Багатство осені (“Смачна “Галичина”)

Від авторки рубрики. Осінь – таки найулюбленіша пора року для кулінарок та кулінарів, адже багата на врожай овочів та фруктів. Тож в цьому випуску «Смачної Галичини» традиційно зібрала перевіренні на власній кухні рецепти з сезонних фруктів та овочів, котрими нас так щедро обдаровує осінь. Адже для мене осінь – це пора ароматної випічки, смачних і соковитих фруктових пирогів. Осінь без яблучного, сливового чи грушевого пирога – не осінь. Тож, зважаючи на те, яка пора року за вікном і на календарі, у новому випуску «Смачної «Галичини» пропоную вашій увазі переписи різноманітних овочевих пирогів. Впевнена, кожен знайде десерт на свій смак. Проте не пирогами єдиними, адже на кулінарній сторінці знайдете чимало переписів смачних та оригінальних страв, як солоних, так і солодких. Серед моїх фаворитів – Запечені груші з горіхами та родзинками і Швидкі крекери з чорним кмином та чебрецем. Перший варіант – це ідеальний недільний сніданок чи легкий десерт, а другий – класний перекус та альтернатива магазинним тістечкам. Тепер Ваша черга обрати серед рецептів випуску свій улюблений. Готуйте з насолодою! Смачного!

Крем-зупа з гарбуза та селери

250 г селери, 700 г гарбуза, 1 цибуля,1 морква, 1-1,5 л води, 200 г сметани, сіль-перець до смаку, готова суміш прованських чи італійських трав, лавровий листок.

Гарбуз, селеру, моркву, цибулю, почистити та порізати кубиками. Скласти всі овочі в каструлю, залити водою, посолити та варити до готовності.

За 15-20 хвилин до готовності додати прованські чи італійські страви та лавровий листок, продовжувати варити. Перед заключним етапом витягаємо лавровий лист, знімаємо зупку з вогню та пюруємо блендером до однорідної консистенції. Додаємо сметани і знову ставимо зупу на вогонь, якщо потрібно ще додаємо солі та перцю до смаку, доводимо до кипіння. От і все ніжний крем-суп з селери та гарбуза готовий! Дуже добре доповнюють ніжну зупку тости з білого хліба.

Гарбузово-сирна крем-зупа

1 кг гарбуза, очищеного від шкірки та серцевини, 1 велика морква, 50 г вершкового масла, 1 плавлений сирок, 200 мл вершків 20%, 1 літр води, мелений мускатний горіх, чебрець, сіль, білий або чорний мелений перець, готова суміш прованських чи італійських трав.

Гарбуз порізати великими шматками, моркву - крупними півкільцями. В каструлі розтопити масло, додати гарбуз і моркву, посолити, притрусити травами, прикрити кришкою. Тушити до м'якості овочів, час від часу помішувати. Наприкінці тушкування додати решту приправ: мускатний горіх, перець, чебрець, трави, сіль. Залити водою і варити до готовності овочів. Сирок порізати кубиками і додати до овочевого бульйону, розмішати. Кілька хвилин поварити, щоб сирок встиг розчинитися в гарячому бульйоні. Відставити з вогню, блендерувати до однорідної суміші. Додати вершки, блендерувати ще раз і повернути каструлю зі стравою на вогонь. Довести до кипіння і приправити до смаку.

Грибний пиріг

Тісто: 225 г борошна, 150 г масла, 1 яйце, дрібка солі, 1 ст. л. змелених сухих білих грибів. Начинка: 700 г шампіньйонів, 100 г копченого бекону, цибуля-порей, 3 яйця, зелень, 250 мл сметани, дрібка мелених сухих білих грибів, дрібка меленого мускатного горіха, готова суміш італійських чи прованських трав, сіль, перець за смаком. Для тіста, просіяти в миску борошно, додати сухі мелені гриби та дрібку солі.

