Натхнення золотої осені (“Смачна “Галичина”)

Від авторки рубрики. Золота осінь дарує багатьом господиням натхнення готувати нові і цікаві страви, дивуючи своїх рідних черговим кулінарним шедевром. У цьому випуску «Смачної «Галичини», вирішила підкинути нашим читачкам та читачам порцію натхнення, адже переконана, що гарний перепис смачної страви є чи не найкращим мотиватором до її приготування. Неодноразово переконувалася в цьому на власному прикладі. Тож вашій увазі пропоную перевірені рецепти солоних та солодких «смаколиків».

Маковий сирник з лимонним кремом

Корж: 200 г печива «До кави», 90 г вершкового масла. Сирна маса: 20 г маку, 1 200 г некислого домашнього сиру, 250 мл вершків, 180 г цукру, 4 ст. л. лимонного курду, 4 яйця, 4 ст. л. кукурудзяного крохмалю. Італійська маренга: 2 білки, 150 г цукру-пудри. Лимонний крем: 3 лимони, 2 яйця, 2 жовтки, 180 г цукру, 1 ст. л. крохмалю, 1 ст. л. олії.

Лимон обдати кип'ятком. Цедру стерти і вичавити сік в каструлю. Ввести яйця і жовтки, ретельно вимішати. Додати борошно і цукор, вимішати. Поставити на середній вогонь, варити 2 хвилини, помішуючи, поки не загусне. Додати олію і продовжувати готувати ще 2 хвилини. Охолоджений крем перекласти в банку, можна зберігати в холодильнику до тижня.

Тепер приступаємо до приготування лимонної сирної маси, це можна зробити напередодні. Помістити мак в каструлю, налити воду, щоб покрила його, і варити близько 20 хвилин на повільному вогні. Процідити після приготування, ретельно подрібнити в блендері.

Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. Печиво подрібнити в крихту. Масло з'єднати з печивом, ретельно вимішати до утворення вологої крихти.

Форму, розміром 24 см, вистелити пергаментом, змастити маслом, посипати борошном. У форму висипати крихту печива, втрамбувати, формуючи корж. Поставити в холодильник.

Викласти в миску сир, цукор, вершки, яйця, лимонний крем, ретельно збити всі складники з допомогою погружного блендера. Додати крохмаль, ще раз збити. Додати мак, вимішати. Вилити сирну масу на охолоджений корж. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15 хвилин. Потім зменшити температуру до 150 градусів, пекти сирник ще 50 хвилин. Залиште спечений чізкейк у відкритій духовці для охолодження. Коли він охолоне, поставте в холодильник бажано на ніч або мінімум на 4 години.

Готуємо маренгу. В каструлю висипати цукор, залити водою, вона повинна доходити трохи вище цукру. Готувати на повільному вогні, постійно контролюючи температуру. Коли сироп досягне 100 градусів, почніть збивати білки на середній швидкості. У той момент, коли цукровий сироп досягне температури 118 градусів, швидко зніміть каструлю з вогню. Поступово долити гарячий сироп до білків, не припиняючи збивати. Збільшити оберти міксера до максимально можливого, збивати близько 2 хвилин. Готову маренгу перекласти в кондитерський мішок.

Перед подачею зверху на сирник викласти лимонний крем, розрівняти. Зверху – прикрасити меренгою. Останній штрих - підрум'янити безе з допомогою кондитерського пальника або з поставте на декілька хвилин в духовку на режим «гриль».

Фарширований перець

600 г м'ясного фаршу, 8 перців (1 кг 200 г), 1 скл. рису, 2 цибулі, 4 середніх помідорів (200 г), 1 пучок петрушки, 100 г твердого сиру, чебрець, червоний мелений перець, сіль за смаком.

Рис промити холодною водою. Викласти в каструлю, залити 1,5 скл. кип'ятку, посолити, відварити до напівготовності. Зелень дрібно порізати. Цибулю порізати кубиками. Потушкувати цибулю на олії з дрібкою солі до прозорості. До цибулі додати рис, влити 1 скл. теплої води, додати трохи червоного меленого перцю, ретельно вимішати і протушкувати. Додати фарш до рису з цибулею, потушкувати, час від часу помішуючи. Помідори обдати кип'ятком, зняти шкірку, нарізати кубиками. Викласти помідори в сковороду з фаршем, ретельно вимішати, посолити до смаку, додати чебрець. Зняти фарш з вогню, додати дрібно порізану петрушку, перемішати.

Сир потерти. Перці помити, розрізати навпіл, вибрати серцевину. Кожну половинку начинити фаршем. Викласти начинені перці на змащене олією деко. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хвилин. Посипати перці тертим сиром, запікати ще 15 хвилин.

Гарбузова зупа-пюре

600 г гарбуза (без шкірки та м'якоті з насінням), 4 помідори (200 г), 1 болгарський перець, 1 цибуля, 1 зубок часнику, зелень (петрушка або кріп), 2 плавлених сирка, 1 ст. л. олії, 20 г вершкового масла, дрібка чорного або білого меленого перцю, дрібка меленого імбиру, дрібка меленого мускатного горіху, дрібка меленого коріандру, дрібка чебрецю, 1 літр води або овочевого бульйону.

