Франківські депутати закликали уряд зберегти медичні заклади та кваліфікованих медиків

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення щодо законопроєкту в сфері лікарського самоврядування.

Текст звернення:

Голові Верховної Ради України

Руслану СТЕФАНЧУКУ

Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайлу РАДУЦЬКОМУ

Запровадження лікарського самоврядування є важливою складовою побудови ефективної і стійкої системи охорони здоров’я населення. Справедливого та демократичного закону вже більше 10 років очікує лікарська громада України, який необхідний для якісних змін нашої системи охорони здоров’я. Парламент проголосував у першому читанні варіант, який подав Кабінет Міністрів.

Звертаємось до комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування і до спікера Парламенту щодо вжиття заходів з метою недопущення запровадити повністю контрольоване державою врядування над лікарською сферою. А тому необхідно дуже виважено поставитись до підготовки законопроєкту №10372 до другого читання та врахувати поправки, які змінять філософію майбутнього закону і обʼєднає лікарську спільноту, а не зробить їх підконтрольними. Буде дуже сумно усвідомлювати що хтось з народних депутатів зможе віддати свій голос за законопроєкт, який буде пропонувати фейкове самоврядування, а не реальне демократичне врядування сформоване на професійних демократичних принципах. Час ще є, тож просимо доопрацювати в комітеті даний законопроєкт.

Вважаємо, що сьогодні одним з важливих пріоритетів є — зберегти всі медичні заклади та кваліфікованих медиків в Україні. А кожен лікар має отримати професійну волю та професійний захист у своїй роботі. Саме тому, ми переконані в необхідності проведення заходів щодо нівелювання соціально-політичних ризиків, зокрема корупційних, які можуть виникнути у ході реформування національної системи охорони здоров'я.

В парламенті було зареєстровано законопроєкт №10388 «Про лікарське самоврядування» авторства народного депутата Оксани Савчук, який підтримала велика кількість професійних лікарських асоціацій і товариств України, зокрема: Національна Лікарська Рада та Українська медична експертна спільнота.

Його прийняття дало б можливість через створення в Україні самоврядної лікарської організації збалансувати відносини між основними учасниками ринку медичних послуг, що створюється, а також збільшити відкритість і публічність системи управління в галузі охорони здоров’я, що сприяло б сталості і прогнозованості функціонування системи охорони здоров’я в Україні. Законопроєкт пропонував делегування повноважень від держави до самоврядної організації – від визнання права на здійснення лікарської діяльності на території України до ведення реєстру усіх лікарів України, ведення їх безперервного професійного розвитку протягом усієї лікарської кар’єри. Однак, він не був підтриманий у парламенті, як і альтернативний до урядового законопроєкту у редакції народного депутата Іванни Климпуш-Цинцадзе.

Саме тому, звертаємось до Вас з метою покращити урядовий законопроєкт. Адже впровадження професійного самоврядування лікарів та наділення органів лікарського самоврядування відповідними повноваженнями в сфері регулювання лікарської діяльності і контролю їх професійної відповідальності стане однією з основ адаптації законодавства України до світової та європейської практики з метою створення збалансованої системи захисту права пацієнта на безпечну і якісну медичну допомогу через врегулювання питань здійснення лікарської практики, професійної відповідальності лікарів за її належне провадження.

На основі вищезазначеного, ми, депутати Івано-Франківської міської ради, звертаємося до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, голови Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького виважено та відповідально підійти до розгляду в комітеті та в залі парламенту законопроєкту про реальне та демократичне лікарське самоврядування, а не фейкове. Вам не має бути соромно перед лікарською і медичною громадою України.

Схвалено на пленарному засіданні чергової 43-ї сесії Івано-Франківської міської ради.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.