Літня прохолода (“Смачна “Галичина”)

Від авторки рубрики. У літню спекотну пору за такого різноманіття страв з овочів та фруктів дорослим і малечі хочеться поласувати чимось не лише смачним, а й прохолодним. Тож для любителів солодощів і для тих, хто просто хоче втамувати спрагу, пропоную рецепти морозива та прохолодних напоїв.

Малинове морозиво-парфе

250 г малини, 250 мл вершків 33-35% жирності, 100 г цукру, 2 пакетика ванільного цукру, 1 ст. л. лимонного соку.

Малину перетерти через сито, додати лимонний сік та цукор, перемішати до повного розчинення цукру. Малиновий сік поставити на 10 хвилин до морозильної камери. Тим часом збити вершки з ванільним цукром.

До збитих вершків додати охолоджену малину, ретельно перемішати. Вилити суміш в контейнер з кришкою і поставити до морозильної камери на 2 години. Коли час спливе - перемішати морозиво і знову поставити до морозилки. Цю дію повторити ще 3-4 рази через кожну годину, щоб не утворювалися кришталики льоду. За ніч - морозиво стане готовим до вживання. Перед тим як подавати морозиво треба витягнути з морозилки і поставити на годину до холодильника, щоб легше було його набирати.

Морозиво «Банани в шоколаді»

3 банани, 150 г шоколаду, 1 ст. л. рафінованої олії, 1-2 ст. л. подрібнених горіхів, кокосової стружки, цукрової посипки тощо, 3 трубочки для коктейлів або 6 паличок для морозива.

Процес приготування цього морозива елементарний. Спочатку приготуємо палички для нашого морозива. Трубочки для коктейлю, просто розрізати навпіл. Банани почистити від шкіри, розрізати навпіл. З того боку, де зріз запхати половинку трубочки. Кожен банан на трубочці акуратно обгорнути харчовою плівкою. Поставити банани в морозильну камеру на 1-1,5 години, можна тримати і довше. Шоколад посікти, перекласти до каструлі, додати олію. Розтопити на водяній бані або ж на маленькому вогні. Витягнути банани з морозилки і щедро полити помадкою. Посипати кокосовою стружку, або ж посіченими горіхами, цукровою посипкою, подрібненим повітряним рисом тощо. Знову поставити до морозилки 1-1,5 години. Заморожені банани дуже тверді, тому перед вживанням потримайте їх при кімнатній температурі 10-15 хвилин.

Дуже смачно! Смакує як бананове ескімо. Насправді в цьому рецепті немає нічого складного чи незвичного, просто заморожені банани. Втім, вони смакують зовсім по-іншому, аніж звичайні банани. Насамперед вишуканості додає шоколад, а морозильна камера перетворює фрукти на справжнє морозиво.

М'ятне морозиво з шоколадною крихтою

500 мл молока, 250 г вершків 33-35% жирності, 125 г цукру, 50 г шпинату, можна замороженого, 1 пучок м'яти, 3 жовтки, 70 г шоколаду.

Шпинат помити та порізати. З'єднати 1 склянку молока, цукор та шпинат. Довести до кипіння та проварити 5 хвилин. Подрібнити суміш в блендері. Процідити через сито, злегка, продавлюючи шпинат. Ще 1 склянку молока з'єднати з м'ятою. Довести до кипіння. Настояти м'яту в молоці півгодини. Процідити суміш через сито.

Жовтки збити до збільшення в об'ємі. Додати в жовтки гарячу шпинатну суміш та м'ятне молоко. Перемішати. Довести суміш на невеличкому вогні до кипіння, постійно помішуючи. Додати вершки. Не кип'ятити! Остудити, перелити в контейнер.

Поставити морозиво в морозилку на дві години. За цей час почнуть утворювати кришталики льоду, тому суміш слід ретельно перемішати. Повторити цю дію три-чотири рази. Під час останнього перемішування додати шоколад потертий на грубій тертці.

Персиковий заморожений десерт

500 г персиків, 2 ст. л. рідкого меду, 250 г натурального йогурту, 1 лайм.

