Помер декан Педагогічного факультету ПНУ Олексій Рега

11 січня 2024 року на 73-му році життя відійшов у вічність кандидат педагогічних наук, доцент Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, багаторічний декан Педагогічного факультету Олексій Степанович Рега (21.02.1951 – 11.01.2024).

«Світла і вічна пам’ять про Олексія Степановича Регу назавжди залишиться в серцях тих, хто його знав, любив, шанував, хто жив і працював поруч із ним, студентів, яких він навчав. Щирі співчуття рідним та близьким», - повідомили в пресслужбі ПНУ.

Народився Олексій Степанович Рега 21 лютого 1951 р. у с. Тенетниках Галицького району Івано-Франківської області в селянській сімʼї. 1968 р. закінчив Букачівську середню школу. З цього ж року почав працювати на Долинському газопереробному заводі.

У 1969–1971 рр. служив у армії. Упродовж 1972–1977 рр. навчався на історичному факультеті Івано-Франківського державного педагогічного інституту імені Василя Стефаника.

1977 р. скерований на роботу в обласний комітет профспілки працівників освіти і наукових установ на посаду начальника піонерського табору «Зірка» у с. Микуличин (тепер спортивний оздоровчий комплекс «Смерічка» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника).

У 1983–1984 рр. – асистент кафедри педагогіки Івано-Франківського державного педагогічного інституту.

Протягом 1984–1985 рр. – аспірант Одеського педагогічного інституту імені К. Ушинського. Захистив кандидатську дисертацію з педагогічних наук на тему «Формування гуманістичних відносин між підлітками в умовах виховної роботи за місцем проживання» у Київському педагогічному інституті імені Максима Горького (1987 р.).

Упродовж 1986–1989 рр. був головою студентської профспілкової організації педагогічного інституту. Докладав чимало зусиль щодо діяльності студентського самоврядування та налагодження звʼязків студентів з іншими закладами вищої освіти України.

1995 р. разом із професором, членом-кореспондентом АПН України Б. Ступариком, академіком АПН України М. Стельмаховичем був одним із засновників кафедри історії педагогіки.

Упродовж 1994–2002 рр. – учений секретар спеціалізованої вченої ради для захисту кандидатських дисертацій з теорії та історії педагогіки у Прикарпатському університеті імені Василя Стефаника.

З 1997 р. – декан педагогічного факультету, а з 2004 р. до 2019 р. – директор Педагогічного інституту (згодом факультету) Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Наукові інтереси О. С Реги пов’язані з проблемами національного виховання дітей та юнацтва, розвитком гуманістичної педагогіки. Нагороджений відзнакою «Відмінник освіти України.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.