Прикарпатець, який скоїв крадіжку на Косівщині, отримав 5 років позбавлення волі

Косівський районний суд виніс вирок прикарпатцю, який обікрав домоволодіння в Косівському районі.

У період з 07.00 по 13.00 годин 28 грудня 2019 року обвинувачений прибув у село Пістинь Косівської міської територіальної громади Косівського району, зайшов на прибудинкову територію житлового будинку, впевнився у відсутності власника вказаного будинку та інших осіб, після чого шляхом відтискання рами метало-пластикового вікна проник у приміщення житлового будинку.

«Перебуваючи у приміщенні вказаного житлового будинку, обвинувачений вчинив крадіжку належних чоловіку власниці житлового будинку грошових коштів в сумі 127000 (сто двадцять сім тисяч) гривень, 13000 (тринадцять тисяч) доларів США, та 50 (п’ятдесят) Євро. Після вчинення кримінального правопорущення обвинувачений з викраденими грошовими коштами місце вчинення кримінального правопорушення покинув, викраденими грошовими коштами розпорядився на власний розсуд, спричинивши потерпілому майнову шкоду на загальну суму 436 161 (чотириста тридцять шість тисяч сто шістдесят одну) гривню», - йдеться у вироку суду.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненому кримінальному правопорушенні не визнав пояснив, що інкриміноване йому кримінальне правопорушення він не вчиняв. Вважає, що сторона обвинувачення не довела його вини, а свідків очевидців даної крадіжки також немає. Фактично він проживає в м. Івано-Франківську та 28.12.2019 року в Косівському районі взагалі не перебував. Просить постановити виправдувальний вирок.

Як встановило слідство, проникнення до будинку сталось через вікно ванної кімнати. Саме тут виявили сліди пальців рук зловмисника. Крім того, на унітазі виявили речовину білого кольору, в якій під час експертизи знайшли генетичні ознаки клітин (ДНК-профіль), який належить невстановленій особі чоловічої генетичної статі.

Обвинувачений вже мав судимість у 2019 році за скоєння крадіжки, отримав майже 5 років ув’язнення, але був звільнений від відбування покарання.

На початку 2020 року слідство отримало дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії - негласне отримання біологічних зразків, необхідних для порівняльного дослідження. Таким чином, був отриманий недопалок цигарки, яку викурив підозрюваний.

Наприкінці 2021 року експертиза встановила, що зразки клітин у речовині з туалета та генетичний матеріал з цигарки належать одній людині.

У квітні 2022 року обвинуваченому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.185 КК України та призначив покарання у вигляді 5 років позбавлення волі.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, вирок, якщо його не буде скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.