Франківські депутати просять присвоїти Олегу Куцину звання Героя України

Депутати Івано-Франківської міської ради прийняли звернення щодо присвоєння звання Герой України командиру Окремої зведеної штурмової роти «Карпатська Січ» 93-ї механізованої бригади Збройних сил України Олегу Куцину.

Текст звернення:

"Кровопролитна і жорстока війна, яку розв’язала країна-терорист російська федерація проти України, забирає найкращих. З перших днів повномасштабного наступу ворога тисячі синів і дочок України добровільно й без вагань стали на захист Батьківщини. На жаль чимало Героїв, ціною власного життя, вберегли нашу свободу і незалежність.

Звання Героя України присвоюють або за героїчний вчинок, або за системну і тривалу працю на благо України. Олег Куцин є уособленням цих двох чинники, що вже долучили його до пантеону Героїв України. Він постійно працював над тим, щоб Україна перемогла у війні та ставала незалежною.

Олег Куцин - український громадський, політичний та військовий діяч, командир Окремої зведеної штурмової роти «Карпатська Січ» 93-ї механізованої бригади Збройних сил України.

Олег Куцин народився 23 листопада 1965 року в Івано-Франківську, де у той час навчалися його батьки. Закінчив Тячівську середню школу № 1.

У 1982-1984 роках навчався в Івано-Франківському інституті нафти і газу. Після строкової служби, яку проходив у 1986-1989 роках, продовжив навчання у Львівському політехнічному інституті.

Згодом закінчив Львівський регіональний інститут державного управління НАДУ при Президентові України. З 1987 року працював на Тячівському заводі «Зеніт», де пройшов шлях від майстра до виконуючого обов'язки директора.

У 1989 році Олег Куцин вступив у «Народний рух України за перебудову». 4 жовтня 1989 року, попри сувору заборону комуністів, вперше вивісив синьо-жовтий прапор у місті Тячеві.

Він брав активну участь у виборах до Верховної ради 1990 року. Був учасником «Революції на граніті». З початком військових дій на сході України, наприкінці травня - початку червня 2014 року, Олег Куцин організував волонтерську групу, яка почала збирати та доправляти допомогу українським військовим, що несли службу в районі окупованого Слов'янська Донецької області.

На початку літа 2014 року спільно з побратимами волонтерами вирішив вступити до лав Національної гвардії України. Було вирішено створити єдиний підрозділ з побратимів-волонтерів, яких на той момент було вже 35 осіб. Так була створена Окрема добровольча чота «Карпатська Січ» 93-ї механізованої бригади Збройних сил України, яка отримала назву на честь української парамілітарні організації «Карпатська Січ».

У жовтні 2014 року «Карпатська Січ» зайняла позиції у селищі Піски, та залишалась там до березня 2016 року. За цей час чота стало ротою, взяла участь в обороні Донецького аеропорту, боях за Піски, шахту «Бутовка», Водяне, Опитне, Первомайськ. Олег Куцин був поранений напередодні Різдва, у бою за селище Піски.

З початком повномасштабної російської агресії 24 лютого 2022 року патріоти без досвіду бойових дій та добровольці з інших країн згуртувалися навколо ядра ветеранів «ОДЧ Карпатська Січ», створивши добровольчий батальйон. Вони обороняли Київ, тримали позиції в Ірпіні, Романівці, Стоянці та на Броварському напрямку. Після деокупації Київщини підрозділ виконує завдання на Ізюмському напрямку.

19 травня 2022 року частина добровольчого батальйону «ОДЧ Карпатська Січ» увійшла у лави ЗСУ, як 49-ий окремий піхотний батальйон Сухопутних військ Збройних Сил України «Карпатська Січ».

19 червня в боях на Ізюмському напрямку командир батальйону «Карпатська Січ» Олег Куцин загинув. 22 червня з ним попрощалися в Києві.

Побратими згадують про загиблого командира, як справжнього патріота України.

Керуючись Розділом ІІ Статуту звання Герой України, затвердженого Указом Президента України від 2 грудня 2002 року №1114, органи місцевого самоврядування можуть порушувати клопотання про присвоєння звання Героя України.

Ми, депутати Івано-Франківської міської ради, закликаємо Президента України присвоїти звання Героя України з удостоєнням ордена Держави (посмертно) Куцину Олегу Івановичу – за незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву в боротьбі за державну незалежність України.

Слава Україні! Героям Слава!"

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.