Додати порізане кубиками масло, розтерти з борошном до утворення крихти, додати яйце і замісти тісто. Форму змастити маслом і посипати борошном. Тісто розкачати і викласти у форму, формуючи борти. Проколоти виделкою, обгорнути харчовою плівкою і поставити до холодильника на півгодини. А тепер приступаємо до приготування начинки. Бекон порізати на невеличкі шматки. Цибулю-порей - кільцями. Шампіньйони - тонкими скибочками. Бекон підсмажити на сухій сковороді. Додати порізані шампіньйони, тушити на середньому вогні, поки не випарується зайва рідина, час від часу помішуючи. Посолити, додати спецій до смаку. Я додала дрібку меленого мускатного горіха, готову суміш прованських трав і сухі мелені білі гриби. Додати цибулю, ще потушити кілька хвилин. Начинку перекладаємо у миску і залишаємо, щоб злегка охолола. Тим часом ріжемо зелень петрушки чи кропу. Сметану збиваємо з яйцями і дрібкою солі. Додаємо зелень, можна ще солі за смаком чи інших спецій. Перемішати. Корж витягаємо з холодильника і ставимо у розігріту до 180 градусів духовку на 15 хвилин. Яєчну суміш виливаємо в начинку, перемішуємо, додаємо сіль та спеції за смаком. В підпечений корж виливаємо начинку. І продовжуємо пекти ще 45 хвилин. Готовий пиріг добре смакуватиме з легкими зупками, бульйонами, різноманітними салатами і просто так.

Запіканка з куркою, кабачком та сиром

800 г кабачків, 800 г курячого філе, 400 г домашнього сиру, 2 яйця, зелень петрушки, 1 середня цибуля, 1 ст. л. крохмалю, 1 ст. л. манних круп, сіль, перець, готова суміш прованських чи італійських трав, 1-2 ст. л. сметани для змащування.

Кабачки почистити від шкірки та м'якоті, натерти на середній тертці. Посолити і залишити, щоб пустили сік. Сир змолоти на м'ясорубці. Також змолоти зелень, м'ясо і цибулю. З кабачків злити рідину, відтиснути. Відтиснений кабачок додати до фаршу, вбити яйця, додати манні крупи та крохмаль, посолити, поперчити, додати трав.

Ретельно вимішати. Керамічну чи іншу форму змастити маслом, посипати борошном або сухарями. Викласти фарш, розрівняти. Змастити сметаною, пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 50-55 хвилин.

Пікантне сирне печиво

100 г муки, 100 г вершкового масла, 100 г твердого сиру, 1 жовток.

Муку швиденько перетерти з маслом до утворення крихт, додати жовток та потертий на дрібній тертці сир. Замісити м'якеньке тісто. Готове тісто покласти на півгодини до холодильника. З охолодженого тіста розкачати пласт, товщиною десь 0,5 см. За допомогою дна від роз'ємної форми з тіста вирізати коло та розрізати його на 12 частин-трикутничків. В кожному трикутничку зробити дірочки за допомогою коктейльної трубочки. З цим етапом роботи треба трішки побавитися, адже тісто дуже м'яке і неслухняне. Тож можна просто спеціальними формочками повирізати квіточки, сердечка, ялиноньки, це буде значно швидше.

Випікати тістечка до золотистого кольору в розігрітій до 180 градусів.

Ніжний яблучний пиріг

Тісто. 100 г масла, 200 г борошна, 1 жовток, 1 ч. л. порошку до печива, 70 г сметани. Заливка. 170 г цукру, 1 ст. л борошна, 1 яйце, 1 білок, 150 г сметани, 1 ст. л. лимонного соку. Начинка. 4 яблука середнього розміру, 1 ч. л. кориці, 1 ст. л. манних круп.

