Підрядник, який допустив смерть робітника у траншеї, відбувся умовним терміном

Галицький районний суд виніс вирок директору підприємства, який вчинив порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на підприємстві, хоча зобов'язаний був їх дотримуватись, що спричинило загибель.

8 лютого 2020 року обвинувачений разом з працівниками копали траншею у с.Угринові для облаштування каналізації.

Спочатку траншею викопали екскаватором, а далі туди спустились обвинувачений та працівник, щоб завершити роботу. В якийсь момент стався обвал, внаслідок якого працівник загинув.

«Підрядник, не передбачаючи можливості настання суспільно небезпечних наслідків, хоча повинен був і міг їх передбачити, виконуючи роботи з підвищеною небезпекою, не подав до Управління Держпраці декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам охорони праці, порушуючи таким чином вимоги Порядку; не забезпечив потерпілого відповідними засобами особистого захисту та опорними кріпленнями в траншеї відповідно до вимог Робочого проєкту», - йдеться у вироку суду.

Обвинувачений свою вину у вчиненому не визнав. Він повідомив, що перебував у траншеї поряд із загиблим. Вони розійшлись у різні сторони після розгрібання грунту: він до колектора у канаві, а потерпілий в інший бік під екскаватором на вихід. Раптом почув звук, розвернувся і побачив, що робітника присипало. Почав кричати, щоб допомогли. Він відкопував потерпілого, У нього голова не була засипана. Відкопав майже до пояса, той був живий. Раптом трапився ще один зсув землі та робітника повністю засипало. Вважає, що зсув відбувся від вібрації екскаватора. Його також засипало до колін. Коли приїхали працівники ДСНС, то його з траншеї прогнали. Стверджує, що старався врятувати загиблого, проте не зміг.

На запитання прокурора обвинувачений відповів, що у підприємства не було дозволу на виконання робіт з підвищеною небезпекою. Взявся за виконання таких робіт тому, що йому необхідний прибуток. Раніше уже виконував такі роботи, як керівник іншого підприємства. Згідно з технологічною картою не можна спускатись у траншею без щитів і розпірок. З робочим проектом знайомився. Бачив, що мають бути щити і розпірки. Щити були, проте не встановлені у траншею. Якщо б не газова труба, то б не довелось лізти у траншею. Відповідно до наказу за вказані роботи відповідальний він. Техніка для виконання робіт була орендована.

Вину не визнає тому, що не говорив загиблому лізти у траншею та не примушував це робити. Якщо загалом, то визнає порушення, а вину не визнає. Шкодує, що так сталось, співчуває потерпілим, йому шкода потерпілого. Якщо б він міг щось змінити, то б змінив.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 272 КК України, та призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки з позбавленням права займатися діяльністю, пов`язаною із виконанням робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві, на строк 3 (три) роки.

На підставі статті 75 КК України звільнив його від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 2 (два) роки.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.