Дитяче меню («Смачна «Галичина»)

Материнство все змінює. Перевертає твій звичний уклад життя з ніг на голову. Якщо говорити про кулінарію, то з народженням діток доведеться готувати більше, змінити певні принципи в процесі приготування їжі. А якщо ви до того не дуже куховарили, то, мабуть, доведеться почати. Це вічне запитання, що приготувати, тепер звучатиме частіше. У цьому випуску «Смачної «Галичини» спробую вам хоч трішки допомогти, принаймні дати кілька переписів-відповідей на це запитання. Як ви уже зрозуміли, цього місяця тема рубрики – дитяче меню. Тож пропоную вашій увазі рецепти для маленьких гурманів, з урахуванням рекомендацій та особливостей харчування дітей, зокрема різноманіття десертів без цукру.

Мініпанкейки з бананом, або Банани в клярі

185 г борошна, 1 ст. л. цукру (кількість цукру можна сміливо зменшити до 1 ч. л. або ж не давати зовсім), 1 ч. л. розпушувача, дрібка солі, 1/2 ч. л. меленої кориці, 1 скл. молока, 3 ст. л. вершкового масла, 1 яйце, 1 ч. л. ванільного цукру, 3 великі стиглі банани.

Змішати у мисці борошно, цукор, розпушувач, сіль та корицю. Розтопити вершкове масло у мікрохвильовці. У великій мисці змішати молоко, розтоплене масло, яйце. Всипати до яєчно-молочної суміші сухі складники. Збити вінчиком до однорідності. Відкласти на 10 хв, щоб тісто відпочило. Банани порізати кружальцями. Розігріти сковороду з олією. Занурити скибочки банана виделкою в тісто для оладок. Акуратно струсити трохи зайвого тіста й перекласти на гарячу сковороду. Посмажити бананові оладки під кришкою до готовності з обох боків.

Це дуже смачно й солодко. Під час готування банани стають солодшими, тому можна сміливо зменшити кількість цукру в клярі, або й взагалі його не давати.

Домашні сосиски

1 куряче філе (350-400 г), 1 цибулина, 200 мл молока, 2 яйця, 2 ст. л. борошна без гірки (я давала цільнозернове), 2 ч. л. масла, cухий часник, хмелі-сунелі, сіль.

Цибулину почистити, порізати, обсмажити до прозорості. У чаші блендера збити м'ясо, яйця, молоко, масло, цибулину, борошно, спеції до однорідності. Викласти масу у спеціальну форму або будь-які невеликі силіконові формочки. 

Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 25-30 хв. Головне – не перетримати сосиски, щоб вони залишилися соковитими.

Виходять вони дуже смачними й ніжними. Це чудова альтернатива магазинним виробам, особливо, якщо це стосується дитячого харчування.

З цього фаршу можна приготувати й м'ясні оладки. Для цього на розігріту сковороду викласти ложкою фарш. Посмажити з обох боків під кришкою до готовності. Виходять смачні й соковиті котлетки-оладки.

Сирні булочки

200 г кисломолочного сиру, 80 г твердого сиру, 2 яйця, 100 г борошна, 5 г розпушувача, суміш насіння (кунжут, насіння гарбуза, соняшника та льону).

З одного яйця відокремити жовток і білок. Змішати кисломолочний сир з одним яйцем та білком, додати натертий на грубій терці твердий сир, борошно, розпушувач. Усе ретельно вимішати. Маса буде липкою. Але додавати борошна не рекомендую, бо будуть забиті. Хіба трішки, щоб не дуже прилипало до рук. Тут важливо, як кажуть, не переборщити.

Викласти масу на посипану борошном поверхню. Сформувати одну велику ковбаску та порізати її на однакові шматки. Розкачати її руками, сформувати кільце, з'єднавши два кінці докупи. Викласти булки-кільця на пергамент. Змастити жовтком, посипати насінням. Злегка приплюснути рукою.

Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 25-30 хв.

Лаваші із сиром

500 г кисломолочного сиру 5-9% жирності, 150 г твердого сиру, 4 яйця, сіль, сухий часник, готова суміш прованських чи італійських трав, пучок кропу, кунжут або суміш насіння, 1 пакунок маленьких лавашів. 

Твердий сир натерти на грубій тертці. З одного яйця відокремити жовток від білка. Кисломолочний сир висипати в миску, додати 3 яйця й білок, сіль і приправи, збити блендером. Додати натертий сир, ще раз ретельно вимішати, але вже вручну. Масою змастити лаваші, скласти пополовині, утворюючи а ля чебурек. Викласти на вистелене пергаментом деко. Жовток злегка збити. Змастити ним кожен лаваш. Посипати насінням. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 25-30 хв.

Лаваші виходять смачні, соковиті й неймовірно сирні. Впевнена, сподобається тим, хто любить сир. Також велика перевага цієї страви у тому, що вона невибаглива у приготуванні. Якщо не знайдете у продажі маленьких лавашів, то можна використати й класичні, лишень потрібно порізати їх на квадрати, змастити масою і зігнути по діагоналі, щоб вийшли трикутники.

Тонке тісто лаваша й соковита сирна начинка – це справді чудовий тандем. Важливо не перетримати лавашики в духовці, щоб вони не втратили свою соковитість. 

Ліниві хачапурі

200 г кисломолочного сиру, 60 г твердого сиру, 2 яйця, 2 ст. л. борошна, сіль,  хмелі-сунелі, 1 невеличкий пучок петрушки або кропу.

Твердий сир натерти на грубій тертці. Зелень дрібно порізати. Усі складники ретельно вимішати спочатку руками, а потім силіконовою лопаткою. Смажити на олії чи маслі гхі (топлене коров’яче масло) з обох боків під кришкою на середньому вогні.