Вершкове масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. До масла додати жовток та сметану, перемішати. Всипати просіяне борошно та розпушувач, замісити м'яке та ніжне тісто. Поставити до морозильної камери на 15 хвилин. Тоді розкачати тісто, викласти в змащену маслом та посипану борошном форму розміром 30 см, формуючи борти. Корж наколоти виделкою та поставити до холодильника на 20-30 хвилин.

Тим часом готуємо заливку. Все легко та просто. В мисці з'єднати яйце, білок, сметану, борошно, цукор та лимонний сік, збити вінчиком до однорідної маси. Яблука почистити від шкірки, розрізати навпіл, акуратно видалити серцевину та нарізати тоненькими скибочками. Охолоджений корж витягнути з холодильника, посипати манними крупами, викласти по колу шматочки яблук, заповнивши ними усю площу. Фрукти посипати корицею та залити кремом. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 50 хвилин.

Яблучний пиріг з маком

300 г борошна, 150 г вершкового масла, 150 г цукрової пудри + 2 ст. л. цукру в мак, 5 яєць, 200 г маку, 150 г сметани або вершків, 600 г яблук, 3 ст. л. лимонного соку, 0,5 ч. л. порошку до печива, 30 г крохмалю, сіль.

Для пісочного коржа змішуємо в глибокій мисці 250 г просіяного борошна, нарізане кубиками масло, цукор пудру, сіль, щоб вийшла крихта. Додаємо 1 яйце і замішуємо еластичне тісто. Тісто замотуємо в харчову плівку і ставимо на півгодини до холодильника. Тим часом готуємо макову начинку. Заливаємо мак 50 мл теплої води. Коли мак вбере всю воду подрібнюємо його в кавомолці чи в блендері. Додаємо вершки, 2 яйця і 2 столові ложки цукру - перемішуємо. Яблука чистимо від шкірки та серцевини і ріжемо крупними шматками, скроплюємо лимонним соком, щоб не почорніли. Форму діаметром 25-26 сантиметрів змащуємо маслом та посипаємо борошном. Тісто розкачуємо і викладаємо у форму, формуючи борти. Наколюємо тісто виделкою. Викладаємо макову масу, а зверху - яблука. Печемо в розігрітій до 180 градусів духовці 10 хвилин. Тим часом збиваємо яйця, які залишилися (2 шт.) з цукровою пудрою до пухкої білої маси. Обережно додаємо борошно, що залишилося (50 г), порошок до печива і крохмаль. Акуратно перемішуємо до однорідності. Виливаємо готову масу поверх яблук і випікаємо ще 40-45 хвилин.

Пиріг зі сливами та шоколадом

Тісто: 1 2/3 борошна (250 г), 1/3 склянки цукрової пудри (50 г), дрібка солі, 0,5 чайної ложки кориці, 100 г м’якого вершкового масла, 1 велике яйце, 1 столова ложка густої сметани. Крихта: 100 г борошна, 50 г м’якого вершкового масла, 35 г цукрової пудри. Начинка: 2 столові ложки з гіркою сливового варення, 100 г темного шоколаду, 1 кг слив, кориця.

З’єднати просіяне борошно з цукровою пудрою, сіллю і корицею, перемішати. Додати порізане вершкове масло, розтерти до утворення крихти. Додати яйце, сметану, замісити м'яке тісто. Якщо тісто буле липнути до рук, то додайте ще борошна, але важливо не переборщити, адже воно не має бути твердим. Розкачати тісто в пласт. Викласти у форму d-28-30, змащену маслом і посипану борошном, наколоти виделкою. Поставити до холодильника на 30 хвилин.

На охолоджений корж викласти пергамент, зверху насипати квасолю, горох чи рис. Пекти з вантажем у розігрітій до 200 градусів духовці 15 хвилин. Акуратно забрати пергамент з крупами і пекти ще 5-7 хвилин.

