Прикарпатець, який створив ботоферму для росіян, отримав 4 роки позбавлення волі

Калуський міськрайонний суд виніс вирок уродженцю села Підмихайля Калуського району, якого звинуватили у відмиванні майна, одержаного злочинним шляхом.

У червні 2018 року обвинувачений зареєструвався на російській платформі, де отримав інформацію про необхідне спеціальне обладнання, яке дозволяє вчиняти незаконне втручання в роботу автоматизованих мереж операторів мобільного зв'язку та вирішив придбати його.

У період з 2018 по 2021 роки обвинувачений з корисливою метою, придбав та використав 10 700 сім-карток оператора мобільного зв'язку України. При цьому він знав та усвідомлював, що своїми діями він здійснює незаконне втручання в роботу телекомунікаційних мереж, що порушує встановлений порядок маршрутизації.

Зокрема, через злочинну діяльність обвинуваченого оператору мобільного зв`язку було завдано шкоду на суму 290 тисяч гривень.

«Внаслідок умисних дій обвинуваченого російський онлайн-сервіс отримав можливість здобувати інформацію, підробляти її, блокувати, спотворювати процес обробки інформації, тобто негативно впливати на інформаційний простір та заподіювати шкоду інформаційній безпеці України», - йдеться у вироку суду.

Зокрема, в період з 25.11.2018 по 23.07.2021 обвинувачений умисно, з корисливою метою, придбав та використав 11 288 SIM-карток українських операторів стільникового зв'язку. З одного українського мобільного номеру оператора стільникового зв'язку він заробляв від 40 до 150 російських рублів.

На співпраці з росіянами він міг заробити до 300 тисяч гривень.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованих йому кримінальних правопорушень не визнав, цивільний позов також не визнав, оскільки жодних збитків він не завдав.

Незважаючи на невизнання вини обвинуваченим, його вина доводиться показами представника потерпілого, свідка та матеріалами кримінального провадження.

Суд визнав обвинуваченого винуватим та остаточно призначив покарання - 4 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, місцевого самоврядування та в органах, що надають інформаційні послуги строком 2 роки, з конфіскацією майна, яке є його власністю.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.