Аліна Фролова: ніхто не говорить про мир заради миру

7 жовтня в Івано-Франківську відбулася дискусія між урядовцями держави, народними депутатами України та громадськістю Прикарпаття на тему «Діалоги про Україну», присвячена питанням мирного врегулювання ситуації на Донбасі. Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

0бговорити умови досягнення миру та захисту суверенітету й територіальної цілісності держави на Івано-Франківщину прибули політичний директор Міністерства закордонних справ України Олексій Макеєв, перший заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Антон Колумбет та заступник міністра оборони України Аліна Фролова. Участь у розмові взяли голова обласної державної адміністрації Денис Шмигаль, заступник голови обласної ради Сергій Басараб, народний депутат України Олена Вінтоняк.

Денис Шмигаль: ніхто не збирається капітулювати!

На переконання урядовців, на сьогодні найоптимальнішим варіантом розв’язання ситуації на Сході України є дзеркальне розведення військ на лінії розмежування з обох сторін.

«Задля зменшення ведення прицільного вогню, зниження кількості втрат серед військовослужбовців нам необхідно провести дзеркальне розведення військ з обох сторін від лінії розмежування на відстань до одного кілометра, - зазначила Аліна Фролова. – Відповідний протокол щодо розведення військ був прийнятий в 2015 році. Наразі ми намагаємося перезапустити цей процес».

За словами заступниці міністра оборони, відведення військ відбудеться у трьох населених пунктах: Станиці Луганській, Золотому та Петрівському. Головною умовою даного процесу є повне припинення обстрілів на даній території впродовж семи днів. Разом з тим, на лінії розведення працюватимуть представники місії ОБСЄ та поліція, проводитиметься розмінування території.

Опісля відведення військ також будуть розібрані великі інженерні споруди, відтак розпочнуться роботи із відновлення інфраструктури.

«Сьогодні ніхто не говорить про мир заради миру, - наголосила Аліна Фролова. – Ми всі прагнемо перемоги. Тож маємо бути готовими до ведення війни на всіх без виключення фронтах».

Не менш важливою, на переконання заступника міністра, є робота щодо відновлення довіри місцевого населення Донбасу до дій уряду та керівництва держави.

У рамках зустрічі були обговорені можливі ризики для України внаслідок відведення військ, відновлення трансляції українського мовлення, умови проведення виборів на окупованих територіях.