Водій, який скоїв смертельну аварію на Надвірнянщині, отримав 3,5 роки ув’язнення

Надвірнянський районний суд виніс вирок уродженцю Житомирщини, який, керуючи транспортним засобом в стані алкогольного сп'яніння порушив правила безпеки дорожнього руху, що спричинили смерть потерпілого.

14 грудня 2022 оку о 05:35 хв., у темну пору доби, водій, перебуваючи у стані алкогольного сп'яніння, керуючи автомобілем марки RENAULT KANGOO, рухався ділянкою автодороги О-090901 Надвірна - Бистриця, що у с.Пасічні Надвірнянського району у напрямку с. Бистриці. Швидкість вказаного автомобіля становила приблизно 68...77 км/год, що перевищувала максимально-допустиму швидкість для даної ділянки дороги - 50 км/год. В салоні автомобіля RENAULT KANGOO на передньому пасажирському сидінні знаходився пасажир. Водій не обрав в установлених межах безпечної швидкості руху, не врахував дорожню обстановку і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним, унаслідок чого на повороті дороги праворуч не справився з керуванням виїхав за межі проїзної частини дороги ліворуч в кювет, де вчинив наїзд на бетонний місток.

У результаті порушення водієм Правил дорожнього руху України відбулась дорожньо-транспортна пригода, унаслідок якої пасажир автомобіля помер на місці події внаслідок закритої травми лівої половини грудної клітки з переломами ребер, розривом легеневої тканини, гемопневмотораксом, що призвело до виникнення гострої легенево-серцевої недостатності та було безпосередньою причиною смерті.

В судовому засіданні обвинувачений визнав себе винуватим у вчиненні кримінального правопорушенні у повному обсязі при обставинах, викладених в обвинувальному акті. Суду пояснив, що з потерпілим перебував у дружніх стосунках, були кумами та разом працювали по тимчасовим заробіткам. Повернувшись з роботи, разом вирішили відпочити та вживали алкогольні напої. В один момент вирішили поїхати в с. Пасічна до знайомих. Проїжджаючи ділянкою автодороги із поворотом у праву сторону, він проявив неуважність, не обрав в установлених межах безпечної швидкості руху, не врахував дорожню обстановку і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним, унаслідок чого на повороті дороги праворуч не справився з керуванням виїхав за межі проїзної частини дороги ліворуч в кювет, де вчинив наїзд на бетонний місток. У вчиненому щиро розкаявся, вказав що шкодує про вчинене, просить вибачення у потерпілих. Просить суд його суворо не карати.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.286-1 КК України та призначив основне покарання із застосування ст.69 КК України -3 (три роки) 6 (шість) місяців позбавлення волі та додаткове покарання у виді позбавленням права керувати транспортним засобом на строк 5 (п'ять) років.

Строк відбуття покарання рахуватимуть з часу приведення вироку до виконання.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.