Барви осінньої пори (“Смачна “Галичина”)

Від авторки рубрики. Багатство осені не може не тішити господиньок, адже це є запорукою смачних, різноманітних та поживних сніданків, обідів та вечерь. Головне не лінуватися і якнайшвидше починати чаклувати на своїй улюбленій кухні. В цьому випуску «Смачної «Галичини» пропоную увазі нашим читачам прості і цікаві рецепти. Зокрема, переписи сирника зі сливами, два варіанти сливового пирога, ароматних запечених яблук, кабачкової ікри, цукатів з гарбуза. Словом, сторінка вийшла доволі барвистою та смачною.

Сирник зі сливами

Корж: 220 г пісочного печива, 80 г масла. Маса: 1200 г домашнього не кислого сиру, 300 мл вершків, 1 пачка ванільного цукру або 1 ч. л. ванільного екстракту, 1 ст. л. лимонного соку, 200-220 г цукру, 5 яєць, 5 ст. л. крохмалю, 1 ч. л. кориці 500 г слив.

Сливи помити, обсушити, розрізати навпіл, вибрати кісточки. Печиво подрібнити в блендері в крихту. Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. З'єднати печиво з маслом, ретельно вимішати. Висипати в застелену пергаментом, змащену маслом і посипану борошном форму діаметром 24-26 сантиметри. Утрамбувати, утворюючи корж. Поставити до холодильника.

В миску викласти сир, вершки, яйця, цукор, ванільний цукор чи екстракт, лимонний сік, збити блендером до однорідності. Додати крохмаль - ще раз збити. Вилити половину маси на корж, розрівняти. Викласти половину слив по колу зрізом вверх, злегка втискаючи їх в масу. Посипати корицею. Зверху вилити решту маси, розрівняти, викласти решту слив, зрізом вверх по колу, посипати корицею. Пекти в розігрітій до 170 градусів духовці 1 годину 30 хвилин. Після випікання залишити сирник на півгодини у вимкненій духовці з привідкритими дверцятами.

Ікра кабачкова

3 кабачки (1,5 кг), 1 велика цибуля, 2 моркви, 2-3 зубці часнику, пучок зелені кропу чи петрушки, 4 помідори (250 г), 1 ч. л. цукру, олія, сіль, перець за смаком, готова суміш прованських чи італійських трав.

Кабачки, цибулю та моркву помити та обсушити. Кабачки покришити кубиками. Моркву натерти на крупній тертці. Цибулю дрібно порізати. В сковороду з розігрітою олією викласти порізаний кабачок, потушити під кришкою до м’якості, час від часу помішуючи. Коли кабачки зм’якнуть, посолити, додати трав, і продовжувати тушити під кришкою. На іншій сковороді потушкувати цибулю. Коли цибуля злегка посвітліє, додати моркву, трішки солі, тримати на вогні до готовності. Помідори помити, залити кип’ятком, залишити на 2-3 хвилини. З помідорів зняти шкірку, порізати на четверо, подрібнити блендером в пюре. Зелень – дрібно порізати. Викласти тушковану цибулю з морквою до кабачків, перемішати. Розім’яти товкачиком, продовжувати тушкувати. Не потрібно розминати овочі в пюре, лише злегка прим’яти. Через декілька хвилин знову повторити маніпуляцію.

До кабачків додати томатне пюре, цукор, трави та улюблені спеції, витиснути часник, ретельно вимішати, ще раз пройтися товкачиком і ще декілька хвилин тримати на вогні, але вже не потрібно накривати кришкою. Час від часу суміш потрібно розім’яти товкачиком. За бажанням можна подрібнити блендером. Останній штрих – посолити до смаку, приправити, додати зелень, потушкувати декілька хвилин, забрати з вогню.

Ікру можна їсти як гарячою, так і холодною. «Гарячий» варіант буде чудовим гарніром і доповнення до м’яса чи риби. А от «холодний» - прекрасною закускою, гарно смакує з хлібом та грінками.

