Руслан МАРЦІНКІВ: «Галка» вже показала свої переваги: заощаджує кошти та час пасажирів, а перевізнику оптимізує економічну роботу

Через 10 днів – з 1 березня – в Івано-Франківську комунальний транспорт повністю перейде на автоматизовану систему обліку оплати проїзду. Отож пасажири, в т. ч. пільгових категорій, на комунальних автобусах і тролейбусах повинні будуть обов’язково валідувати електронну транспортну картку «Галка». А тим пасажирам, які такої картки не матимуть і оплачуватимуть готівкою, проїзд обходитиметься дорожче.

Фінальна підготовка до переходу на е-картки у Франківську почалася ще наприкінці 2020 року. В останні місяці їхній оператор – КП «Електроавтотранс» – налагодив системний контроль за наявністю проїзних квитків. Щодня на комунальному транспорті працює 6-7 груп контролю, які, перевіряючи оплату за проїзд, ще й привчають пасажирів до користування «галкою». Контролери мають спеціальне обладнання, яке перевіряє реєстрацію е-картки на транспортному засобі. Якщо під час контролю поїздка буде незареєстрована чи неоплачена, контролери мають право штрафувати.

Директор КП «Електроавтотранс» Віталій Голутяк наголошує, що підприємство посилить роботу контролерів: «Із 1 березня всі жителі Івано-Франківської міської ТГ повинні обов’язково реєструвати свою поїздку в нашому транспорті щоразу, коли заходять у салон. Чи це платна картка, чи пільгова, учнівська або студентська... Всі картки повинні бути відмічені на валідаторах».

Перехід на систему електронного обліку вже показав свої переваги. Ось якими були підсумки січня 2021 року для КП «Електроавтотранс»: всього перевезено 894 792 пасажири, картки «Галка» поповнено на суму 598 006 грн; платних пасажирів було 69,4%; пільгових – 30,6% (щоправда, валідація пільгової «Галки» здійснювалася лише приблизно в третині фактичних поїздок пільговиків); готівкові квитки – 48,4%; пільгові картки «Галка» – 30,6%; загальна картка «Галка» –16,2%.

Так само цілковито прозорою є ситуація з пасажирами, які в січні платили за проїзд: готівкова оплата – 69,8%; безготівкова – 30,2%. Безготівкові платні валідації мали такий вигляд: картка «Галка» – 77%; банківська картка – 21%; QR – 1,5%; Еasy Wallet – 0,4%; SMS – 0,1%. Така детальна інформація, безумовно, допомагатиме краще розуміти транспортну ситуацію в місті і приймати адекватні управлінські рішення.

Але в місті, коли налагодили безпроблемний випуск електронних карток і випустили понад 80 тисяч різних видів «Галки», постала інша проблема. Хоч ще 25 травня минулого року почали безплатно видавати е-картки для населення пільгових категорій, директор департаменту соціальної політики Василь Семанюк понад місяць тому почав бити на сполох, бо пільговики, а це передусім пенсіонери і студенти, ще не забрали свої 5 тисяч готових «галок» попри надсилання їм повідомлень. На 15 лютого, за інформацією міського департаменту соціальної політики, не забрали 4 373 пільгові картки з майже 41,5 тисячі виготовлених.

«Мабуть, це пов’язано з тим, що проїзд наразі ще можливий і з карткою попереднього зразка. Але з березня проїзд у комунальному транспорті стане можливий виключно з новою «Галкою», яку потрібно буде валідувати. Але потім за 1-2 дні неможливо буде видати всі картки, тому краще не зволікати та забрати картку заздалегідь», – наголосив В. Семанюк.

Міська влада своєю тарифною політикою заохочує жителів міста і сіл користуватися саме е-карткою. За рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради встановлено такі тарифи на послуги перевезення в комунальному транспорті: транспортна картка «Галка» загальна в режимі одноразової поїздки – 4 грн; «Галка» студентська в режимі одноразової поїздки – 2 грн. А от оплата проїзду банківською карткою, смс-квитком і додатком Easy Wallet становитиме вже 5 грн, разовий квиток у водія за готівку – 6 грн, а штрафний квиток від контролера – 120 грн.

«Застосування транспортних карток «Галка» вже показало свої переваги: дає можливість заощаджувати як кошти, так і час пасажирів, а підприємству-перевізнику допоможе оптимізувати економічну роботу завдяки чіткому обліку пасажирів і контролю за коштами, отриманими від перевезень. «Галка» допоможе краще розуміти ситуацію на комунальному транспорті і, відповідно, швидше на неї реагувати», – запевняє міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Запровадження електронної «Галки» в Івано-Франківську стало можливим після радикального оновлення транспортного парку КП «Електроавтотранс», яке за останні три роки отримало 61 новий автобус і 29 нових тролейбусів, а також 25 раніше експлуатованих у західних країнах тролейбусів.

Наразі їздити за посвідченнями зможуть лише учасники бойових дій, особи з інвалідністю, які не проживають на території міської громади, пільговий проїзд за звичайними посвідченнями залишиться до моменту розв’язання цього питання на рівні Кабінету Міністрів України.