Водій, який скоїв смертельну аварію на Коломийщині, відбувся умовним терміном

Коломийський міськрайонний суд виніс вирок уродженцю Кіровоградської області, який порушив правила безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, що спричинило загибель двох осіб.

10.11.2016 року приблизно о 15:50 хв. в с.Корничі Коломийського району обвинувачений, керуючи автомобілем марки «Аudi А4», рухався ділянкою автодороги «Стрий Чернівці-Мамалига» у напрямку до м.Чернівців. Обвинувачений не врахував дорожню обстановку, не обрав безпечної швидкості руху, своєчасно не вжив заходів для зменшення швидкості руху до швидкості попутного автомобіля або до зупинки транспортного засобу, оскільки зустрічна смуга була зайнята іншим транспортним засобом, проявив неуважність, з метою об’їзду перешкоди у виді вантажного транспортного засобу, який рухався перед ним в попутному напрямку, різко повернув кермо вліво, внаслідок чого виїхав на смугу зустрічного руху, де допустив зіткнення з автомобілем марки «Mitsubishi Outlander».

У результаті порушення обвинуваченим вимог Правил дорожнього руху України відбулась дорожньо-транспортна пригода, унаслідок якої загинули пасажирки автомобіля «Аudi А4» внаслідок отриманих тілесних ушкоджень.

Під час судового розгляду обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого злочину по суті визнав частково. Він пояснив, що 10.11.2016 року він керував автомобілем «Аudi А4». У салоні автомобіля, крім нього, знаходились його дружина, її сестра, а також жінка, яка підсіла в салон автомобіля по дорозі. Обвинувачений також підтвердив, що на колесах задньої вісі його автомобіля були встановлені шини різних моделей з різними малюнками протектора, оскільки він користувався запасним колесом, так як основне вийшло з ладу. Незважаючи на те, що експлуатація автомобіля з такими шинами заборонена, обвинувачений використовував автомобіль.

«Момент дорожньо-транспортної пригоди обвинувачений не пам’ятає, оскільки вона трапилася миттєво, а пригадує, що безпосередньо перед цією пригодою він побачив перед собою вантажний автомобіль, і з метою уникнення зіткнення з його задньою частиною обвинувачений виїхав на смугу зустрічного руху, де і сталася ця дорожньо-транспортної пригода. Він вважає, що вона трапилась через додатковий шар дорожнього покриття, встановленого на смузі руху автомобіля обвинуваченого, а цей шар він вчасно не помітив через відсутність попереджувальних дорожніх знаків про проведення ремонтних робіт. Обвинувачений також щиро розкаявся в тому, що внаслідок цієї пригоди загинули його дружина та їхня подруга. При ухваленні вироку обвинувачений просить врахувати також те, що він 09.03.2023 року уклав шлюб з жінкою, вони очікують народження їхньої дитини, оскільки його дружина перебуває у стані вагітності, що стверджується документально», - йдеться у виркоу суду.

Хоча в обвинувальному акті, затвердженому 01.06.2017 року, і вказано про відсутність обставин, які пом’якшують покарання обвинуваченого, однак, суд вважає за доцільне визнати такими наступні обставини: щире каяття обвинуваченого щодо тяжких і непоправних наслідків вчиненого, висловлене ним в судових засіданнях 03.03. та 17.03.2023 року, враховуючи що в цій дорожньо-транспортній пригоді загинула також його дружина; неодноразове прохання пробачення у потерпілого як батька іншої загиблої потерпілої; вперше притягнення обвинуваченого до кримінальної відповідальності; вчинення злочину у молодому віці; наявність позитивної характеристики за місцем проживання.

«Суд вважає за необхідне дати правову оцінку позиції потерпілого, який у судових дебатах зазначив про те, що він погоджується з позицією сторони обвинувачення про призначення обвинуваченому основного покарання у виді 8 років позбавлення волі. Однак, при цьому суд бере до уваги, що ні цей потерпілий, який брав участь у судових засіданнях зі своїм представником, ні його представник протягом всього судового розгляду (дана справа перебувала в провадженні суду з 01.06.2017 року), тобто тривалий час, не заявили жодних вимог до обвинуваченого, в тому числі цивільного позову про будь-які відшкодування завданої злочином шкоди, а також і протягом всього судового розгляду ні потерпілий , ні його представник навіть усно не висловили жодних вимог про здійснення обвинуваченим будь-яких відшкодувань. Отже, суд дійшов висновку, що цей потерпілий на час закінчення судового розгляду даного провадження не мав юридичних претензій до обвинуваченого. Таким чином, проаналізувавши процесуальну поведінку потерпілого протягом всього судового розгляду, суд дійшов висновку, що висловлена вже у стадії судових дебатів пасивна згода як потерпілого із запропонованим прокурором суворим покаранням у виді 8 років позбавлення волі є не більш, ніж його психологічною реакцією на те, що обвинувачений тривалий час, а саме до лютого, березня 2023 року не звертався до потерпілого з пробаченнями та не вважав за необхідне порозумітися з ним. Однак, така позиція не може вважатися достатньою правовою перешкодою для звільнення обвинуваченого від відбування основного покарання з випробуванням», - йдеться у вироку суду.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.286 КК України, та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п’ять) років з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 (три) роки. На підставі ст.75 КК України звільнив його від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення воліз випробуванням, з іспитовим строком 3 (три) роки.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Івано-Франківського апеляційного суду через Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.