Млинці з яблучною та маковою начинками

Тісто на млинці: 500 мл молока, 250 мл води, 3 яйця, 250 г борошна, 2 ст. л. рафінованої олії, 0,5 ч. л. солі, 2 ч. л. цукру. Макова начинка: 200 г маку, 4 ст. л. цукру-пудри, 2 ст. л. масла, вода, горіхи, родзинки та інші сухофрукти за бажанням. Яблучна начинка: 1 кг яблук, 5 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. кориці.

Готуємо млинці. Все дуже просто. В миску вилити молоко, воду, додати цукор, сіль, яйця, збити всі складники віночком до однорідності. Додати просіяне борошно, ретельно збити. Додати олію, ще раз збити, щоби не було грудочок. Якщо ви сумніваєтеся, що добре збили тісто, то можете процідити його через дрібне сито, так ви всі грудочки виловите і тісто буде однорідним.

Змастити сковороду олією, нагріти. Зайвий жир зі сковороди вилити в тісто. Зачерпнути тісто половником і акуратно вилити на гарячу сковороду, формуючи налисник. Через хвилинку перевернути млинець, пропекти і з цього боку. Ці маніпуляції повторюємо до того часу, поки не випечемо все тісто.

Сухий мак подрібнити в блендері або кавомолці, чи змолоти в м’ясорубці. Не потрібно подрібнювати в порошок, все в міру. Висипати змелений мак в сотейник. Залити водою, так щоби вона зрівнялася з маком. Головне не переборщити, щоб макова маса не була рідкою. Поставити суміш на вогонь, варити на малому вогні, постійно помішуючи 5-10 хвилин. Потрібно, щоб вода випарувалася, але мак залишився вологим.

Зняти суміш з вогню, накрити кришкою охолодити. Якщо в охолодженій масі таки залишилася рідина, її потрібно злити, додати цукор-пудру, м’яке масло, ретельно вимішати. Ось і все начинка – готова.

Яблука почистити, порізати кубиками. Висипати порізані яблука на розігріту суху сковороду, додати цукор, вимішати, закрити кришкою. Залишити тушкувати десь зо 2 хвилини. Відкрити кришку, перемішати і знову накрити нею, продовжити тушкувати ще 2 хвилини. Далі потрібно тушкувати яблука на відкритій пательні, акуратно помішуючи, щоб фрукти не перетворилися на пюре. Тримаємо на вогні доки не випарується зайва рідина. Ця процедура займе не більше 5 хвилин. В кінці додати корицю, перемішати, вимкнути вогонь. Начинку охолодити і можна начиняти млинці.

Фішка цього способу приготування начинки, в тому, що завдяки цукру яблука карамелізуються і шматочки не втрачають своєї форми. Якщо дасте цукор наприкінці приготування, начинка буде схожою на пюре.

Щоб не сплутати готові млинці, раджу загортати їх по-різному. Налисники з маком можна скрутити рулетом, а з яблуками – трикутником. До речі, рецепт млинців універсальний, підходить як для солодких, так і солоних начинок.

Гарбузові цукати

1 кг гарбуза, 1 лимон, 400 г цукру, 2 скл. води.

Лимон помити, обдати кип'ятком, обсушити, порізати кружальцями. В каструлі довести до кипіння воду з цукром. Покласти туди половину порізаного лимона. М'якоть гарбуза порізати соломкою, половину відкласти, решту викласти в каструлю з сиропом. Довести до кипіння, зменшити вогонь, варити гарбуз в сиропі 10-15 хв. Те ж зробити з другою частиною гарбуза, додавши до сиропу решту лимона.

Гарбуз викласти на деко застелене пергаментом, підсушити в розігрітій до 130 градусів духовці 2 години, для кращого ефекту можна залишити остигати в духовці. Після повного остигання викласти цукати в банку.

