Полуничний настрій (“Смачна “Галичина”)

Від автора рубрики. За вікном – щедра кулінарна пора, пора ягідних десертів та морозива, і звісно, королеви ягід – полуниці, яку я дуже люблю. Впевнена, солодощів багато не буває, тому пропоную добірку найрізноманітніших рецептів з полуниць, щоб читачі «Смачної Галичини» на повну насолодилися смачними барвами першого місяця літа.

Полуничний торт-суфле

Корж: 200 г печива «До кави», 80 г вершкового масла. Полуничне суфле: 3 склянки полуниць, 250 г згущеного молока, 340 г домашнього сиру, 500 мл вершків 30-36% жирності, 100 г цукру-пудри, 30 г желатину. Шоколадна глазур: 100 г чорного шоколаду, 1 ст. л. цукру, 125 г вершків або солодкої сметани, 5 г желатину. Додатково: кільканадцять полуниць однакового розміру.

Форму розміром 24 см вистелити пергаментом. Печиво подрібнити в блендері в крихту. Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. Змішати крихту з розтопленим маслом, ретельно вимішати. Викласти крихту у форму, втрамбувати, утворюючи корж. Желатин залити 50 мл холодної води, розмішати, залишити набухати. Сир збити блендером з 200 мл вершками. Решту вершків (300 мл) збити з цукром-пудрою в крем. 2 склянки полуниць зі згущеним молоком подрібнити блендером до однорідності. Одну склянку полуниць порізати кубиками, відкласти. До збитих вершків додати сирну масу, злегка збити. Додати полунично-молочну суміш, змішати міксером до однорідності. Желатин розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані, влити в масу, ретельно вимішати, а ще краще збити. Додати порізані полуниці, вимішати.

Кільканадцять полуниць однакового розміру, вимити, висушити, обірвати хвостики та порізати навпіл. У форму викласти кілька ложок маси, розрівняти. По колу притискаючи зрізом до бортів форми викласти половинки полуниць.

Викласти у форму усю масу, розрівняти. Поставити до холодильника застигати. Коли торт застигне можна приступати до приготування шоколадної глазурі.

Желатин залити водою, залишити набухати. Шоколад поламати, викласти в сотейник, додати вершки, цукор, розтопити на вогні до однорідної суміші, час від часу помішуючи. Дати шоколаду 1-2 хвилини охолодитися, додати желатин, ретельно вимішати. Охолодити суміш, вилити зверху на торт. Прикрасити половинками полуниць та розтопленим шоколадом.

Полуничне йогуртове морозиво

1 пачка класичного йогурту без наповнювачів (330 г), 150 мл згущеного молока, 300 г полуниць.

Полуниці помити, посушити, повідривати хвостики, порізати.

В миску викласти полуниці, йогурт, згущене молоко. Подрібнити всі складники до однорідності. Морозиво практично готове, залишається лише його заморозити. Для цього потрібно масу перекласти в ємність з кришкою, яку з легкістю можна поставити до морозилки.

Через півгодини-годину перемішати суміш. Цю дію варто повторити ще 3-4 рази, для того, щоб не утворювалися кристалики льоду. Можна робити це погружним блендером, тоді процес перемішування стане легшим, а маса більш кремовою. Заморожувати десерт рекомендую 6-8 годин. За півгодини до подачі витягнути контейнер з морозивом, можна ще раз збити блендером.

Набрати морозиво спеціальною чи звичайною ложкою, формуючи кульки, розкласти по креманках, прикрасити свіжою полуницею та м’ятою і насолоджуватися прохолодою домашнього морозива.

Сніданковий десерт

Цей сніданковий десерт відзначається своєю простотою. Залежно від того, в який час доби ви його приготуєте він може з легкості трансформуватися з ранкової трапези в обідню чи навіть вечірню. Запорука вдалого десерту – високоякісний домашній сир і хороший настрій.

150 г домашнього м’якого не кислого сиру, 6 полуниць, 2 ч. л. цукру, 1 банан, 150 мл йогурту, пластівці (кукурудзяні, цільнозернові чи будь-які інші на ваш смак), насіння кунжуту і льону чи грецькі горіхи.

Полуниці і банан порізати кружальцями. В склянки чи креманки викласти сир. Зверху – полуниці, посипати цукром. Викласти шар бананів, залити йогуртом. Зверху посипати пластівцями, насінням кунжуту та льону, прикрасити полуницями. Замість насіння льону та кунжуту можна сміливо давати грецькі горіхи. Смакує не менш смачно! Сир у поєднанні з полуницею, бананом, хрусткими пластівцями та насінням у йогурті, переконана, сподобається і ласунам, і тим хто дотримується дієт, рахує калорії.

Полунично-банановий смузі

2 банани, 250-300 г полуниць, 200 г йогурту, цукор до смаку.

Цей напій готується практично миттєво. Банани порізати, полуниці помити, обсушити, відірвати хвостики та розрізати навпіл. Викласти фрукти в чашу блендера, додати цукор, збити до однорідної консистенції. Готовий коктейль виливаємо в склянки і насолоджуємося смаком фруктового смузі.

