Коли в домі пахне випічкою… (“Смачна “Галичина”)

Продовжуємо нову рубрику з авторськими кулінарними рецептами нашої журналістки Ольги МОНЧУК.

Від автора рубрики. Як на мене, зима – це ідеальна пора для випічки. Коли за вікном холодно і не затишно, так і хочеться наповнити свої квартиру неймовірним ароматом духмяних пирогів, ароматних тістечок чи іншої випічки. Зізнаюся, що в холодні пори року значно більше печу, аніж весною чи влітку. Тому в цьому випуску «Смачної «Галичини» зібрала рецепти різноманітної випічки, тут ви знайдете переписи різноманітних тістечок та пирогів та інших. Крім того, також подала рецепт ароматного мандаринового чаю, який стане гарним доповненням до різних смаколиків. І мені залишається лише побажати, щоби ваша оселя якомога частіше наповнювалася смачними ароматами домашньої випічки, адже, мабуть, саме так пахне щастя…

Шоколадне печиво з льодяниками

150 г масла, 75 г цукру, 220 г борошна, 10 г ванільного цукру, 60 г темного какао, 100 г шоколаду, 1 різдвяний льодяник.

Змішати в чаші міксера цукор, ванільний цукор, масло. Додати борошно та какао, добре перемішати, спочатку міксером, а тоді руками. З тіста сформувати невеличкі кульки. Тісто доволі крихке, але від теплоти рук швидко стає піддатливим.

Тісто доволі крихке, але від теплоти рук швидко стає піддатливим. Викласти кульки на деко, вистелене пергаментом, кожну кульку приплюснути руками. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 20 хв. Охолодити печиво. Гаряче печиво дуже крихке, тому поки воно не остигло, не раджу його перекладати.

Печиво з шоколадними краплями

280 г борошна, 1 ч. л. порошку до печива, 2 ч. л. кукурудзяного крохмалю, 1 ч. л. солі, 170 г вершкового масла, 160 г цукру, 2 яйця, 2 ч. л. ванільного екстракту, 100-150 г шоколадних крапель або шоколаду.

В мисці змішати сухі складники: просіяне борошно, порошок до печива, крохмаль, сіль. Масло розтопити в мікрохвильовій печі, кілька хвилин помішати, поки воно не охолоне. Додати цукор, ретельно вимішати віночком, поки суміш не почне світліти. Збити, додаючи яйця по одному. Додати ванільний екстракт, ще раз ретельно вимішати. Додати борошно, вимішати лопаткою чи ложкою. Має вийти рідкувате, тягуче тісто. Останній штрих - додати шоколадні краплі чи порізаний шоколад, вимішати. Для того, щоб з тістом було легше працювати, потрібно закрити миску харчовою плівкою і поставити до холодильника на 2 години, можна на ніч.

Сформувати невеличкі кульки і викласти на деко, вистелене пергаментом. Майте на увазі, що це печиво добряче збільшиться в об’ємі під час випікання, тому не варто робити великі кульки, менше печиво виглядатиме акуратніше. А також важливо зберігати дистанцію між печивами на деко. Кожну кульку можна злегка приплюснути пальцями, за такої умови печиво матиме плоскішу форму і швидше спечеться. З однією партією печива не робила нічого, другу приплюснула. В першому варіанті вийшло менше і товстіше печиво, в другому – більше і тонше. Загалом у мене вийшло 24 тістечка.

Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15-18 хвилин до золотистого кольору по краях. До речі, окрім шоколаду до тістечок можна додати горіхів. Так смак печива буде ще багатшим та цікавішим. Або ж шоколад можна взагалі замінити на драже «m&m`s», горіхи, в’ялену журавлину тощо.

Якщо ви маєте більше часу, то можете приготувати це печиво про запас. Для цього потрібно заморозити кульки з тіста, а коли захочете поласувати свіжим печивом, просто витягніть їх з морозилки викладіть на деко з пергаментом і печіть. Так можна чи не щодня ласувати свіженьким печивом.

Цинамонові тістечка

250 г борошна, 120 г масла або маргарину, 115 г цукру, 1 ч. л. кориці, 1 яйце, 1 ст. л. сметани, 1/2 ч. л. порошку до печива, дрібка солі.

Борошно просіяти з порошком до печива на стільницю, посікти з холодним маслом до утворення вологої крихти. Додати цукор,сіль, корицю, приправу, яйце та сметану і замісити м'яке, еластичне тісто. За потреби ще підсипте борошна. Розкачати тісто в тонкий пласті з допомогою спеціальних форм вирізати тістечка. Перекласти тістечка не деко вистелене пергаментом. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15 хвилин до золотистості. Під час випікання печива в кухні стоїть неймовірний аромат спецій, який подумки переносить вас у затишну кав'ярню.

Американський гарбузовий пиріг

Тісто: 400 г борошна, 250 г вершкового масла, 130 г холодної води, 1 ч. л. солі. Начинка: 700-800 г гарбуза почищеного від м'якоті та шкірки, 1 велике яблуко, цедра з 1 лимона, сік з половини лимона, 200 г згущеного молока, 1 пачка ванільного цукру, 0,5 ч. л. кориці, 2 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 1 яйце для змащування пирога.

Просіяти борошно в миску, додати сіль, вимішати. До борошна додати порізане кубиками масло, швиденько перетерти його з борошном до утворення вологої крихти. Влити воду і замісити тісто. Перекласти тісто на посипану борошном стільницю, вимісити кілька хвилин. Тісто виходить неймовірно м'яким і піддатливим.

