В Івано-Франківську презентували анотаційну дошку досліднику ЗУНР Олександру Карпенку

1 листопада в Івано-Франківську встановили пам`ятну анотаційну дошку відомому вченоум, професору, засновнику наукової школи дослідження Західноукраїнської народної Республіки Олександру Карпенку. Про це повідомили в Івано-Франківській міській раді.

Анотаційну дошку встановили на фасаді будинку де він проживав.

Фактично центральною темою історичних праць професора Олександра Карпенка впродовж всього його життя була тема ЗУНР. У доробку науковця 5-ти томна збірка документів, присвячена цьому феномену національної історії України. Саме він заснував першу в Україні наукову школу дослідження історії ЗУНР.

«Сьогодні ми можемо вільно говорити про ці події, однак раніше, в умовах радянського тоталітаризму, коли національна проблематика державотворчого змісту була фактично заборонена, не існувало жодного шансу для тих, хто публічно відстоював ідею державної незалежності й соборності українських земель. На них чекало не тільки невизнання, але й ізоляція від суспільства – запроторення в місця позбавлення волі сумнозвісного ГУЛАГу. Першим, хто насмілився висловитися всупереч звичним радянським ідеологемам, був історик Олександр Карпенко», - йдеться у повідомленні.