Нацрада оштрафувала франківський телеканал за показ фільму російською мовою

За результатами позапланової безвиїзної перевірки івано-франківський кабельний мовник Міське КП ТРК «Вежа» повинен сплатити штраф через трансляцію фільму російською мовою.

Сума штрафу становитиме 5% розміру ліцензійного збору. Рішення про застосування штрафної санкції до компанії Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ухвалила на засіданні 13 січня.

Телеканал «Вежа» 9 жовтня 2021 року показав документальний фільм французького виробництва «Дім» («Нome») 2009 року випуску. Він був озвучений російською мовою. Компанія, надсилаючи необхідні для проведення перевірки матеріали, у своєму листі до Національної ради зазначила, що не має документів на право демонстрування фільму «Дім» («Home»).

Абзац 2 частини п’ятої статті 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» визначає вимогу до телерадіоорганізацій здійснювати трансляцію фільмів та/або передач, які не є їхнім власним продуктом, лише державною мовою. Виняток становлять фільми і передачі, крім дитячих і анімаційних, створені до 1 серпня 1991 року. Порушення цієї норми Закону стало підставою для застосування Національною радою санкції штрафу. Таким чином, Івано-франківське міське КП ТРК «Вежа» зобов’язане вплатити штраф на суму 2 853 грн.

Крім того, цей мовник не дотримався власної програмної концепції мовлення. Адже в його ефірі було зменшено мінімальну частку національного аудіовізуального продукту і обсяг культурно-мистецьких передач, натомість збільшено максимальну частку аудіовізуальної продукції іноземного виробництва. Тобто мало місце порушення частини сьомої статті 27, частини восьмої статті 28, пункту а) частини першої статті 59 профільного Закону. У зв’язку з цим Національна рада також оголосила компанії попередження.

«Регулятор зобов’язав Міське КП ТРК «Вежа» із дня набрання чинності його рішенням увідповіднити свою діяльність вимогам чинного законодавства України щодо трансляції фільмів і передач державною мовою», - йдеться у повідомленні Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.