Франківські депутати просять уряд надати пільги бізнесу через удари по критичній інфрастуктурі

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення щодо необхідності запровадження на рівні держави компенсаційних механізмів, надання можливих пільг населенню, бізнесу та підприємствам критичної інфраструктури для сталого проходження опалювального періоду 2024-2025 років в умовах воєнного стану.

Текст звернення:

Кабінету Міністрів України

Чергові акти тероризму і геноциду з боку російських агресорів, спрямовані на руйнування енергетичної системи України, ставлять питання сталого проходження опалювального періоду 2024-2025 років під загрозу. Починаючи з березня 2024 року, українська енергосистема постійно зазнає цілеспрямованих російських атак. Тільки за останні місяці росією знищено 80% об’єктів теплової генерації, а також значно пошкоджено об’єкти розподілу та генерації електроенергії по всій країні, зокрема теплові та гідроелектростанції і магістральні підстанції.

Безумовно, масовані повітряні російські атаки на енергетичну систему України мали на меті не тільки пошкодити енергосистему, а й спричинити масштабний збій у її роботі.

Наразі енергетична ситуація в нашій країні дуже складна через постійні руйнування, тому ПрАТ «Національна енергетична компанія «Укренерго» і запровадила графіки погодинного відключення світла, щоб утримувати роботу енергосистеми в належному стані.

У зв’язку з викликами в енергетичній системі України в умовах воєнного етану виникає необхідність забезпечення потреб населення та бізнесу, об’єктів критичної інфраструктури відповідним обладнанням: генераторами,трансформаторами та їх комплектуючими тощо.

Так, у грудні 2022 року, реагуючи на необхідність забезпечення українців альтернативними джерелами енергії, Кабінет Міністрів України терміново звільнив від імпортних мит та податку на додану вартість не тільки генераторні пристрої, але й комплектуючі для виготовлення в Україні енергетичного обладнання. Дія відповідних постанов продовжувалась.

Але наразі ці пільги для постачальників енергетичного обладнання на державному рівні вже не передбачені.

До початку цьогорічного опалювального періоду залишилося майже 4 місяці. За такий невеликий термін сільським, селищним, міським радам і підприємствам водо- та теплопостачання необхідновчасно, якісно та в повному обсязі завершити реалізацію заходів із підготовки інфраструктури населених пунктів до осінньо-зимового періоду 2024-2025 років.

В умовах воєнного стану Івано-Франківська міська рада докладає максимальних зусиль для виконання своїх повноважень, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», зокрема в частині утримання та ефективної експлуатації об’єктів житлово-комунального господарства, а також надання населенню соціальних і комунальних послуг необхідного рівня та якості.

З огляду на необхідність забезпечення належної підготовки об’єктів житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2024-2025 років, а також надання можливості громадянам ібізнесу, підприємствам критичної інфраструктури в забезпеченні альтернативними джерелами енергії, влаштуванні обладнання для децентралізації генерації енергії та проведенні енергомодсрнізації, звертаємося до Уряду України з проханням розробити та запровадити необхідні заходи подолання викликів та загроз у зимовий період, зокрема:

  • розглянути можливість звільнення від оподаткування податком на додану вартість робіт/послуг, або його зменшення пов’язаних із будівництвом об’єктів у сфері водо- та теплопостачання, що виконуються з метою енергетичної модернізації;
  • розглянути можливість встановлення пільгової ставки податку на додану вартість для підприємств, що здійснюють господарську діяльність із виробництва/постачання теплової енергії та реалізації послуг із водопостачання та водовідведення;
  • розглянути можливість встановлення нульової ставки податку на додану вартість та звільнення від сплати ввізного мита на товари, що ввозяться на митну територію України та використовуються для енергомодернізації підприємств;
  • розглянути можливість запровадження компенсації вартості встановлених теплогенеруючих установок органами місцевого самоврядування за договорами місцевого запозичення або підприємствами за договорами запозичення укладених під місцеві гарантії;
  • розглянути можливість отримання пільгових кредитів відповідно до Державних програм «Доступні кредити 5-7-9%» та «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» підприємствами житлово-комунального господарства;
  • розглянути можливість зменшення ставок екологічного податку;
  • розглянути можливість запровадження економічних стимулів для оптимізації мереж і новітніх технологій їх обслуговування шляхом впровадження довгострокового стимулюючого тарифоутворення.

Через бойові дії, які ведуться на території України та постійне руйнування об’єктів енергетики та критичної інфраструктури, зважаючи на те, що фінансово-економічний стан комунальних підприємств залишається вкрай незадовільним, а в державному та місцевих бюджетах відсутній необхідний ресурс на їх підтримку, тому вважаємо, що прийняття таких рішень є надзвичайно важливими найближчим часом.

Звернення схвалено на пленарному засіданні чергової 43-ї сесії Івано-Франківської міської ради

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.