У Цуцилові реконструювали меморіальний комплекс ОУН-УПА

У селі Цуцилові Надвірнянського району після реконструкції відкрили меморіальний комплекс ОУН-УПА. Про це повідомили в прес-службі Івано-Франківської ОДА.

У освяченні та відкритті меморіалу взяли участь заступник голови облдержадміністрації Ігор Пасічняк, голова райдержадміністрації Олександр Кеніз, голова районної ради Іван Гурмак, вояки ОУН-УПА, учасники російсько-української війни, учні Прикарпатського військово-спортивного ліцею, депутати обласної та районної рад, духовенство та громада села.

Почесну варту під час посвячення пам’ятного комплексу несли ліцеїсти військово-спортивного ліцею.

На місці поховань священики відслужили чин панахиди та освятили могили. Крім того, військовими було виконано салют на їх честь.

«Ми, українська нація, – єдині. Ми знаємо, за що ми боремось, ми знаємо, хто ми є, і сьогодні ми маємо підтримку всього цивілізованого світу. Ми маємо сильне військо. Ніхто не побудує нам державу за нас. І дуже важливо, аби усі ми, особливо молоде покоління, пам’ятали своїх Героїв», – зазначив голова РДА Олександр Кеніз.

Під час реконструкції вдалося відновити 47 могил, з них 43 учасники визвольних змагань жителів села Цуцилів це – вояки УПА, провідники ОУН районного проводу, референти Ланчинецького та Надвірнянського надрайонного проводів ОУН, станичні ОУН, санітарка та зв’язкова Станиславівського окружного проводу ОУН. Крім жителів села Цуцилів на Меморіалі похоронені: вояк УПА з с. Грабовець, вояк УПА з с. Красна, господарчий референт Надвірнянського надрайонного проводу ОУН «Сірко» Михайло Кметюк та референт Крайового проводу «Ганді». Прізвища референта Крайового проводу на псевдо «Ганді» та вояка УПА з с. Красна, на жаль, на сьогодні ще не встановлено.

З часу побудови Меморіального комплексу пройшло 28 років відповідно виникла необхідність проведення ремонтних робіт. За сприяння обласної та районної влади на ремонтні роботи було виділено кошти в сумі – 330 тис. грн. з районного бюджету та 280 тис. грн. з обласного бюджету.

Посадовці відзначили ветеранів ОУН-УПА, учасників АТО відзнаками «За заслуги перед Надвірнянщиною», подяками голови районної ради та спільними грамотами Надвірнянської районної державної адміністрації, районної ради.

Також відвідали жительку с. Цуцилова сестру загиблих 1947-1948 роках вояків УПА 88-річну Марію Бойчук, якій вручили подяку голови районної ради.

У рамках заходів учасниками російсько-української війни організована виставка військового спорядження.