Горіховий пиріг зі сливами

Тісто: 125 г вершкового масла кімнатної температури, 50 г цукру, 1 яйце, 200 г борошна, 100 г грецьких горіхів (добре смакуватиме і мигдаль), дрібка солі. Крем: 85 г вершкового масла кімнатної температури, 80 г цукру, 1 яйце, 75 г грецьких горіхів, 10 г (2 пласкі ч. л.) борошна або ж кукурудзяного чи картопляного крохмалю, 1 ч. л. цедри лимону чи апельсину або кілька крапель лимонної чи апельсинової есенції (за бажанням). Начинка: 500 г слив, 1 чубата домашнього абрикосового варення, 2 ст. л. води, 2 ст. л. мигдалевих пелюсток.

Горіхи подрібнити в блендері в крихту. В чашу міксера викласти м’яке масло, додати цукор, збити. Додати яйце, збити до однорідності. Всипати просіяне борошно, дрібку солі, подрібнені горіхи, швиденько замісити м’яке тісто. Якщо тісто буде зарідким, можна додати трішки борошна, головне не переборщити. Готове тісто загорнути в харчову плівку, поставити до холодильника на 30 хв. Холодне тісто розкачати в пласт. Акуратно викласти корж в змащену маслом, посипану борошном форму розміром 25-27 см. Наколоти виделкою і поставити до холодильника ще на 10 хв. Пекти в розігрітій до 190 градусів духовці 15 хвилин.

Приступаємо до приготування крему. В блендері подрібнити горіхи. Масло збити з цукром до пишної маси. Додати яйце, збити до однорідності. Поступово додати подрібнені горіхи, борошно та аромат цитрусових. Злегка збити. Сливи помити, висушити, розрізати навпіл, вибрати кісточки. У каструлі розігріти варення з водою, ретельно вимішати. В підпечений корж викласти крем, розрівняти. Зверху по колу викласти половинки слив, зрізом вверх. Пекти в розігрітій до 190 градусів духовці 25-30 хвилин. Гарячий пиріг змастити теплим варенням, посипати мигдалевими пелюстками.

Сливовий пиріг

Тісто: 250 г борошна, 1 яйце, 120 г масла, 1 ч. л. порошку до печива, 60 г цукру, дрібка солі, 1-2 ст. л. води. Маса: 700 г слив, 2 яйця, 100 г цукру, 100 г домашнього сиру, 120 мл сметани, 1 ст. л. крохмалю, дрібка кориці, 50 г мигдалевих пелюстків або ж подрібнених грецьких горіхів, манка для посипання.

Борошно просіяти, додати порошок до печива, цукор, сіль - вимішати. Додати порізане кубиками холодне масло. Швидко розтерти руками до утворення вологої крихти. Додати яйце і воду - замісити тісто. Розкачати в пласт. Викласти в змащену маслом та посипану борошном форму розміром 27 см. Наколоти виделкою та обгорнути харчовою плівкою, поставити до холодильника на 30 хв. Сливи помити, посушити, розрізати навпіл, вибрати кісточки. Блендером збити яйця, цукор, сметану, сир, крохмаль до однорідної суміші. Корж посипати манкою. Зверху викласти половинки слив, зрізом вверх. Посипати сливи корицею. Крем вилити на сливи, зверху посипати пелюстками мигдалю чи подрібненими горіхами. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 45-50 хв.

Яблука запечені з медом і горіхами

2 яблука, 1 ст. л. грецьких горіхів, 4 ч. л. рідкого меду, кориця.

Горіхи дрібно посікти. Яблука помити, обсушити, розрізати навпіл. З кожної половинки вирізати серцевину. Перекласти на деко вистелене пергаментом. Кожну половинку яблука злегка присипати корицею. У вирізану «ямку» влити по 1 ч. л. меду, присипати горіхами.

Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 20-25 хвилин, допоки яблука не стануть м’якими. Час приготування залежатиме від сорту яблук, тому пильнуйте, щоб від надто тривалого приготування яблука не перетворилися в пюре.