Тісто поділити на дві нерівні частини: одну більшу, другу меншу. З кожної частини сформувати два «пляцочки», загорнути харчовою плівкою і поставити до холодильника. Гарбуз помити, почистити, натерти на дрібній тертці. Натертий гарбуз перекласти в миску, туди ж втерти цедру з лимона. Яблуко помити, почистити і також потерти на дрібній тертці. Перекласти терте яблуко до гарбуза, зверху витиснути сік з половини лимона. До овочево-фруктової суміші додати ванільний цукор та корицю, згущене молоко, просіяти крохмаль – ретельно вимішати.

Більшу частину тіста викласти з холодильника розкачати в тонкий пласт. З допомогою скалки перекласти його у змащену маслом та посипану борошном форму, розміром 27-30 см. Якщо у вас у форми не високі борти, то старайтеся зробити так, щоб краї тіста звисали з форми. Я лише підрівняла їх, щоб були більш менш однаковими. Втім, якщо у вас форма з доволі високими бортами, то можете сміливо обрізати краї. Тісто посипати манкою, начинка доволі волога, щоб не було закальцю. Викласти начинку на тісто, розрівняти, залишивши невелику гірку в центрі.

Розкачати другий кусок тіста так само тонко, нарізати смужки, шириною 1,5-2 см. Тепер потрібно зробити плетіння зверху. Покласти 5 вертикальних смужок на пиріг. Дві вертикальні смужки відгорнути і поставити одну горизонтальну по центру, загорнути. Відгорнути три інші смужки і знову поставити одну смужку, загорнути. Тепер знову дві відгорнути, поставити - одну і загорнути. Ці всі маніпуляції повторити з іншим боком пирога. Обрізати краї смужок і загорнути краї пирога до середини. Змастити пиріг розбовтаним яйцем. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 50 хвилин.

Вівсяний пиріг з яблуками

Тісто: 100 г борошна, 1 склянка (250 мл) дрібної вівсянки швидкого приготування, 1 яйце, 4 ст. л. цукру, 4 ст. л. молока, 4 ст. л. олії або розтопленого вершкового масла, 0,5 ч. л. соди, дрібка солі. Начинка: 2 ст. л. кокосової стружки, 4 яблука, сік лимона. Заливка: 2 яйця, 200 мл несолодкого йогурту, 4-5 ст. л. цукру або меду, 0,5 ч. л. кориці, 1 ст. л. борошна.

У великій мисці змішати борошно, вівсянку, сіль та соду. Додати олію, молоко та яйце. Замісити тісто. Воно буде доволі липким. Форму, розміром 30 см, змастити маслом та посипати борошном. Тісто розкачати та викласти у форму, формуючи борти. Наколоти корж виделкою та поставити до холодильника. Яблука помити та почистити від шкірки, розрізати навпіл, почистити від серцевини та порізати тонкими скибочками. Скропити їх соком з лимона. Для заливки змішати йогурт, яйця, цукор, борошно, корицю, злегка збити. Корж витягнути з холодильника та посипати кокосовою стружкою. По колу накладаючи одне на одне викласти шматочки яблук, заповнюючи увесь корж. Зверху яблука легенько присипати корицею, вилити заливку. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 45 хвилин. Їсти пиріг можна як теплим, так і холодним. Смакує однаково смачно. Замість яблук можна дати груші, персики чи сливи, при цьому пиріг не стане менш смачним, зате смакуватиме зовсім по-іншому, адже той фрукт, який використовуватиме дасть пирогу своєї особливої нотки.

Рогалики з сирного тіста

300 г борошна, 300 г домашнього сиру, 300 г масла чи маргарину, густе повидло.

Борошно просіяти на стільницю, додати холодне масло і посікти ножем з борошном, час від часу перетираючи руками борошно з маслом. Додати сир та замісити м’яке тісто, при потребі підсіяти ще борошна. Готове тісто завернути в харчову плівку і поставити до холодильника мінімум на годину. Чим довше тісто охолоджуватиметься, тим краще для нього.

Тісто поділити на 4 рівні частини. З кожної частини тіста сформувати кульку однакового розміру. Розкачати коло, товщиною десь 3 мм. Розрізати на 8 частин-трикутничків. На широкий край трикутника викласти начинку. Завернути рогалик, злегка затискаючи краї, щоб начинка не витікала. Готовий вибір легенько вигнути та викласти тонким крайчиком донизу на застелене пергаментом деко. І так повторюємо 31 раз, адже з цієї порції вийде 32 рогалики. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 25-30 хвилин. Теплі рогалики викласти на кльош та щедро посипати цукром-пудрою.

Чай з мандаринами та ромом

2 мандарини, кілька листочків м'яти, 2 ч. л. або 2 пакети чорного чаю, ромова есенція або ром, цукор за смаком, дрібка кориці, 400 мл води.

Мандарин почистити, розділити на дольки, викласти в невелику каструлю. Залити водою, додати м'яту і корицю. Поставити каструлю на вогонь, довести до кипіння і проварити 5 хв. Мандариновим відваром заварити чай. Готовий чай розлити по горнятках, додати цукор за смаком, по 3-4 краплі ромової есенції чи по 1 ч. л. рому. Ароматний з вираженою ноткою рому, кориці та мандарин. Саме так, мабуть, пахнуть та смакують новорічні та різдвяні свята. До речі, якщо не маєте вдома ромової есенції не засмучуйтеся, сміливо давайте коньяк. А якщо не хочете алкогольний варіант, то взагалі можете його не давати. Все на ваш вибір. А ще фішкою цього чаю є варені мандарини, які є неймовірно смачним доповненням ароматного напою.