Смачні й ніжні  сирні пляцочки гарно смакують зі сметаною.

Дитяче печиво з фініками (без цукру)

100-110 г без кісточок фініків, 1 яйце, 80 г вершкового м'якого масла, 160 г борошна, 7 г розпушувача, 1 ч. л. кориці меленої.

Фініки запарити кип'ятком. Залишити на 15-20 хв. Вибрати кісточки, перебити фініки у блендері. Додати масло і ще раз збити. Додати яйце і знову перебити до одноріднішої консистенції.

Викласти суміш у миску. В іншій посудині змішати всі сухі складники: просіяне борошно, порошок до печива, корицю. Додати суху суміш до збитого масла з фініками та яйцем. Замісити м'яке тісто. Тісто обгорнути у харчову плівку,  поставити в холодильник на 30 хв. Розкачати тісто у пласт і вирізати печиво спеціальними формочками. Деко вистелити пергаментом, викласти тістечка. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15 хвилин або до золотистості. Важливо печиво не перетримати і не перепекти.

Виходить воно смачне, крухе, доволі солодке. Ці тістечка можна давати діткам від року. Це чудова заміна магазинного печива з незрозумілим складом і великою кількістю цукру. Впевнена, цей рецепт сподобається батькам, які ще не ознайомлюють своїх малюків із цукром.

Також хочу зазначити, що цей рецепт дуже гарно підійде для спільного готування з дітками. Звісно, час приготування одразу помножиться на два, проте це того варте. Буде весело й цікаво! 

Авокадо-бананове морозиво без цукру

2 авокадо, 2 стиглі банани, 100-150 мл молока або вершків.

У чашу блендера викласти авокадо, банани, молоко, подрібнити до однорідної маси. В рецепті вказала 100-150 мл молока, кількість залежатиме від консистенції суміші, яку хочете отримати.  Готову масу викласти у спеціальні форми. Якщо не маєте таких контейнерів, то розлийте морозиво в одноразові стаканчики, посередині вставте паличку. Поставити у морозильник до повного застигання. 

Перед вживанням рекомендую витягти морозиво з морозилки і перекласти у холодильник приблизно за 30 хвилин до споживання.

Желейки для дітей (без цукру)

200 г фруктового пюре для дітей або улюблених фруктів чи ягід, 1 невеликий банан, 8 г агар-агару, 100 мл води.

Дитяче пюре (фрукти чи ягоди) збити з бананом та водою до однорідності. Готову суміш поставити на вогонь, додати агар-агар, довести до кипіння, постійно помішуючи віночком. Варити 3-4 хв. Зняти з вогню. Швиденько розлити у форми, бо маса швидко застигає. Коли мармелад охолоне, перекласти у холодильник на 2-3 години.

Мармелад виходить солодким і смачним. Впевнена, що скептики не повірять, що там немає ні краплі доданого цукру. Мармелад дуже швидко застигає, виходить пружним і добре тримає форму. Оскільки він на агар-агарі, то не боїться кімнатної температури й не «пливе».

Вівсяне печиво для дітей (без цукру)

100 г плющеної вівсянки, 160 мл молока, 200 г бананів (2 шт.), 60 г кураги, 80 г мелених волоських горіхів.

Звечора залити вівсянку гарячим молоком, поставити в холодильник на ніч. Щоб вона краще набухла, можна додатково прогріти її в мікрохвильовій печі. Курагу залити кип'ятком. Залишити набухнути. Зранку розім'яти банани на пюре. Дрібно порізати або збити в блендері попередньо розпарену курагу. До бананів додати замочену вівсянку, мелені горіхи, курагу. Ретельно вимішати. Маса виходить липкуватою. Не лякайтеся. Ложкою сформувати печиво, викласти на деко, вистелене пергаментом. Можна посипати сумішшю насіння.

Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 20-25 хв. Можливо, треба буде більше часу, щоб печиво гарно підсушилося. Перш ніж вибирати його з дека, рекомендую охолодити, щоб воно менше кришилося й краще віддиралося з дека.

Млинці з яблуками й чебрецем

Для тіста: 3 яйця, 170 г борошна, 0,5 л молока, 3 ст. л. рафінованої олії, 1 ч. л. цукру, дрібка солі. Для начинки: 800 г яблук, 2-3 ст. л. цукру,  1 ч. л. масла, кориця, чебрець, солона карамель або арахісова паста (опційно).

Вінчиком збити у піну яйця з дрібкою солі й цукром. Влити молоко, ще раз збити. Додати просіяне борошно, збити до однорідності. Додати олію й ретельно вимішати. Поставити на 30 хв у холодильник. На сковороду для млинців влити трішки олії, розігріти. Зайву олію вилити в млинцеве тісто, розмішати. Черпаком налити трішки тіста на сковороду, розрівняти по всій поверхні. Смажити з обох боків на середньому вогні.

Для начинки яблука почистити, натерти на грубій тертці. До натертих яблук додати цукор, перемішати. На сковороді розігріти 1 ч. л. масла. Викласти яблука, постійно перемішуючи, довести до кипіння. Додати корицю і листочки чебрецю, вимішати. Тушкувати час від часу помішуючи, поки не випарується зайва рідина.

На готові млинці тонким шаром намастити карамель або арахісову пасту. Зверху викласти яблучну начинку. Розмастити. Згорнути трикутником.

За цим рецептом млинці виходять тонкими й не рвуться. Це їхня беззаперечна перевага. А ще це тісто підійде не лише для солодких начинок, а й для солоних. Що стосується начинки, то вона також виходить неймовірною. Чебрець додає їй неповторних пряних ноток. До речі, замість чебрецю можна дати трішки м'яти.