На Івано-Франківщині «благодійники» продавали військовим автівки

Працівники Івано-Франківського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції разом зі слідчими обласної поліції та співробітниками СБУ встановили причетність двох представників одного із благодійних фондів Прикарпаття до незаконних оборудок.

«Фігуранти, користуючись документами благодійної організації, під виглядом гуманітарки для військових ввозили з-за кордону автомобілі, не сплачуючи при цьому митних платежів у бюджет. Згодом ці ж машини чоловіки передавали військовим лише після повної оплати. Також ділки продавали привезену техніку цивільним особам. Вартість машини залежала від моделі, року і технічного стану транспортного засобу. За три автомобілі підвищеної прохідності, призначених для безоплатної передачі військовим ЗСУ, «благодійники» забажали 20 000 доларів США. При цьому зловмисники для звітності наполягали на оформлені фіктивних актів прийому-передачі безкоштовної гуманітарної допомоги», - повідомили у поліції.

За викритим фактом слідчі ГУНП в Івано-Франківській області розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 201-2 (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України.

Спільними діями працівники УДВБ НПУ, управління Служби безпеки України, управління стратегічних розслідувань в Івано-Франківській області ДСР НПУ та управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Івано-Франківської митниці разом із слідчими прикарпатської поліції, за фізичної підтримки бійців спецпідрозділу «КОРД», затримали чоловіків під час отримання 20 000 доларів США за автомобілі для військових.

«В ході розслідування задокументовано факти продажу трьох транспортних засобів, ввезених в Україну як гуманітарна допомога - Hyndai Terracan, Jeep Commander, Nissan Pathfinder. Ці авто зловмисники продали за 20 000 доларів США. Під час обшуків виявлено та вилучено 11 автомобілів, акти передачі-приймання безоплатної гуманітарної допомоги, іноземні реєстраційні документи на зазначені автомобілі, тощо», - повідомили в Прокуратурі Івано-Франківської області.

Під час обшуків санкціонованих обшуків виявили та вилучили гроші, мобільні телефони, чорнові записи та 9 автомобілів, які зловмисники планували продати за аналогічною схемою. Наразі чоловікам готується оголошення про підозру. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком до 7-ми років. Триває слідство.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.