Пана кота з полуницею

600 мл вершків (жирність вибирайте на свій смак і фігуру), невеликий шматок цедри лимона, 1 пачка ванільного цукру, 80 г цукру, 10 г листового желатину, вода. Для декору: декілька ягід полуниць твердих сортів, м'ята.

Желатин залити холодною водою, залишити набухати. Тим часом в баняку змішати вершки, цукор, ванільний цукор, шматок лимонної цедри, поставити на невеликий вогонь. Постійно помішуючи, суміш довести до кипіння. Не кип'ятити! Зняти з вогню, вийняти лимон. Желатин відцідити, додати до вершкової суміші, розмішати до його повного розчинення. Охолодити суміш, час від часу помішуючи, щоб не утворилася плівочка. Для пришвидшення цього процесу можна поставити каструлю з десертом в миску з холодною водою.

Тепер приступаємо до оформлення десерту. На дно склянки виливаємо трішки вершкового крему і ставимо до холодильника. Полуниці ріжемо навпіл. Коли суміш в склянках застигне викласти половинки ягід по колу, притискаючи до бортів склянки. Залити рештою суміші до повної склянки. Знову поставити десерт до холодильника для повного застигання. Прикрасити половинками полуниць та м'ятою.

Швидкий десерт: ківі+полуниця

На 2 порції: 8 полуниць, 2 ківі, 1 склянка йогурту, півсклянки кукурудзяних пластівців, цукор або мед до смаку.

Полуниці помити, повідривати хвостики та порізати на четвертинки. Ківі почистити від шкірки, порізати дрібними кубиками. Йогурт змішати з цукром чи медом. В склянки викласти складники десерту за такою черговістю: йогурт (2 ст. л), полуниці, йогурт, ківі, йогурт, пластівці, йогурт, полуниці з ківі, пластівці. Прикрасити листочками м'яти.

Ягідне морозиво

400 грамів жирних вершків, 200 грамів полуниць, 200 грамів чорниць, 200 грамів цукру.

Ягоди помити, з полуниці обібрати хвостики. Ягоди подрібнити блендером, додати вершки та цукор і збити до однорідної маси. Але довго збивати не варто, щоб вершки не перетворилися в масло. Масу викласти в контейнер з кришкою та поставити до морозильної камеру на 1-2 години. За цей час почнуть утворюватися кришталики льоду, щоб їх не було масу потрібно ретельно перемішати. Цю процедуру слід повторювати через кожну годину 3-4 рази. Наступного дня вже сміливо можна смакувати надзвичайно смачним ягідним морозивом.

Ось ще один варіант ягідного морозива.

500 г будь-яких ягід (чорниця, малина, полуниця, суниця), 150-200 г ягід для подачі десерту, 3-4 ст. л рідкого меду, 500 г натурального йогурту, кілька гілочок м'яти.

Для цього морозива можна використовувати вже готову заморожену ягідну суміш, а можна і спеціально заморозити необхідну кількість ягід. Пропоную другий варіант. 500 г різноманітних ягід помити та висушити. Перекласти в поліетиленовий пакет, поставити до морозильної камери на кілька годин. Коли ягоди повністю замерзнуть можна приступати до приготування морозива.

150-200 г свіжих ягід викласти на дно склянок, креманок чи баночок. У чашу комбайна викласти йогурт, мед, заморожені ягоди та м'яту, збити до однорідної маси. Готову суміш вилити на ягоди в склянках. Таке морозиво можна готувати впродовж усього літа, готуючи з найрізноманітніших сезонних ягід чи фруктів.

Полунично-банановий смузі

2 банани, 250-300 г полуниць, 200 г йогурту, цукор до смаку.

Цей напій готується фактично миттєво. Банани порізати, полуниці помити, обсушити, відірвати хвостики та розрізати навпіл. Викласти фрукти в чашу блендера, додати цукор, збити до однорідної консистенції. Готовий коктейль виливаємо в склянки і насолоджуємося смаком фруктового смузі.

Торт-суфле «Полунична ніжність»

Для коржа: 200 грамів шоколадного печива "Артемон", 80 грамів масла. Для суфле: 300 г полуничного йогурту, 250 г полуниць, 200 г домашнього сиру, 200 мл 33% вершків, 100 г цукру, 2 ст. л. з невеличкою гіркою желатину, 50 г молока.

Перед тим як починати готувати торт варто усі продукти викласти з холодильника, щоб вони були кімнатної температури.

Для коржа печиво подрібнити в блендері чи перемолоти в м'ясорубці. Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. З'єднати печиво з маслом, перемішати до утворення вологої крихти. Форму розміром 19-22 см. вистелити пергаментом. На дно форми викласти крихту печива, втрамбувати, утворюючи корж.

Тим часом готуємо суфле. Полуницю порізати кубиками. В блендері змішати сир, цукор, йогурт, вершки до однорідної маси.

