Прикарпатець, який незаконно розливав та продавав спирт, відбувся штрафом

Калуський міськрайонний суд виніс вирок уродженцю с.Слобода-Небилівська, який придбав, збував та транспортував з метою збуту незаконно виготовлений спирт етиловий.

У період січня - листопада 2023 року обвинувачений, порушуючи встановлений законодавством порядок обігу підакцизних товарів, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій, діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою з особою, матеріали стосовно якої виділено в окреме провадження, незаконно придбав з метою збуту незаконно виготовлений спирт етиловий, що відповідно до ст. 215 Податкового кодексу України є підакцизним товаром, який незаконно транспортував і зберігав з метою збуту та збував при наступних обставинах.

У січні 2023 року в обвинуваченого та його знайомого, матеріали стосовно якого виділено в окреме провадження, виник спільний злочинний умисел, направлений на неправомірне збагачення шляхом здійснення оптового придбання незаконно виготовленого спирту етилового з метою його подальшої реалізації громадянам в роздріб за вищою ціною та отримання у такий спосіб незаконної наживи.

Для незаконного бізнесу використали два гаражних приміщення.

«За відсутності відповідних документів, підтверджуючих походження спиртової продукції, її якість та законність виробництва, здійснювали придбання у невстановлених осіб оптовими партіями незаконно виготовленого спирту етилового з метою його подальшої реалізації в роздріб громадянам на території Калуського району Івано-Франківської області», - йдеться у вироку суду.

Незаконно виготовлений спирт етиловий купували об'ємами по 100-200 л, вартістю 90-120 грн за 1 л. Спирт транспортували службами таксі, а в гаражних приміщеннях розливали його в тару ємністю 1-10 л з метою подальшої реалізації громадянам в роздріб.

Клієнтів шукали поблизу магазинів та на АЗС.

20.12.2023 між сторонами кримінального провадження - прокурором та обвинуваченим досягнуто та підписано угоду про визнання винуватості у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України.

Зі змісту угоди про визнання винуватості вбачається, що обвинувачений під час досудового слідства активно сприяв розкриттю злочину, повністю визнав свою вину у вчиненні інкримінованого йому діяння, розкаявся у вчиненому, тяжких наслідків від його дій не наступило, матеріальні збитки відсутні.

Крім цього суд враховує, що обвинувачений раніше не судимий, по місцю проживання характеризується позитивно, на обліказ в ОПНД та ОНД не перебуває, шкода кримінальним правопорушенням не завдана.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.204 КК України та призначив покарання - штраф у розмірі 6000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 102 000 грн. (сто дві тисячі гривень) з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.