У Палаці Потоцьких реконструюють корпус за 34 млн. гривень

14 грудня 2023 року в палаці Потоцьких відбулася перша пресконференція проєктної ініціативи: «Створення інфраструктури для бізнесу, що постраждав від війни», яка виконується в межах проєкту «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів (SRER)», що реалізується ПРООН за підтримки проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), який фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Проєктна ініціатива «Створення інфраструктури для бізнесу, що постраждав від війни» впроваджується виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради в особі Департаменту інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв’язків, туризму та промоцій міста.

Мета проєктної ініціативи – стимулювати відновлення економіки Івано-Франківська шляхом створення «ділової» інфраструктури в будівлі «А» Комплексу колишнього палацу Потоцьких для місцевого та релокованого бізнесу.

Як пояснює директор Департаменту інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв’язків, туризму та промоцій міста Ігор Попадюк, за проєктом буде зроблено ремонтно-реставраційні роботи першого пускового комплексу будівлі палацу Потоцьких (корпус «А») для креативного бізнесу, який постраждав від війни та не міг функціонувати повноцінно.

«У рамках цієї програми наш департамент, як структурний підрозділ міськради, буде впроваджувати даний проєкт. Зауважу, що до нього входить і виділення 1 мільйона гривень для 10-ти підприємців креативного бізнесу, щоб підтримати їх розвиток – йде мова про десять ваучерів по 100 тисяч гривень кожен», – розповів Ігор Попадюк.

Тривалість проєкту: 07.11.2023 - 30.09.2024

Бюджет проєкту: 34 102 125,59 грн або 921 679,07 дол.США

В тому числі:

внесок ПРООН – 27 311 583,67 грн або 738 150,91 дол.США

внесок муніципалітету (співфінансування) – 6 790 541,92 грн або 183 528,16 дол.США

За словами директора КП ПІК ПАЛАЦ Володимира Гайдара, такий проєкт дає потужний старт для того, щоб залучати бізнес, клієнтів і робити палацову територію залученою до життя міста. Наголосив на тому, що пристосування історичних будівель і споруд до нової функції – найкращий шлях збереження історичних пам’яткових комплексів.

«Для міста залучення коштів ззовні – величезний плюс, бо місто на даний час немає великих коштів для того, щоб робити ремонтно-реставраційні роботи, які є дорожчими – іноді в рази – від нового будівництва. Тому однозначно є велика користь від проєкту, як для міста так і для громади. Палацовий комплекс, який знаходиться в центрі Франківська, на жаль, зараз задіяний дуже мало для міста, але з приходом таких функцій, нових проєктів, надалі він буде задіюватися все більше, ставати середовищем для креативного бізнесу, мистецтва, науки та туристів», – розповів Володимир Гайдар.

Основні завдання проєкту:

  • Здійснити реставраційні роботи першого пускового комплексу будівлі «А» площею понад 589 кв.м., а саме: облаштування конференц-зали, облаштування коворкінгу для представників креативних індустрій, створення студії звукозапису та студії аналогового/цифрового фото.
  • Об’єднати представників креативних індустрій у новоствореному просторі, створити умови для їхнього розвитку та масштабування.
  • Надати ваучерну підтримку щонайменше 10-ти МСП.
«Основна ціль проєкту – створити належну інфраструктуру для розвитку бізнесу в місті Івано-Франківську: як для місцевих, так і релокованих підприємств. Що досить важливо, адже у місті брак таких майданчиків, де люди можуть працювати, проводити масштабні івенти. Проєкт покликаний створити коворкінг, великий конгрес-центр, де можна буде зробити багато хороших подій. Ми зовнішньо залучили 80% даного проєкту – це важливий вклад в економіку нашого міста», – акцентує менеджер проєктної ініціативи «Створення інфраструктури для бізнесу, що постраждав від війни» Христина Мельник.

Передбачені активності в рамках впровадження проєктної ініціативи:

  • Актуалізація проєктно-кошторисної документації та проходження експертизи, що включає в себе оновлення проєктної документації відповідно до змін у проєкті, включення нових елементів або змін існуючих, а також складання кошторису на основі оновленої документації.
  • Виконання будівельних та інженерних робіт - відповідно до отриманої ПКД проведення тендерної процедури з виконання будівельних та інженерних робіт.
  • Закупівля обладнання для запуску студій звукозапису, аналогового/цифрового фото.
  • Закупівля обладнання/меблів для коворкінгу та конференц-зали: ноутбуки, проєктор, монітор, система конференц-зв’язку, мікрофони та ін.
  • Планування та проведення подій – пресконференцій, серії майстеркласів з аналогового фото та звукозапису, зустрічі зі стейкхолдерами, конференції креативних індустрій та форуму.
  • Проведення конкурсу ваучерної підтримки: 10 підприємців у рамках конкурсного відбору отримають ваучерну підтримку для підтримки бізнесу.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.