаст-фуду.

P. S. Ці та інші рецепти з покроковими світлинами можете прочитати в моєму кулінарному блозі «Кулінарні варіації вар’ятки» за посиланням - https://olvenkylinar.blogspot.com.