Кавуновий рай (“Смачна “Галичина”)

Від авторки рубрики. Триває кавуновий сезон. Готуючи черговий випуск «Смачної «Галичини», не змогла пройти повз цього смачного факту. Тож зібрала на сторінці найцікавіші та найнесподіваніші рецепти з кавуна. Розумію ваше здивування, адже зазвичай кавуном ласують просто так. А дарма! Адже з цього соковитого «смаколика» можна приготувати безліч смачних страв, і не лише десертів, а й салатів та нетривіальних закусок. Тож пропоную вашій увазі добірку цікавих літніх переписів, котрі припадуть до душі навіть найвибагливішому гурману.

«Піца» з кавуна

Кавун, банан, ківі, лохина або чорниці, кокосова стружка.

Рецепт цього десерту дуже простий. Кавун помити, обсушити. Порізати кружальцями. Кожне кружальце розрізати на 6 сегментів. Банан почистити, порізати кружальцями. Лохину або чорницю помити, обсушити.

Ківі почистити, порізати кружальцями, а тоді четвертинками. Тепер приступаємо до складання десертної піци. Викласти кавун на тарілку чи дошку. На кожний сегмент кавуна викласти по кружальцю банану, шматок ківі, кілька ягід лохини. Зверху присипати кокосовою стружкою. От і все десерт готовий.

Цей десерт можна приготувати зі своїми улюбленими фруктами чи ягодами, доповнити м'ятою, головне зберегти контраст кольорів.

Грецький салат з кавуном

3 маленькі огірки, половина червоної кримської цибулі, 3 помідора, 200 г кавуна, 1 болгарський перець, 200 г сиру фета, півсклянки порубаного листя м'яти. Для заправки: 1 ст. л. бальзамічного оцту, 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 1/4 ч. л. чорного перцю, 2 ст. л. оливкової олії.

Для заправки в невеликій мисці змішати оцет, сіль, цукор, перець. Додати оливкову олію і ретельно збити. На деякий час відкласти.

Витягнути кісточки з кавуна, порізати його великими кубиками. Огірки, помідори, перець та фету також порізати кубиками, цибулю – півкільцями. Обережно змішати все у великій мисці, посипати м'ятою. Зверху викласти фету. Полити заправкою.

Салат-коктейль з кавуном

100 г кавуна, 2 помідора, 1-2 огірки, 2 ст. л. сметани, 100 г консервованої кукурудзи, сіль, перець за смаком.

Помідори помити, обсушити, порізати кубиками. Кавун почистити від насіння та шкірки, порізати кубиками. Огірки почистити від шкірки, порізати кубиками. Для подачі цього салату найкраще підійдуть склянки чи бокали. На дно склянки викласти помідори, зверху огірки, огірковий шар – посолити, поперчити. Далі викласти кавун, заправити сметаною і прикрасити кукурудзою.

Кавуново-м’ятний сорбет

2 кг м’якоті кавуна, 2 ст. л. цукру, сік з двох лимонів, 3 ст. л. білого рому, дрібка, 1 ст. л. ложка нарізаного листя м’яти.

Шматки кавуна, цукор, сік лайма і ром подрібнити блендером, додати м’яту, ще раз збити. Викласти суміш в контейнер, поставити в морозильну камеру на 6-8 годин. Для того щоб не утворювалися кристалики льоду, щогодини перемішувати суміш ложкою чи міксером. Повторити цю маніпуляцію 2-3 рази. Готовий сорбет стане справжнім порятунком в спеку.

Пана-кота з кавуна

200 г кавуна, 150 г згущеного молока, 500 мл молока, 20 г желатину, 20 г цукру.

10 г желатину розвести в невеликій кількості води (50-60 мл), залишити на 15-30 хв. набухати. 100 г м’якоті кавуна подрібнити блендером. Молоко вилити в каструльку, довести до кипіння. В гаряче молоко додати подрібнений кавун, згущене молоко та набухлий желатин, ретельно вимішати. Процідити через дрібне сито. Залити суміш у склянки чи креманки, поставити до холодильника на кілька годин застигати.

Ще 10 г желатину розвести в невеликій кількості води, залишити набухати. 100 г м’якоті кавуна також подрібнити блендером. Набухлий желатин розтопити в мікровхвильовці чи на водяній бані, додати до кавунового пюре разом з цукром, ретельно вимішати. Процідити через дрібне сито. Кавунову суміш вилити на молочний шар, який вже застиг, поставити ще на кілька годин в холодильник.

Десертний салат з кавуна, апельсина

400 г м’якоті кавуна, 600 г апельсина (2 шт.), 100 г малини, чорниці чи інших фруктів, 1 ст. л. меду, 1 ч. л. меленої кориці.

Для заправки один апельсин розрізати навпіл, витиснути сік. Змішати мед, апельсиновий сік і корицю, ретельно вимішати. Кавун почистити від кісточок, нарізати крупними кубиками. Апельсин почистити від шкірки та плівочок, нарізати кубиками. Ягоди помити і висушити. В салатницю викласти кавун, апельсин та ягоди, акуратно вимішати полити заправкою.