Персики відділити від кісточок, нарізати шматочками. Поставити до морозильної камери заморожувати. Заморожені персики подрібнити в блендері з медом, йогуртом та соком лайма. Все десерт готовий. Через заморожені фрукти десерт матиме консистенцію м'якого морозива, тож його можна вживати вже. Але якщо хочете більш замерзлий десерт, то його слід ще заморожувати впродовж 4-6 годин, помішуючи щогодини два-три рази.

Бананове морозиво

5 бананів, 250 мл вершків 35% жирності (можна замінити йогуртом чи молоком), дрібка кориця, 2 ст. л. лимонного соку, 100 г цукру.

Кількість складників можна змінювати, залежно від того скільки порцій морозива вам потрібно, єдине слід зважати на таку пропорцію: 2 банани на 100 г вершків чи інших молочних продуктів.

Банани почистити від шкірки, порізати кружальцями. Кружальця бананів скласти в контейнер і поставити заморожувати на декілька годин чи на ніч. Заморожені банани подрібнити в блендері, додати вершки, цукор, корицю та лимонний сік - збити до однорідної маси. В результаті вийде консистенція розтопленого морозива. Тож можна вживати вже. А якщо хочете більш замерзле, то потрібно поставити на кілька годин до морозильної камери, не забуваючи помішувати кожну годину.

Лимонад з розмарином

2 л води, 2 лимони, 150 г цукру, 5-6 гілочок розмарину.

З лимонів стерти цедру, вичавити сік. Розмарин помити, обсушити. В каструлі з'єднати цукор, воду, лимонну цедру, довести до кипіння. Забрати з вогню, влити лимонний сік, додати розмарин. Накрити кришкою, дати 1 годину настоятися. Процідити, охолодити. Подавати з гілочкою розмарину, шматком лимону та льодом. Цей лимонад має насичений лимонний смак з легкими нотками розмарину. Смачно та освіжаюче.

Базиліковий лимонад

Сік з 1 лимона або 2 лаймів, 4 ст. л. цукру або меду, 3 пишні гілочки фіолетового базиліку, 2 літри гарячої кип'яченої води.

Викласти в глечик або банку помитий базилік. Додати мед, витиснути сік. Залити все гарячою водою, ретельно розмішати, закрити кришкою, залишити напій охолоджуватися. Зазвичай готую такий лимонад ввечері, щоб на ранок насолоджуватися екзотичним напоєм. Майте на увазі, від меду напій може злегка помутніти, а смак лимонаду буде багатшим та трохи іншим, аніж з цукром.

Найкраще смакує охолодженим. Рекомендую подавати лимонад з гілочкою розмарину, кружальцем лайму та льодом. Кількість цукру чи меду можете коригувати за своїм смаком, шляхом проб та помилок можна знайти свій ідеальний варіант.

Холодний цитрусовий чай

2 ч. л. листя чорного чаю, 2 ст. л. цукру, 1 апельсин, 1 лимон, 5 гілочок м'яти.

Заварити чай в 500 мл кип'ятку. Процідити через сито, додати цукор та охолодити. М'яту помити і просушити. Апельсин та лимон ретельно помити, спочатку порізати кружальцями, потім - четвертинками. Додати цитрусові разом з соком, що виділився в чай.Туди з кладемо м'яту, перемішуємо. Залишаємо настоюватися десь на півгодини. Перед подачею охолоджуємо, видушуємо сік з цитрусових в чай, залишивши кілька кусочків лимона, апельсина і м'яти для подачі. В кожну склянку викладаємо м'яту і фрукти, заливаємо чаєм. А тепер кілька слів про смак, він надзвичайно вибуховий, з яскравим цитрусовим смаком. Освіжаючий та прохолодний - те що потрібно для спекотного літа. Одна заувага - з цих складників виходить не так багато напою лише 600 мл, можна сказати лише на один ковток:). Тому якщо ви полюбляєте холодний чай, то рекомендую одразу збільшити складники.