На Івано-Франківщині податківці зібрали 82 млн. гривень податку на нерухоме майно

У Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що за січень-серпень 2022 року до бюджетів громад Прикарпаття надійшло 82,5 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

З цієї суми юридичні особи – власники нерухомості сплатили 71,9 млн грн, від фізичних осіб надійшло 10,6 млн гривень.

Нагадаємо, податок на нерухоме майно сплачують фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості. Базою оподаткування є загальна площа об’єкта нерухомості, в тому числі його часток. База оподаткування об’єкта чи об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:

  • - для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів;
  • - для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
  • - для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий період (рік).

Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування в залежності від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 відсотка за 1 квадратний метр.

Юридичні особи власники об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості самостійно обчислюють суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки станом на 1 січня звітного року і не пізніше 20 лютого цього ж року подають контролюючому органу за місцезнаходженням об'єктів оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Фізичним особам податок нараховують органи податкової служби за місцем податкової адреси власника такої нерухомості, вручаючи їм податкові повідомлення-рішення. Сплатити визначену суму податку на нерухоме майно громадянам необхідно впродовж 60 днів з дня отримання повідомлення – рішення. В поточному році громадяни сплачуватимуть податок на нерухомість за об`єкти, що були у володінні в 2021 році.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.