В Івано-Франківську відбудуться фотовиставки до ювілею Павла Дроб’яка

З нагоди 75-річного ювілею Павла Дроб'яка 12 травня в Підземному Переході ВАҐАБУНДО у Івано-Франківську відбудеться святкове зібрання давніх Павлових друзів, шанувальників його творчості та не тільки.

«Буде доступно для перегляду дві фотовиставки. "Одного разу в Дземброні..." - фотопроєкт львівського фотографа Олега Огородника, давнього товариша Павла - це двадцять п'ять ціанотипних зображень, що розкривають образ ФотоПавла. Також п'ятнадцять робіт із "золотого фонду" Павла Дроб'яка в мінімалістичному поштівковому форматі. Буде транслюватися годинна нарізка фото та відео з життя ювіляра на Прикарпатті та в рідних Дмитровичах: відкриття виставок, інтерв'ю, творчі посиденьки, сільськогосподарські роботи і т. п. Все дійство буде супроводжувати спів улюблениці ювіляра Елли Фіцджеральд, яку Павло лагідно називав Рефрежиратор», - повідомили організатори заходу.

Довідка.

Павло Дроб’як народився 1 травня 1948 року в селі Дмитровичі Пустомитівського району на Львівщині. У 1975 році переїхав до Івано-Франківська. 1989 року вступив до Спілки фотохудожників України, був одним з її фундаторів і брав участь у складі делегації фотомитців Прикарпаття в роботі Установчої конференції спілки 9-10 грудня 1989 року в Києві. З 1991 – вільний фотограф. Творчою фотографією почав займатися в першій половині 70-х років. Співпрацював з фотоклубами Львова («Будівельник», «Семафор») та Івано-Франківська («Ватра»). З 1989 у фотоклубі «Колумб» (Тисмениця). Плідно співпрацював з міжнародною бієнале «IMPREZA». У 1996 за успіхи на міжнародній арені відзначений званням AFIAP – Художник Міжнародної Федерації Фотомистецтва. В другій половині 90-х активно долучився до заснування у Франківську національної бієнале «Природа».

У 1975 році Павло на постійно перебрався до Івано-Франківська, де провів майже чверть століття, яке було найбільш творчо плідними в його житті. Активно працював в періодичній пресі. Автор ілюстрацій в каталогах художніх виставок, збірках поезій, рекламних буклетах, краєзнавчих, наукових, фотографічних та мистецьких виданнях. В числі інших митців ФотоПАВЛО був охоплений мистецьким середовищем «Станіславський феномен». У 1989 році мав персональну виставку в рамках першої міжнародної художньої бієнале «Імпреза» (Івано-Франківськ) та групові виставки з художниками у 1988 (Каунас, Литва) і 1988 (Івано-Франківськ) роках. 1993 рік – персональна виставка «Фотографія» в приміщенні фотоательє «Горизонт» у Івано-Франківську. У 1994 році в Івано-Франківському державному художньому музеї реалізував в співпраці з мистецтвознавцем Віктором Мельником проєкт «MEMORIA ‘94” про кам’яну цвинтарну пластику Прикарпаття. У 2008 в культовому франківському арт-кафе «Химера» відбулася остання прижиттєва персональна виставка автора. В Дмитровичах, рідному селі Павла у 2018 в Народному домі відбулася фотовиставка «Best of ФотоПАВЛО» – найкращих робіт Павла Дроб’яка періоду 1980-90 рр. Згодом ця ж виставка експонувалася в Народному домі Давидова.

Нагороджений медаллю лауреата другого Всесоюзного фестивалю народної творчості (1987) і грамотою Івано-Франківського облвиконкому за сумлінну довголітню працю по пропаганді краєзнавства. Був відзначений стипендією Міністерства культури України для видатних діячів культури і мистецтва. Нагороджений золотою медаллю FIAP (Міжнародна Федерація Фотомистецтва) на Третій міжнародній фотобієнале чорно-білої фотографії «AQÜEDUCTE’94» в Серданьойола-дель-Валлес (Іспанія).

Учасник чисельних фотовиставок в Україні, Білорусі, Австрії, Англії, Аргентині, Бельгії, Великобританії, Естонії, Іспанії, Італії, Канаді, Польщі, Португалії, Росії, Угорщині, Франції, Чехословаччині. Окремі роботи Павла Дроб’яка знаходяться в приватних колекціях Канади, у фонді Фотоасоціації Сарагоси (Іспанія), в музеї Photography Museum Photographic Founds (Серданьйола-дель-Валлес, Іспанія), в Центрі візуального мистецтва «Батана» (Ровінь, Хорватія).

Наприкінці 90-х повернувся до рідного села Дмитровичі, щоб допомагати старенькій мамі поратися з господарством. Шостого червня 2009 несподівана раптова хвороба вкоротила віку чудовій людині та непересічному фотомайстрові..

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.