Желатин розчинити в молоці. Молоко взяти гаряче, але не кип'яток. Поступово, маленькою цівочкою влити желатин в крем, акуратно вимішати. Якщо від перепаду температур желатин зіб'ється в грудочки, ще раз збити масу блендером. Додати порізані ягоди, легенько вимішати. Готове суфле вилити на корж і поставити до холодильника на 4-8 годин, а ще краще на ніч. А вже зранку можна приступати до декорування десерту. Прикрасила торт готовим бізе, полуницею та розтопленим чорним і білим шоколадом.

Полуничний мохіто

Мохіто – традиційний кубинський алкогольний коктейль. За класичним рецептом мохіто складається з шести складників: білого рому, лайму, цукру, м'яти, газованої води, льоду. В розпал полуничного сезону пропоную полуничний варіант безалкогольного мохіто.

На дві порції:10 полуниць середнього розміру, 1 лайм, 6-8 гілочок м'яти, 6 ч. л. цукру, лід, мінеральна газована вода. Щоб зробити цей коктейль алкогольним слід додати 60 мл білого рому.

Лайм порізати на шматки, полуницю - на половинки. В кожну склянку покласти порізаний лайм, м'яту та цукор, перетерти ці складники ложкою, щоб лайм пустив сік, а м'ята - ефірні масла. Потім додати полуницю і перемішати, легенько розминаючи ягоди. Додати лід та воду.

Салат з полуницею, моцарелою і помідорами-чері

Якщо ви й досі вважаєте, що полуниці можна використовувати лише в десертах, рекомендую приготувати цей салат. Скуштувавши його, вашому здивуванню не буде меж, а наступного дня, впевнена, знову захочете його приготувати.

1 пучок листя салату, 6 помідорів черрі, 8 полуниць, 100 г міні-моцарели, 50 г бринзи, сухий чебрець, насіння льону та кунжуту. Для заправки: 1 ч. л. рідкого меду, 2 ч. л. гірчиці в зернах, 1 ч. л. бальзамічного оцту, 2 ст. л. оливкової олії, сіль, готова суміш прованських чи італійських трав.

Листя салату помити і обсушити. Помідори помити і розрізати навпіл. Полуниці помити, посушити, повідривати хвостики і також розрізати навпіл. Салат порвати руками, викласти на тарілку. Посипати сухим чебрецем чи іншими пряними травами, злегка скропити олією. Викласти порізані помідори, полуницю, кульки моцарели. Зверху посипати бринзою, насінням кунжуту та льону. Салат майже готовий, залишилося приготувати лише заправку. Для цього в склянці змішати олію, мед, гірчицю, бальзамічний оцет, сіль, трави. Ретельно вимішати до утворення однорідної суміші. Готовою заправкою полити салат.

Йогуртовий торт

Йогуртове желе: 700 грамів натурального йогурту, 6 ст. л. цукру, 25 г желатину. Ягідне желе: 250 грамів будь-яких ягід (малина, аґрус, суниця, чорна смородина, червона смородина), 3 ст. л. цукру, 15 г желатину, 300 мл води.

Для йогуртового желе желатин замочити в невеликій кількості холодної води, залишити набухати. До йогурту додати цукор, ретельно розмішати. Желатин розтопити на водяній бані чи в мікрохвильові, вилити його в йогурт, ретельно перемішати. Йогуртовий шар вилити у форму, поставити до холодильника.

Желатин також залити невеликою кількістю холодної води. Ягоди помити, перебрати, залити водою. Поставити на вогонь і довести до кипіння, покип'ятити кілька хвилин, важливо не переварити ягоди, тому не рекомендую довго їх варити. Процідити компот, додати цукор та розвести в ньому желатин, охолодити. Холодні ягоди викласти на йогуртовий шар та залити компотом. Поставити до холодильника на 3-4 години.

Ягідний коктейль

1 склянка полуниць, 0,5 скл. молока, 400 мл натурального йогурту, 2 ч. л. рідкого меду, 4 ст. л. кокосової стружки, м’ята для оздоблення.

Полуниці, помити, почистити від хвостиків, порізати. Всипати до блендера, подрібнити. Влити йогурт, молоко, мед, ще раз збити. Розлити коктейль по склянках, в кожну зверху всипати кокосову стружку, прикрасити м’ятою.

Цей коктейль можна робити в будь-яку пору року, замість свіжих полуниць, сміливо можна використовувати заморожені ягоди.

Компот з карамелізованого румбамбару і полуниць

500 г румбамбару, 1 ст. л. лимонного соку, 200 г полуниць + кілька ягід для подачі, 200 г цукру, 3 л води.

Румбамбар помити, почистити, порізати. Полуниці, помити, відірвати хвостики, порізати навпіл. В каструлю викласти фрукти, полити лимонним соком і посипати цукром, вимішати. Потушити декілька хвилин, помішуючи, поки ревінь та полуниці не пустять сік.

Залити водою, довести до кипіння. Дати з хвилину-дві покипіти, вимкнути. Охолодити. Процідити. Подавати з розрізаними навпіл полуницями та льодом.