Шахрайка, яка крала та видурювала у пенсіонерів гроші, відбулась умовним терміном

Івано-Франківський міський суд виніс вирок прикарпатці, яка здійснювала крадіжки та шахрайство з проникненням у житло.

Обвинувачена протягом 2021 році скоїла з ще одною особою щонайменше 9 майнових злочинів в Івано-Франківську.

Жертвами ставали переважно пенсіонери. Зловмисники представлялись працівниками газової служби, яким потрібно перевірити газове обладнання. Коли один учасник злочину відволікав потерпілих перевіркою обладнання - інша крала з квартири гроші та коштовності. Зокрема, в одній з квартир вкрали 38 тисяч гривень.

Крім того, вони представлялись працівниками Пенсійного фонду, які міняють гроші старого зразка на нові. Застосувавши таку схему, ошукали жертву на 5500 доларів.

Шахраї ошукали двох прикарпатців шляхом заміни справжніх грошей на сувенірні, які не є платіжним засобом. Таким чином, завдали потерпілим шкоду на суму 50 та 40 тисяч гривень відповідно. Ще одну жінку за цією з схемою ошукали на 70 тисяч гривень.

В одну з квартир зловмисники зайшли під приводом перевірки лічильника води. В цьому випадку застосували схему «обміну старих грошей на нові», чим завдали потерпілій збитків на 20 тисяч гривень.

Допитана в судовому засіданні обвинувачена повністю визнала себе винуватою у вчиненні інкримінованих їй кримінальних правопорушень та надала суду показання, що дійсно за обставин зазначених в обвинувальному акті, спільно з особою, щодо якої матеріали виділені в окреме провадження таємно викрала грошові кошти, речі та предмети чотирьох потерпілих, а також шляхом обману заволоділа зазначеними в обвинувальному акті грошовими коштими п’яти потерпілих.

Обвинувачена заявила, що розуміє, що вчинила неправильно, їй дуже прикро за свою поведінку та вчинок. З матеріалами досудового розслідування ознайомлена, їх не оспорює, у вчиненому щиро кається, просить не досліджувати усі докази, а обмежитися її допитом.

Більшість потерпілих заявили в суді, що обвинувачена відшкодувала завдану матеріальну шкоду та просили обвинувачену суворо не карати. Одна з потерпілих щодо призначення обвинуваченій покарання поклалася на розсуд суду.

Призначаючи покарання обвинуваченій суд врахував: ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, одне з яких відповідно до ст.12 КК України є тяжким злочином, а друге нетяжким злочином; дані про особу обвинуваченої, яка критично ставиться до вчиненого; є особою молодого віку; раніше не судима; має на утриманні двоє малолітніх дітей, має постійне місце проживання, на обліку в лікаря нарколога чи психіатра не перебуває, позитивно характеризується по місцю свого проживання, раніше не судима.

Обставинами, які відповідно до ч.1 ст.66 КК України, пом’якшують покарання, суд щире каяття та добровільне відшкодування потерпілим матеріальних збитків, що завдані їм кримінальними правопорушеннями. На підставі ч.2 ст.66 КК України суд вважає за необхідне визнати такою, що пом`якшує покарання іншу, не зазначену в частині першій цієї статті обставину, а саме звернення заставодавцем у даному кримінальному провадженні суми внесеної ним за обвинувачену застави на рахунок ЗСУ.

Обставиною, яка обтяжує покарання відповідно до ст. 67 КК України, є вчинення кримінального правопорушення щодо особи похилого віку.

Крім цього, з досудової доповіді про обвинувачену вбачається середня ймовірність вчинення обвинуваченою повторного кримінального правопорушення та середній рівень її небезпеки для суспільства, в тому числі для окремих осіб, а виправлення без позбавлення або обмеження волі на певний строк можливе та не становить високої небезпеки для суспільства, в тому числі окремих осіб.

Суд визнав обвинувачену винуватою у вчиненні, кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.185 та ч.2 ст.190 КК України та призначив їй остаточне покарання за сукупністю кримінальних правопорушень, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки. На підставі ст. 75 КК України звільнив її від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 1 (один) рік.

Вирок виніс суддя В.Тринчук за участі прокурора Романів Г.В.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.