Франківські депутати просять владу профінансувати територіальну оборону

Депутати Івано-Франківської міської ради підтримали звернення щодо необхідності фінансування територіальної оборони

Звернення до Президента України, Парламенту України, Кабінету Міністрів України та Ради національної безпеки і оборони України про необхідність внести зміни до Закону України «Про основи національного спротиву» та можливість забезпечити право кожного громадянина України отримати базову військову підготовку та курс домедичної допомоги

У час, коли біля українських кордонів зосереджено понад 100 тис. військових Російської Федерації, сотні одиниць бронетехніки, важко переоцінити важливість територіальної оборони.

Органи місцевого самоврядування Законом «Про основи національного спротиву» визначені як одні з ключових виконавців програм національного спротиву і створення системи територіальної оборони.

Без фінансового, ресурсного забезпечення інститут територіальної оборони не зможе працювати. Місцеві бюджети не здатні покрити самостійно видатки на територіальну оборону, на підготовку національного спротиву.

Адже саме на місцеві бюджети покладено невластиві функції компенсації різниці тарифів. Зростання цін на енергоносії і наступне здорожчання товарів, робіт і послуг суттєво підвищують вартість соціальних програм, соціального захисту.

Постійна неготовність керівництва держави до чергових хвиль епідемії коронавірусної хвороби щоразу покладає саме на місцеві бюджети задачу порятунку хворих, забезпечення лікарень, виплат для медиків. Навіть виконання задавненої обіцянки президента про підвищення заробітних плат медикам влада має намір перекласти на місцеві бюджети.

Тим часом уже очевидно, що при плануванні Державного бюджету на 2022 рік Кабінет Міністрів України і Верховна Рада України заклали завищені показники доходів місцевих бюджетів.

Уряд запланував рекордні доходи місцевих бюджетів на 2022 рік обсягом в 630 млрд. грн., з них 437 млрд.грн. – власні доходи місцевих бюджетів.

Але вже перші дві декади січня нового року продемонстрували, що ці плани були надміру оптимістичними. За даними Державної казначейської служби, з запланованих на січень 28 344,7 млн.грн. доходів місцевих бюджетів по загальному фонду станом на 21 січня 2022 року отримано лише 13 958,2 млн.грн., тобто 49%. Зрозуміло, що вже у січні ми побачимо відхилення від плану надходжень до місцевих бюджетів.

Обсяг міжбюджетних трансфертів місцевим бюджетам на виконання делегованих повноважень також не витримують жодної критики – вони значно занижені.

Це – всупереч статті 142 Конституції України, яка передбачає, що витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою.

Особливо кризова ситуація – на районному рівні. Згідно з ст.14 Закону, обласні та районні ради забезпечують у межах відповідних видатків місцевих бюджетів належне фінансування заходів територіальної оборони місцевого значення, сприяють створенню добровольчих формувань територіальних громад.

На жаль, попередня політика чинної влади привела до того, що у районних бюджетах немає коштів навіть на забезпечення діяльності самих рад; виключення районних бюджетів з системи горизонтального вирівнювання позбавляє районні ради реально брати участь у заходах територіальної оборони. Це означає, що реалізація Закону «Про основи національного спротиву» зі створення системи територіальної оборони може бути повністю провалена, коштів на відповідні програми немає.

У цьому зв’язку звертаємось до Вас з вимогою терміново винести на розгляд парламенту проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» з метою фінансового забезпечення виконання Закону «Про основи національного спротиву».

На час розробки і прийняття комплексного рішення вимагаємо підтримати проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" щодо збільшення видатків на оборону та зміцнення обороноздатності держави (6542 від 24.01.2022).

Ним, зокрема, встановлюється обов’язок Кабінету Міністрів України протягом десяти днів з дня набрання чинності цим Законом забезпечити виділення з резервного фонду Державного бюджету України 300.000,0 тис. гривень для потреб організації територіальної оборони.

Місцеві бюджети вже у І кварталі мають отримати кошти для створення системи національного спротиву. Бездіяльність у цих умовах – є неприпустимою.

У час смертельної загрози з боку держави-агресора – Російської Федерації ми закликаємо до консолідації всіх державницьких сил, до припинення політичних воєн на знищення.

Сьогодні і органи державної влади, і органи місцевого самоврядування, і армія, громадянське суспільство – в одному окопі. І лише разом стримаємо ворога.

Вважаємо за необхідне внести зміни до Закону України «Про основи національного спротиву» з можливість забезпечити право кожного громадянина України отримати базову військову підготовку та курс домедичної допомоги, адже реальну війну з московським агресором зможе виграти вся нація. Сьогодні кожному бажаючому українцю потрібно забезпечити можливість пройти 6-ти місячні курси військової та домедичної допомоги, щоб у потрібний час кожен зміг стати на захист України.

Звертаємося до Кабінету Міністрів України ініціювати фінансування закладів загальної освіти в частині збільшення кількості годин допризовної підготовки та національно-патріотичного виховання.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.