Фахівці ІФНТУНГ створили зарядну станцію на сонячних панелях для потреб ЗСУ

Колектив кафедри енергетичного менеджменту і технічної діагностики ІФНТУНГ створив для потреб ЗСУ – потужну зарядну станцію на сонячних панелях.

«Цю станцію, яка може живити пристрої, яким треба 220 V та інші (їх уже предано п’ять), які працюють у військових підрозділах на лінії фронту, ми сконструювали та зібрали втрьох – разом із колегами проректором університету, професором Максимом Карпашем та доцентом кафедри Любомиром Жовтулею», - повідомив доцент кафедри енергетичного менеджменту та технічної діагностики Андрій Яворський.

Загалом зарядні станції фахівці розробляють для ЗСУ ще з перших днів повномасштабної війни.

«Спочатку робили простіші – щоб мобільні пристрої зарядити, потім розробили станцію з акумулятором, а згодом отримали запит на створення пристрою, від якого можна живитися на 220 V. Вирішили, що варто зробити його на сонячних батареях. Справа в тому, що Starlink вимагає багато енергіїі, і щоб підтримувати зв’язок, військовим доводилося вмикати генератори, а це дим і тепло – генератор видно в тепловізор, відповідно було потрібне додаткове маскування. Наша зарядна станція не потребує маскування, сонячні панелі не проглядаються. Вона може ефективно працювати на розсіяному світлі. І ще десь півтори години тримає в темноті», - розповідає проректор Максим Карпаш.

Щоб розробити і змонтувати станцію, вдалися по допомогу до шведських партнерів – отримали ґрант, а також ще збирали пожертви.

Загалом науковці вже створили три моделі зарядних станцій для потреб військових.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.