У Бурштині відкрили Меморіал Героїв України

23 травня у Бурштині вшанували пам’ять всіх українців, що пожертвували власним життям у боротьбі за свободу та Незалежність України. Про це повідомили в Бурштинській міській раді.

Значущою подією в цей день для Бурштина стало відкриття Меморіалу Героїв України у Бурштинському енергетичному коледжі ІФНТУНГ.

За словами директора коледжу Олександра Джури, ідея встановлення Меморіалу належить ГО «Бурштинське міське об’єднання воїнів АТО», автором Меморіалу став заслужений скульптур України П.Ф. Штаєр. До спорудження долучилися ДТЕК Бурштинська ТЕС, депутат Івано-Франкіської обласної ради, випускник коледжу Б.М. Станіславський, підприємтсва міста та області, студенти та колектив енергетичного коледжу.

Читайте також: У Цуцилові реконструювали меморіальний комплекс ОУН-УПА

Почесну місію відкриття Меморіалу доручили Сашку Савчаку – 6-річному сину загиблого учасника АТО Вадима Савчака та ветерану ОУН-УПА Федору Степановичу Наритнику.

«Сьогодні ми відкриваємо не пам’ятник, це, насамперед, шана нашій українській історії – Б. Хмельницькому, Є. Коновальцю, С. Петлюрі, С. Бандері, мрія яких щодо незалежності України здійснилася. Це вічна пам’ять нашим бурштинським Героям УПА, нашим покійним Героям АТО, усім тим, хто боронив нашу країну протягом останніх п’яти років. Щиро дякую нашим сучасним Героям міста, які ініціювали встановення Меморіалу саме на цьому місці, щоб ми виховували в нашій молоді національну культуру та патріотизм. Слава Україні!», – зазначила міський голова Роксолана Джура.

В ході заходу міський голова Р. Джура спільно з комісаром Галицього РВК К. Яковлевим вручили учасникам АТО та ветеранам ОУН-УПА грамоти за важливий особистий внесок у боротьбі за незалежність української держави, грошові винагороди, нагородили воїна ОУН-УПА Федора Наритника нагрудним знаком «За відродження України», учасників АТО відзнаками «За участь в антитерористичній операції», нагрудними знаками «За взірцевість у військовій службі» ІІІ ступеня, «За оборону рідної держави», «Захисник Вітчизни», орденами «За службу державі».

Відзнакою «За бойову звитягу» від Івано-Франківської ОДА та обласної ради посмертно нагородили учасника АТО Соківку В.М.

Хвилиною мовчання вшанували Героїв м. Бурштин, учасників АТО, які загинули та померли в зоні проведення антитерористичної операції, захищаючи мир та територіальну цілісність України:

Миколу Білоголовського (2014 рік);

Вадима Савчака (2015 рік);

Володимира Соківку (2015 рік);

Сергія Шварцова (2016 рік);

Арсена Максименка (2017 рік);

Володимира Наритника (2017 рік);

Романа Костіва (2018 рік);

Олександра Шатрова (2018 рік);

Василя Волошина (2018 рік).