У Держархіві оприлюднили лист Нестора Махна

Кілька тижнів свого життя анархіст та революціонер Нестор Махно (1888–1934), який став знаковою постаттю української історії, провів у теперішньому Івано-Франківську.

Як свідчать виявлені архівні матеріали, події, пов’язані з перебуванням Махна в Станиславові, відбувалися у 1922 році.

В Державному архіві Івано-Франківської області збереглося прохання за підписом Махна до староства в Станиславові від 23 квітня 1922 р: «Перебуваючи в королівстві Румунськім я інтернований не був і навпаки мені дозволялось мати при собі шість чоловік. Маю за честь прохати від себе, групи моїх старшин і козаків дозволити мені з людьми оселитись в м. Львові або в однім із міст Польщі на становищі мирних громадян робітників. Серед людей є багато майстрів-фаховців які завжди знайдуть собі працю по фаху. В крайньому ж разі – коли не можна звільнити від інтерната всих, прошу звільнити мене з дружиною, Івана Домбровского, Івана Хмару, Якова Домашенко, Грицька Сергієнко, Василя Зайця, Юхима Буруму і Адольфа Красновольского. Маю надію, що моє прохання буде задовольнено».

Махно нелегально перейшов на територію Галичини з Румунії. Він звернувся до польської влади з проханням залишитись разом зі своїми людьми. Однак, до поліції надійшла скарга про те, що Махно нібито наказав розстріляти багато євреїв та поляків. І хоча ці звинувачення не підтвердились, згодом революціонера переправили у Польщу. У 1924 році після кількох судових процесів Махно переїхав до Франції, де помер від туберкульозу у 1934 році.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.