Верховний суд повернув на повторний розгляд справи про зловживання монопольним становищем «ДТЕК Західенерго»

Справи «Зеонбуду» та «ДТЕК Західенерго» (про Бурштинський енергоострів) Верховним Судом повернуто на повторний розгляд. Про це повідомили в Антимонопольному комітеті України.

Це означає, що:

- всі рішення прийняті попередніми судовими інстанціями на користь цих підприємств справах скасовано;

- компанії можуть сплатити штраф завчасно, щоб у разі програшу не сплачувати додатково і пеню. («Зеонбуд» так і зробив у день винесення рішення Верховним Судом);

- Комітет і далі неухильно обстоюватиме свою позицію щодо цих справ.

Нагадаємо, що грудні 2020 року АМКУ визнав дії групи ДТЕК (у складі АТ «ДТЕК Західенерго» та ТОВ «Д.Трейдінг») у торговій зоні «Острів Бурштинської ТЕС» у досліджуваний період з липня по жовтень 2019 року зловживанням монопольним становищем та наклав на компанії групи штрафи загальною сумою понад 275,2 млн грн.

Тоді, Комітет встановив, що АТ «ДТЕК Західенерго», починаючи з 29 липня 2019 року, зменшувало в заявках на продаж електричної енергії у сегменті «ринок на добу наперед» (РДН) обсяги запропонованої електричної енергії в години мінімального навантаження. Це призвело до зростання обсягів продажів АТ «ДТЕК Західенерго» електричної енергії у сегменті «балансуючий ринок» за більш високими цінами.

«Постраждалими від таких дій енергетичних компаній виявилися всі, хто живе або працює на території енергоострова. Бізнес напряму отримав значно вищі тарифи і значно втратив у конкурентоздатності. Громадяни частково були захищені від апетитів енергетиків, оскільки підпадали під дію ПСО – механізму покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку з метою забезпечення доступності електроенергії для населення. Однак і вони відчули на собі здорожчання електрики, адже кожна копійка зростання вартості кіловата відображалася на вартості більшості товарів, вироблених у зазначених регіонах», - йшлося у повідомленні АМКУ від 15 грудня 2020 року.

Рішенням Комітету за вказані порушення на АТ «ДТЕК Західенерго» було накладено штрафи у розмірі понад 176 млн грн, а на ТОВ «Д.Трейдінг» – більше 99,2 млн грн.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.