Гарбуз почистити від шкірки та насіння, порізати невеликими шматочками. Цибулю почистити, порізати кубиками. Часник пропустити через прес. Зелень дрібно порізати. Помідори залити кип'ятком, залишити на декілька хвилин. Ошпарені помідори опустити в холодну воду, зняти шкірку, дрібно порізати. В каструлі з товстим дном на суміші олії з вершковим маслом припустити цибулю до прозорості. Додати болгарський перець, потушкувати 5-7 хвилин. Додати гарбуз, злегка посолити, потушкувати 5-7 хвилин. До овочів влити воду чи бульйон, варити до готовності гарбуза. Додати помідори, часник, сіль, спеції. Варити ще 5 хвилин. Додати порізані плавлені сирки, проварити 5-10 хвилин. Зняти зупу з вогню, подрібнити блендером до однорідності. Повернути зупу на вогонь, заправити за смаком, довести до кипіння. Готову страву подавати з зеленю.

Квасоля в томатному соусі за рецептом Джеймі Олівера

4 скибочки бекону, 2 помідори, 400 г молоденької квасолі (можна взяти консервовану), 2-3 гілочки базиліку, зелень петрушки, сіль, перець за смаком.

Квасолю відварити до готовності. Сезон молодої квасолі - не довгий, тому якщо не встигли на нього втрапити, не засмучуйтеся, адже цю страву можна приготувати і з більш дозрілої квасолі чи консервованої. Не забувайте, що «стару» квасолю перед тим як варити потрібно намочити на ніч в холодній воді.

Бекон дрібно порізати. Помідори ошпарити кип'ятком, знати з них шкірку та порізати кубиками. Зелень петрушки та базилік дрібно порізати. Сковороду скропити оливковою олією, поставити на вогонь, викласти порізаний бекон, смажити до рум'яної скоринки. Додати порізані помідори та квасолю разом з юшкою, в якій вона варилася чи консервувалася. Зменшити вогонь, тушкувати, поки не випарується зайва рідина. Додати зелень, сіль, перець за смаком.

Сирна запіканка з броколі та шинкою

250 г брюсельської капусти, 500-600 г домашнього сиру, 2 яйця, 400 мл сметани, 1 пучок кропу, 1 чубата ложка кукурудзяного крохмалю, 100 г шинки (в'яленого м'яса, бекону або ковбаси), сіль, перець, мелена червона паприка.

Капусту відварити до готовності в підсоленій воді. Відкинути на дуршлаг. Охолодити. Кріп дрібно порізати. Шинку чи в'ялене м'ясо нарізати скибочками. Сир викласти у велику миску, додати сметану, яйця, збити блендером до однорідності, посолити, поперчити і приправити за смаком. Додати крохмаль - ще раз збити. До маси додати порізаний кріп, половину капусти, майже всю шинку ретельно вимішати. Керамічну форму для запікання змастити маслом, посипати борошном. Викласти масу у форму, зверху – решту капусти та залишки шинки. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 45-50 хвилин.

Запіканка виходить дуже ніжною. Шинка та брюсельська капуста відтіняють сирний смак, додають йому оригінальності. До речі, якщо ви не вживаєте м'яса, може його не додавати. А от щодо капусти, з нею теж можна проекспериментувати і замість брюсельської дати цвітну чи броколі.

Вітамінний салат з морквою, яблуком та селерою

4 середні моркви, 1 середнє яблуко, 100 г кореню селери, 50 г родзинок, 50 г грецьких горіхів, сік лимону чи лайму, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. рідкого меду, 1 ст. л. рафінованої олії.

Моркву, яблука, селеру, помити, почистити. Потерти на крупній тертці. Потерте яблуко скропити лимонним соком, щоб не чорніло. Для економії часу та зусиль можна скористатися комбайном. Родзинки запарити кип'ятком. Горіхи порізати. В мисці з'єднати потерті овочі та фрукти, родзинки та горіхи, додати мед, цукор та олію, ретельно вимішати. Готовий салат викласти у салатницю або порційні креманки, посипати кунжутом чи чорним кмином. Такий салат ідеально підійде для легкої вечері або ж як корисний десерт до святкового чи буденного столу.

Салат з грушою, фетою та в’яленим м’ясом

1 пучок листя салату та руколи, 100 г в'яленого м'яса, жменя грецьких горіхів, 50 г сиру фети або бринзи, 1 груша. Заправка: 1 ч. л. меду, 1 ч. л. бальзаміку або бальзамічного оцту, 2 ч. л. гірчиці в зернах, 4 ст. л. оливкової олії, сіль, готова суміш прованських чи італійських трав.

Листя салату і руколу помити і посушити. Порвати, викласти на тарілку. Всі складники для заправки змішати ложкою в горнятку до однорідності. Легенько частиною заправки полити листя салату.

Грушу почистити, розрізати навпіл, вибрати серцевину, нарізати тоненькими поздовжніми скибочками. Щоб не чорніла, грушу скропити лимонним соком. Фету порізати кубиками. Горіхи подрібнити руками. В'ялене м'ясо порізати. На салат викласти грушу, в'ялене м'ясо, фету, посипати горіхами. Зверху полити заправкою.

Смачний, дещо екзотичний і цікавий салат сподобається поціновувачам незвичних поєднань.

Сирний кекс «Зебра»

750 г сиру, 300 мл вершків, 3 яйця, 150-200 г цукру, 1 пачка ванільного цукру, 4 ст. л. какао, 4 ст. л. крохмалю.

В миску викласти сир, додати вершки, яйця, цукор і ванільний цукор, ретельно збити блендером. Додати крохмаль, ще раз збити. Розділити масу на дві частини. В одну додати какао, збити. Форму для кексу змастити маслом, посипати борошном. Ложкою викласти тісто, чергуючи чорне та біле. Пекти в розігрітій до 160 градусів духовці 1 годину 20 хвилин.