Шоколад потерти. Сливи помити, обсушити, розрізати навпіл, вибрати кісточки. Для крихти перетерти суміш просіяного борошна з цукром пудрою та маслом. На підпечений корж викласти варення, акуратно розподілити по всій поверхні. Посипати тертим шоколадом. Зверху викласти половинки слив, зрізом вверх. Краще розмістити їх у напів вертикальному положенні, адже тоді більше влізе і пиріг буде соковитішим та ароматнішим. Зверху посипати корицею і крихтою, злегка втрамбувати. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 45-50 хвилин.

Гарбузове печиво з шоколадом і горіхами

350 г гарбузового пюре (така кількість вийде з 600 г гарбуза), 2,5 склянки борошна, 1 яйце, 120 г масла, 1 склянка цукру, 100-150 г чорного шоколаду, 50-100 г грецьких горіхів, дрібка солі, 1 пачка ванільного цукру, 1 ч. л. кориці, 0,5 ч. л меленого імбиру, 0,5 ч. л. мускатного горіха, 2 ч. л. порошку до печива, 0,5 ч. л. соди.

Перш ніж перейти до приготування цього печива потрібно приготувати гарбузове пюре. для цього потрібно шматок гарбуза почистити від серцевини, шкірку залишаємо. Обгорнути гарбуз фольгою, поставити на деко і випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 60-90 хвилин. Спечений гарбуз витягнути з духовки, розмотати фольгу і дати охолонути. З гарбуза ложкою вийняти м'якоть.

Безпосередньо перед замішуванням тіста гарбузове пюре подрібнити в блендері. В миску просіяти борошно, додати сіль, спеції, соду, порошок до печива і перемішати. Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. До розтопленого масла додати цукор та ванільний цукор, вимішати впродовж 1 хвилини.

Додати гарбузове пюре та яйце, перемішати до однорідності. Горіхи дрібно порізати, шоколад – кубиками. До солодкої яєчно-гарбузової суміші додаємо поступово борошно і в три прийоми вимішуємо до однорідної густої суміші. Тоді додаємо шоколад і горіхи, акуратно вимішуємо.

Форму вистелити пергаментом. Мокрими руками формуємо з тіста кульки та складаємо на деко, залишаючи проміжки між печивами, адже під час випікання воно добряче збільшиться в об'ємі. Пекти в розігрітій до 180 градусів 15-20 хвилин. Час випікання залежатиме від величини тістечок.

Чізкейк з грушами

200 г печива до кави, 70 г вершкового масла, 800 г м'якого домашнього сиру, 4 яйця, 5 ст. л. цукру, 1 пачка ванільного цукру, 200 мл вершків, 4 ст. ложки крохмалю, 6 груш (2 в начинку), лимонний сік.

Печиво змолоти в блендері в крихту. Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. З'єднати масло з крихтою печива до утворення кашки.

Форму, діаметром 22 см, застелити пергаментом, змастити маслом і посипати борошном. Викласти корж з печива, втрамбувати.

Ставимо корж до холодильника. А тим часом приступаємо до приготування сирної маси. Все дуже просто, озброюємося блендером та приступаємо до роботи. У велику мисці подрібнюємо блендером сир, вершки, яйця, цукор, ванільний цукор. В кінці додаємо крохмаль - і ще раз збиваємо. груші миємо і чистимо від шкірки, скроплюємо лимонним соком, щоб не чорніли. Дві груші ріжемо кубиками. Вмішуємо в сиркову масу. Виливаємо сирний крем на корж з печива. Чотири груші розрізати навпіл, вибрати серцевину і відрізати хвостики. Кожну половинку ріжемо на пластинки і викладаємо по колу зверху на сир. Утворюється цікава грушева квіточка.

Пекти в розігрітій до 170 градусів духовці 1 годину 20 хвилин. На низ духовки я ставлю миску з гарячою водою, щоб уникнути перепадів температур, які не дуже любить сирна випічка. Спечений сирник залишити в духовці до повного остигання. Різати сирник найкраше на другий день.